måndag 16 april 2012

Ständigt denne Breivik

UPPDATERAT
Jaha nu rapporterar alla tidningar om det obligatoriska. Nu ska vi få veta hur monstret uttrycker sig, hur det går, hur det ler, hur det tänker.

Vi vet redan från andra världskriget och framåt  genom alla dåd, kommunistiska som nazistiska  eller bara mordiska utan tankeverksamhet, vet vi att de som gör onda handlingar behöver inte vara otrevliga mot sin familj, inte genomgående monster.

Och Anders Behring Breiviks mamma anade ingenting. Hon lagade spaghetti med köttfärssås åt sin älskade son och väntade och väntade på att han skulle komma hem på kvällen. Det gjorde han inte istället kom polisen.

Denne mor är fullkomligt omedveten om vad hennes son är kapabel till. Hur kan en mor vara det? Hennes son beskrivs som helt kapabel att skilja känsla och förnuft åt. Detta som vanligen belönas i vårt samhälle. Vi ska inte vara så blödiga och känslomässiga utan använda vårt intellekt. Så uppfostras vi.

Och detta skiljande mellan delar av oss själva gör att det kan skapas monster, som vet hur de ska uppföra sig i andra människors sällskap.

Helt klart är det en far, som har saknats hos detta monster.  Och han har inte kunnat införliva känslan med intellektet. Empati har saknats inte bara för omgivningen utan för honom själv.

Det sorgliga är att vårt samhälle frambringar sådana monster, som i det här fallet var uppfostrade av socialdemokrater och hade till synes en ordentlig uppväxt i ett fint område med alla de moderna uppfostringsmetoder, som vårt västerländska samhälle tillhandahåller.

Vi vet att monstret är skyldigt. Vad ska vi få veta mer under rättegången?
9:19
För er som har TV4 News så går rättegången att följa. Just nu läses det upp hur mycket skador detta monster har orsakat de olika människorna. I detalj.
10:27
Som motvikt vill jag citera det C G Jung skrev i slutet av sin levnad i sin självbiografi Mitt liv:
"Man står perplex, fördummad och rådlös inför sådana fenomen som nationalsocialism och bolsjevism, emedan man inte vet något om människan eller har blott en ensidig eller vanställd bild av henne. Vi står ansikte mot ansikte med den fruktansvärda frågan om det onda, och man förstår inte ens frågan och känner långt mindre svaret. Och även om man kände det, så förstår man inte ´hur allt detta kunde hända här´.
I genial naivitet förklarar en statsman att han icke hade någon fantasi, när det gällde det onda. Alldeles riktigt: man har ingen föreställning, men den har oss. Somliga vill inte veta det, och andra är identiska därmed. Det är det nuvarande psykologiska världsläget: somliga menar sig ännu vara kristna och tror sig kunna trampa det så kallade onda under sina fötter; de andra däremot är förfallna åt det och ser inte längre det goda. Det onda har i dag blivit till en synlig stormakt: ena hälften av mänskligheten stöder sig på en av mänskliga spetsfundigheter utkläckt doktrin; den andra hälften är sjuk av bristen på en myt som är situationen vuxen.
/.../ Vårt psyke är konstruerat i överensstämmelse med världsstrukturen, och vad som sker i stort tilldrar sig också miniatyrmässigt på själens mest subjektiva plan."

C G Jung menade då i början av 60-talet att vi inte såg hur vi gjorde när vi inte kunde se skapelsen som en helhet. Vi har i århundraden levt med föreställningen om godhet och ondska, utan att kunna se att detta ingår i oss alla. Och att vi kan gå vidare och skapa en helhet av oss själva, innehållande allt. Det brottslingar gör är att se sig själva som goda och resten av världen som ond. Medvetet eller omedvetet. Och detta ger dem rätt att stjäla och döda. Så uppstår då den kamp som en sådan människa som Breivik har råkat in i, utan att begripa att han skapar en värld, som är alltigenom ond. Därför att han har upphöjt sitt eget ego till gud.
13:43
Ja så rasade fasaden då när han såg sin egen propagandafilm. Då kom tårarna för att han har blivit tvungen att kliva ur sin fantasivärld, som jag skrev om redan här. Han hade fastnat där i arketypernas värld och det är först nu han har haft förmåga att inse att resten av världen är inte med honom. Den galenskapen riskerar alla människor som stänger in sig själv i -ismer och propaganda. Önskedrömmen hade ju varit att fler hade funnits i hans nätverk. Han gråter över att hans värld inte finns, utan att detta är hans egen inbillade värld. Dock kan han ju fortfarande hålla fast vid att den kommer att komma. Så brukar den här sortens människor resonera.

2 kommentarer:

  1. Är det bara jag som reagerar på bilderna där han knyter sin näve?
    Jag tycker det är hemskt att tidningarna publicerar den bilden, mår fysiskt illa när jag ser den. Hur ska då inte de anhöriga känna?

    SvaraRadera
  2. Håller med Jerry! Det är bara too much med hans hitlerhälsning. Dessutom tycker jag att ha borde fått nöja sig med en advokat. Han är ju skyldig. Vilket spektakel tycker Helena Palena.

    SvaraRadera