måndag 30 augusti 2010

Björk fick pris och Isabel Allende är som jag

Jag ser just slutet på utsändningen från Berwaldhallen och det firande av sångerskan Björk som försiggår. Ta hennes magiska musik och författarinnan Isabel Allendes böcker så har ni också mig i ett nötskal.

Det nordiska, mystiska finns där hos mig också. Och jag pratar också med de döda. "Man går ut ensam upp på berget, eller ut i djungeln eller i skogen och då får man kontakt med sitt totemdjur", säger Isabel i en intervju i Det Bästa.

Om sin mormor säger hon:

- Hon var en magisk varelse, mycket originell, synsk, telepatisk, riktigt märklig. Nuförtiden hade hon blivit inspärrad på ett mentalsjukhus.

Hennes mormor lyfter henne varje gång hon fastnar i vardagslivets futtigheter, säger hon. Och hennes döda dotter Paula hjälper henne att hjälpa andra.

Isabel Allende kunde vara min släkting, min kusin. Jag känner så väl igen mig i henne.

Det här är ett avsnitt ur min nya bok I Ormbärarens tid:

Jag drömde den natten att jag åkte tåg med en bunt mattor och var i ett land, där solen sken och det fanns starka färger och många sorters människor. När jag klev av tåget såg jag att stationen var Västerås Central. Denna stad, som både min mammas och pappas släkter kom ifrån och där min pappas morfar var Max Schenström, häradshövding och politiker på 18- och 1900-tal. Han som var med och bestämde att järnvägen måste byggas ut och gå från Stockholm till Västerås. Hans porträtt finns fortfarande i stadshuset. Som oljemålning. Vi har varit där och sett det en gång. På mammas sida fanns det inte en enda känd människa, inga maktmänniskor utan bara det enkla folket. De som bar upp landet utan så mycket väsen. Men i min dröm var Västerås Central förvandlat till en järnvägsstation i ett annat land. Med starka färger och ett starkt solsken. Mina släkter gick ihop och förenades på denna central.

7 kommentarer:

 1. Gud så fint! Man vill nästan gråta. Tänk så många led i släkten man bär på sina axlar. Otroligt. Enkla folket. Man kanske skulle ta och släktforska lite. Min mormor Axelina Albertina dog 1969. Det är Albertina idag. Grattis mormor! Jag älskar dig!

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det fint! Och på lördag ska jag till Västerås för att hälsa på morbror Evert och hans fru Naemi. De är 96 respektive 90 år gamla. Bara en sån sak. Tänk att dom har levt så länge att dom kan berätta för mig och min lillasyster (hon ska med). Känns som en välsignelse från makterna.

  SvaraRadera
 3. Verkligen! Skynda dig dig medan tider är. Tänk, att man ska vakna upp så sent och inse vad som är viktigt. Maslovs trappa du vet - nu har dom ändrat på behoven hans efterföljare - och lagt in som det viktigaste familjen och släkten. Det ställer jag upp på. Rötterna som håller plantan och trädet. Som ser till att det kan bildas en fin krona.

  SvaraRadera
 4. Björk är jättebra: http://www.youtube.com/watch?v=wLw40vhQ2fI
  Madonna gör Evita lika inlevelsefullt som Björk engagerar sig i naturliga frågor och sitt land likt Isabel gjorde.

  :
  http://www.youtube.com/watch?v=QiXHFk3dNcY

  Klart att man skall få en chans att få höra sanningen och möjligheten.

  Jag vill passa på att lyfta Evita och Madonna.
  :
  http://www.youtube.com/watch?v=4Spy3Nd2D6w

  Det är alla bra filmer och historier som jag hoppas får bra och lyckliga slut.

  Låt klippen få ladda innan Ni spelar.

  Leroy

  SvaraRadera
 5. En bättre fungerande länk av Madonna och Dont cry.:
  http://www.youtube.com/watch?v=Mtu3uNkp4yM

  Leroy

  SvaraRadera
 6. Helena: Jo rötterna behöver vi. Medvetet eller omedvetet så letar vi efter dem. Och det blir ett slags arbete, som kan medföra stor läkning i släkten. Så känns det i mitt fall.

  SvaraRadera
 7. Leroy: Tack för länkarna! Och här kan man se hela galan:


  http://cdn01.tv4.se/1.1764864/2010/08/30/polarpriset_2010_se_hela_galan

  SvaraRadera