onsdag 25 augusti 2010

Svenska män klarar sig undan våldtäkt

- Forskning visar att svenska män har mycket lättare att klara sig undan fällande domar i våldtäktsmål, säger Klara Hradilova Selin på Brottsförebyggande rådet (Brå) apropå att sverigedemokraterna har gått igenom 114 tingsrättsdomar från 2009.

De har funnit att 48 procent av våldtäktsmännen var utrikes födda och att nästan 40 procent var utomeuropeiska invandrare. Den gruppen består av omkring 7 procent av befolkningen, så överrepresentationen är klar enligt sverigedemokraterna.

Men det går inte heller att säga något om den faktiska brottsligheten utifrån lagförda brott, säger Brå. Det var omkring 6 000 anmälda våldtäkter förra året och domarna var 253. Ett mycket litet antal gick således till rätten och dömdes som våldtäktsmål.

På Brå anser man inte att det är en våldtäktsvåg i Sverige, för dessa siffror går inte att jämföra med andra länders. I det här landet finns en mycket vidare definition av vad som är våldtäkt. Gärningar som i andra länder blir sexualbrott eller ofredande blir i Sverige våldtäkt.

Här läggs också mycket arbete ned på att tidigt registrera alla fall, som kan misstänkas vara våldtäkt - också fall som senare inte visar sig vara det. Alla enskilda gärningar registreras också medan man i andra länder bara registrerar det senaste tillfället eller huvudbrottet.

Enligt Klara Hradilova Selin på Brå finns det inget som tyder på att antalet våldtäkter har ökat i Sverige.

– Det är absolut inget vi kan se i vår statistik, däremot har antalet anmälningar ökat kraftigt de senaste åren, vilket inte alls är samma sak som att det skulle begås fler våldtäkter.

Anledningen är enligt henne att toleransen mot våldtäkter minskat i samhället och att allt fler törs göra anmälningar. Dessutom har definitionen av våldtäkt utökats rent juridiskt, vilket gjort att anmälningar i dag kommer in till polisen för sådant som inte anmäldes för femton år sedan.

Ett sådant känt fall är Wikileaks profil Julian Assange, som blev anmäld för våldtäkt och anhållen för brottet i sin frånvaro. Men knappt 24 timmar senare blev det osäkert vad för slags brott som hade begåtts, ifall det alls var något. Chefsåklagare Eva Finné har ännu inte kunnat besluta sig för brottsrubriceringen.

4 kommentarer:

 1. Klara Hradilova Selin är en tjänsteman med vänstersympatier. (Det går tydligen för sig medan motsatsen hade varit klandervärt och räckt som orsak för att hon skulle bli av med jobbet. )
  Att hon också är medlem i facebook-gruppen ”Sverigedemokraterna i riksdagen, nej tack.” Är väl hennes privatsak, men när hon motsäger SD här, gör hon det som tjänsteman eller privatperson?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Är det inte lite lattjo att hon säger att svenska män klarar sig undan våldtäkt. Dom jävlarna har vi ännu inte kunnat sätta dit, eller hur ska man tolka det?

  Och hon är förstås tjänstekvinna i den statliga extremfeminismens namn. Något annat är väl inte tänkbart?

  SvaraRadera
 3. Brå skulle kunna säga att samma överrepresentation finns i andra våldsbrott som till exempel mord, där mörkertalet inte är särskilt stort. I så fall vore personer med utomeuropeisk bakgrund mer våldsamma i alla situationer förutom just denna.

  Att svenska män klarar sig undan stämmer dessutom bara om kvinnor är lika benägna att rapportera båda grupperna. Min gissning är att kvinnnor är mer rädda för att anmäla den grupp som utmärkt sig i all annan våldsbrottsstatistik.

  SvaraRadera
 4. Är det inte så enkelt att "svenska" våldtäkter ofta sker i anslutning till fester etc. som oftast resulterar i ord mot ord situationer. Det är i s.k. överfallsvåldtäkter som invandrare är överrepresenterade. I dessa hjälper det inte att hävda att tjejen varit med på det.

  SvaraRadera