måndag 9 augusti 2010

Hur bemöta kränkningar, lögner, påhopp och svek

Hur ska man behandla människor, som utsätter vänner och andra för kränkningar. Både fysisk och psykisk misshandel kanske.

Det finns ett alldeles speciellt sätt både psykiskt och fysiskt att göra detta. För detta beteendemönster med attacker döljer bara att människan är rädd och mår dåligt. Det gäller, att inte ta åt sig av sådant, utan leda dessa attacker förbi sig själv, och vända dem till något annat.

Dessa människor riktar en form av energi mot andra. Det går att känna av denna energi över internet också. Den som är klok och vis tar emot och leder. Det går att leda denna energi ned i marken för den, som blir attackerad fysiskt eller mentalt och därmed få motståndaren på fall. Detta utan att motståndaren skadas.

Detta ger den fallande en andhämtningspaus och kanske inser denne då, att det är dumt att bära sig åt så. Min förste pojkvän kunde judo på 1960-talet. Han var ungefär lika lång som jag och lite större killar muckade gärna gräl med honom.

En gång i Köpenhamn blev han överfallen av en större man, men denne dråsade i marken, genom att min pojkvän vände sig mot den attackerande, gick åt sidan och lät den anfallande använda sin egen energi till att ramla.

Det handlar om, att inte låta sig hunsas eller misshandlas av någon annan. För det hjälper varken en själv eller den andre. Det gäller hela tiden att ha balans och att sätta gränser. Detta är inte bara kroppsligt utan också själsligt. Relationer fungerar bättre när man inser detta.

Den man som har svårt för kvinnor och är rädd att bli lämnad eller styrd av dem kan lära sig att ta bort denna reaktion med hjälp av kärlek till sig själv. Gäller också kvinnor i förhållande till män. Den som är misstänksam eller svartsjuk och paranoid samt offer för sina egna känslor kan lära sig att styra detta. Målet för allt är kärlek och också medlet.

Hjalmar Söderberg har sagt:

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå föraktad och avskydd, ty själen ryser inför tomrummet och vill ha kontakt till vad pris som helst."

Det går att bryta denna nedåtgående spiral när som helst. Kvinnor och män kan träna att hålla sin balanspunkt, hitta sitt centrum och att knyta ihop medvetandet och kroppen. Det känns om kroppen mår bra - särskilt i magtrakten och vid hjärtat - och då följer samspelet med själen lättare.

Kvinnor och män behöver ofta stärka sin jagkänsla och sin förmåga att möta stress och kritik. De behöver också ofta arbeta med de omedvetna tankarna, som de tänker om sig själva, vilka styr deras reaktioner och deras handlande.

Många behöver stärka sin yang, sin maskulina sida, och lära sig att sätta gränser, staka ut mål och hålla riktning. Men det gäller också att bejaka yin, sin kvinnlighet och styrkan i den. Att förbli tyst, att dra sig tillbaka i ödmjukhet, att lämna utrymme för något annat, att varsamt lyfta fram andra aspekter. Att lära sig helhet är syftet med allt.

Men inte på ett papegojmässigt härmande sätt. Då missas målet. Var och en av oss är en egen människa och vår utveckling är individuell. Ett par tecken på att en människa är på fel spår är att den förlorar sinnet för humor och för mänskliga djupare kontakter.

3 kommentarer:

 1. Bra och tankfullt inlägg Ann Helena !

  Jag tycker du har träffat helt rätt med detta inlägg.
  Det där med att en del personer riktar en form av energi mot andra känner jag igen. Men de suger energi från andra också.
  Jag försöker, så gott det går, att undvika dessa personer.
  Jag vill inte ge någon av min energi och jag vill ej heller få någon av deras negativa energi.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet, Ann Helena, men det går nog ovanför huvudet på vissa... Citatet från Doktor Glas är välfunnet.

  SvaraRadera