måndag 9 april 2012

Sex omkomna i brand

UPPDATERAT
Det var Ingemar Andersson, som upptäckte att huset hade brunnit helt ned till grunden. Han bor i Härja Kråkeryd vid Tidaholm. Och han såg att huset var som vanligt vid ettiden på natten till söndagen då han kom hem.

Men på morgonen fanns inte huset kvar bara murstockarna av den öppna spisen och kakelugnen i huset, som var ett traditionellt falurött trähus utan el och moderna bekvämligheter.

Det var fyra vuxna danskar som brann inne och två barn, små flickor, sex och åtta år. Pappan var 39 år. Deras mamma brann också inne.  Hon heter Malene Houdorf Madsen och blev 37 år. Pappan heter Hans Van´t Veer och flickorna Nanna och Sarah.

Det var tre generationer: föräldrar, barn och barnbarn, som ägde huset, fyra syskon hade övertagit det från föräldrarna. Fyra av de omkomna var skrivna och bodde i Munka Ljungby utanför Ängelholm. Två var från Danmark. De ska ha varit vänner till pappan.

Branden var så häftig att inte huset gick att undersöka ordentligt förrän senare på söndagen. Vid huset stod en bil med danskt registreringsnummer och en med svenska plåtar.
Branden påminner mycket om det som hände skådespelaren Per Oscarsson och hans fru 2010. Då brann deras hus ned till grunden och de båda omkom. Deras hus låg utanför Skara på Västgötaslätten inte så många mil fågelvägen från det här huset, Någon brandorsak gick aldrig att fastställa.
10.4.2012
Det var Mikkel Keiser-Nielsen som tillsammans med sina tre systrar ägde huset, som brann. Det var byggt  1963 av hans far, som var en dansk krigshjälte. Också hans fru Marie omkom i branden. De båda var nygifta och bodde i Danmark.

De båda barnen Nanna och Sarah gick i Össjö skola.  Det är en liten skola med bara drygt femtio elever. Brandorsaken kan bero av för hårt eldande. Det var minus tio den natten när huset brann. Det är inte bra att elda för hårt i en skorsten, som är nedkyld och kanske isig. Det kan bli en spricka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar