lördag 21 augusti 2010

Julian Assange anklagas av 30-åring

Den 30-åriga kvinnan väljer nu att gå ut i Aftonbladet och berätta om att Assange inte kunde ta ett nej, att de tydligen var överens till en början, men att det sedan har gått snett.

Julian Assange har en skev syn på sex säger hon. I båda fallen har kvinnorna sagt nej, men att det inte har uppfattats av Julian Assange. Den 30-åriga kvinna blev utsatt för sexuellt ofredande och den andra kvinnan för våldtäkt.

Detta är alltså ingen sammansvärjning utan något som har hänt och är verkligt, menar hon. Det handlar inte heller om Pentagon.

Och här berättar DN att åklagaren häver anhållan. Julian Assange är alltså inte längre anhållen i sin frånvaro. Chefsåklagaren Eva Finné häver anhållan, men utredningen fortsätter. Dramatik.

Åklagarämbetet fick alltså kalla fötter och ville inte ha hela världspressen utanför dörren. Lite utredning i lugn och ro, utan huvudmannen anhållen är förmodligen ett bättre scenario.

Chefsåklagare Eva Finné säger att hon inte anser att Julian Assange har begått våldtäkt.

Läs också detta om det svenska rättsliga moraset.

26 kommentarer:

 1. Men nu blev det ju ännu underligare! Varför kontaktade kvinna2 kvinna1 och påstod att hon blivit våldtagen om de inte kände varandra tidigare?

  SvaraRadera
 2. Ja det är mystiskt Patrik. Jag håller med. Men samtidigt finns möjligheten att allt är sant och att kulturerna i Australien och Sverige skiljer sig åt så mycket att Julian Assange faktiskt inte har uppfattat nej som ett nej. För som du läste tidigare så är enligt Vårdguiden: "Våldtäkten behöver inte alltid ske på ett sätt som du förknippar med våldtäkt.
  En våldtäkt är alltid ett brott och skulden ligger endast hos gärningsmannen, oavsett omständigheterna."

  SvaraRadera
 3. Och bevisbördan ligger på åklagaren.

  SvaraRadera
 4. Och åklagaren har just hävt anhållan mot Julian Assange, men utredningen fortsätter...

  SvaraRadera
 5. Anonym 17:14
  Att bevisa en våltäkt är tyvärr bara en formalitet i dagens Sverige. Efter att HD vaknade till ur sin slummer för att upplysa lägre instanser om att det behövs mer än ord mot ord för att fälla någon i en rättstat, har "de ofelbara" (domarna i tings- och hovrätt) kommit på ett fiffigt sätt att kringgå detta. Allt som behövs är nämligen att målsäganden berättar för någon (t.ex. mamma) vad som har inträffat och att denne vittnar om hur uppriven hon varit av händelsen. Dessa "bevis" är lika bra som riktiga bevis.

  SvaraRadera
 6. Så först anhåller man en person enligt den starkare misstankegraden, för att strax därefter häva anhållan? Jag trodde att sannolika skäl innebar att åklagaren anser sig vara säker på att ha tillräckligt för att åtala.

  Hur kan man förresten överhuvudtaget anhålla någon på sannolika skäl i ett våldtäktsfall utan att inhämta teknisk bevisning? Om åklagaren ändrat åsikt rörande Assanges skuld hoppas jag kvinnorna åtalas för falsk tillvitelse. Det skulle vara unikt i Sverige.

  För övrigt tycker jag det är konstigt att media går ut med Assanges namn. Offentliga personer brukar väl benämnas "TV-profilen" eller liknande innan den är dömd eller själv gått ut med namnet?

  SvaraRadera
 7. Patrik: Jag håller med risken blir att polisen och åklagarna nu istället ställs vid skampålen och Julian Assange får tillbaka sin helgonstatus meddetsamma. Svårt fall. Falsk tillvitelse? Det finns väl inte för kvinnor? Min svåger blev anklagad för sexuella övergrepp på sina barn. Han var förstås oskyldig, men fick genomgå hela den rättsliga prövningen (inte lika känd som Assange) och domaren kunde bara vädja till mamman att låta honom träffa barnen. Det var helt riskfritt för henne att göra så och barnen togs effektivt ifrån honom.

  SvaraRadera
 8. Oavsett vad så är detta en pinsam historia för det svenska rättsväsendet.

  SvaraRadera
 9. Patrik: kraven för falsk tillvitelse (eller om det är falsk anmälan) är att den anklagade är oskyldig, den som anmält vet om det och den som anmälde hade för avsikt att få den anmälde fälld.

  I de flesta våldtäktsmål då ord står mot ord går det inte att bevisa att den anmälde är skyldig, men inte heller att denne är oskyldig. Därmed går det inte att fälla för falk tillvitelse/anmälan (tyvärr).

  Att anmäla någon för ett brott som är svårt att motbevisa är ett relativt säkert sätt att djävlas. Skulle inte förvåna mig om någon amerikansk organisation ligger bakom detta. Kan inte tänka mig att de inte insett hur säkert en sådan anmälan är i detta landet.

  SvaraRadera
 10. På Newsmill hävdas att det kan vara den svenska säkerhetspolisen som ligger bakom. Då blir det en kort historia, då man inte vill ha något tragglande i domstol.
  Han släpps mot att inga flera hemliga papper släpps. Assange får slicka såren efter att ha trillat ner i den så kallade "hånungsfällan" och skratta sig lycklig för att han inte blev utsatt för något tuffare knep.

  SvaraRadera
 11. Tommy: Äsch det där gick som rykte och så har nån skrivit om det. Tror inte ett skvatt på det. Artikelförfattaren har skrivit en spionroman. Jo jag tackar. Otur för både Newsmill och författaren att det sprack så tidigt annars kunde det ha spekulerats lite till ;)

  SvaraRadera
 12. Newsmill publicerade 15.41 och allt sprack vid 16.30 då chefsåklagaren gick ut. Ajajajajaj, som dom säger i Gudarna måste vara tokiga. :)

  SvaraRadera
 13. Håkan: Även om åklagare anser att chansen för fällande dom är liten har man alltid möjlighet att åtala för att testa lagstiftningen. Och gällande brotten falsk tillvitelse/anmälan så existerar de i stort sett bara i lagboken, så det är verkligen på tiden att de testas. Jag läste en gång om en undersökning från USA som visade på att 50% av alla våldtäktsanmälningar var felaktiga varav 20% falska. I Sverige med groteskt uppblåst anmälningsstatistik torde procentsatsen vara större. 15500 anmälda våldtäkter jämfört med hur många utredningar av falsk anmälan? Något tiotal?

  SvaraRadera
 14. Patrik: 15 500 anmälda våldtäkter? I Sverige? Nä förra året anmäldes 5 879 våldtäkter enligt Brottsförebyggande rådet. Det var ändå fler än i Kongo, där det är krig. Så det räcker till.

  http://www.newsmill.se/inlagg/2010/04/28/ar-inte-sverige-varldens-valdtaktscentrum

  SvaraRadera
 15. Är det inte lite farligt för åklagaren att säga att hon inte tror att någon våltäkt föreligger? Folk brukar bli mordhotade för sådana uttalanden. Förstår hon inte att kvinnor ALLTID talar sanning när de säger att de blivit våldtagna/misshandlade. Feminazismen, Sveriges statsreligion.

  SvaraRadera
 16. Skvallret säger att 30-åringen är Anna Ardin, pressekreterare på Broderskapsrörelsen och projektledare för Muslim & Politik.

  http://www.journalisten.se/artikel/24282/ny-tidning-foer-muslimer-i-sverige

  SvaraRadera
 17. Ann Helena: Rätt! Det var antalet anmälda sexbrott som var 15500.

  SvaraRadera
 18. Åklagaren har inte sagt att ingen våldtäkt är begången.
  Hon har sagt att det inte finns skäl att misstönka att en våldtäkt begåtts. En skillnad där.

  SvaraRadera
 19. Anonym: Inte så stor skillnad tycker jag.. eller hur menar du? Ordklyveri eller en tanke bakom? Resultatet blev att hon inte längre tror att det var så att han begick en våldtäkt och alltså är han inte efterlyst i sin frånvaro längre och inte anhållen. Det intressanta är väl varför det blev så. Pressekreteraren hos åklagarmyndigheten gick in för att veta så lite som möjligt när hon framträdde i TV. Hon hade helt enkelt ingen aning. Det var väl knappt att hon visste vad hon hette till slut (sic!).

  SvaraRadera
 20. Ann Helena: Anna Ardin verkar inte vara den typiska CIA agenten. Men hon verkar inte vara den typiska groupien heller.

  Anonym 19:13: Man kanske kan säga att Assange är skäligen omisstänkt för våldtäkt?

  SvaraRadera
 21. Patrik: Anna Ardin är uttalad feminist, sosse förstås, djurrättsaktivist och verkar passa in på bilden av nån som anmäler "ofredande", som det tydligen nu betecknas som. Ofredande sägs vara detta: "Den som handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud eller annat hänsynslöst beteende eljest ofredar annan, döms för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år. Som ofredande räknas också telefon- och brevterror. Även mobbning har under senare tid räknats som ofredande. Sker närgånget sexuellt beteende mot personer under 15 år räknas detta till sexuellt ofredande."

  SvaraRadera
 22. Juridik är väldigt mycket en fråga om ordklyveri. Det bör man vara medveten om när man ska tolka det som uttalas av jurister.

  SvaraRadera
 23. Om jag jobbade för CIA eller den amerikanska statsapparaten, skulle jag inte ha kunnat hitta på ett bättre sätt att sätta stopp för Assanges verksamhet än detta. Med pengar, rätt personer och en bra plan kan man iscensätta mycket. . Med tanke på hur mycket som står på spel för USA, vore det konstigt om inte Assange skulle hamna i problem. Även om anklagelsen skulle vara sann, känns detta som en riktig "set-up"...

  SvaraRadera
 24. Jonas: Ja det där har vi redan tröskat igenom. Ardin hade inget som helst intresse att sätta dit Assange, tvärtom så beundrade hon honom. Det här är ine nåt setup utan bara dumheter från en stat, som är så inihelsike ultrafemininiserad att kvinnorna bestämmer sig i efterhand om det är våldtäkt eller nåt annat. Rena skräckversionen. Och så lite Kling och Klang då.

  SvaraRadera
 25. intressant att läsa: http://www.samtycke.nu/2010/09/fallet-assange-uppgifter-raderas-om-och-om-igen/

  Intressant också att Anna Ardin arbetar med den i Latinamerika ökändgruppen Damas de Blanco, direkta ansluten till USAs regering med högerterrorister och paramilitära som stödgrupper.


  Intressanta är även Claes Borgström och Thomas Bodström- båda i samma kristen socialdemokratisk grupp som ¨bjöd Assange till Sverige- och deras förhållande till USA och CIA är riktigt intressanta.

  Det är socialdemokratin som satt i regeringen och godkände CIA kidnapning av folk till Egypten för säkert tortyr och möjligt död under tortyr, och Tomas var justitieminister då.

  Fast man behöver inte peka enbart på denna lilla kristna socialdemokratiska grupp och deras samarbete med USAs regering.
  Svenska makhavarna har en tendens att stå på de starkas sida. USA och Canada talat om att ha Assange till varje pris, och även om att mörda honom.
  Och nu har makthavarna fått tillfälle till det.
  Via en kvinna och en advokat som är sedan längre på deras sida kunde kallas interpol och sedan kommer han att lämnas till USA, för att dödas eller ge honom livstidsfängelse.

  Trevliga tjejer som ställer upp på sånt.
  Vill man inte älska utan kondom men ställer gärna upp ändå. Det är inget våldtäkt. Att kondonen går sönder eller att man inte vill testa sig, är inte våldtäkt heller.
  Sveriges rättsystem brukar inte ens efterslysa utomlands folk som misshandlar andra på gränsen till mord eller andra allvarligare brott, men här handlar det inte om våldtäkt det handlar om politík och om att Sveriges makthavarna gör som matte säger.

  SvaraRadera
 26. albert: ja här var det konspirationer i högsätet... världen funkar inte så. Allt är mycket enklare. Och jag skulle tro att också Anna Ardin är förskräckt över utvecklingen av det hela vid det här laget. Inte hade hon trott att det skulle bli uppmärksammat över hela världen. Det hon gjorde några dagar i augusti. Hon skulle nog vilja backa tiden, men det går ju inte. Nu blir hon symbolen för kvinnorörelsen. Och särskilt Gudrun Schyman har svårt att få ihop det. Äntligen så genomskådas denna juridiska idioti, som har hållit Sverige i ett mastigt grepp under det senaste årtiondet. Det hela är en följd av inställningen "Män är djur, tycker inte du det."

  SvaraRadera