söndag 29 april 2012

De apatiska barnen bevisat sjuka

De fejkade inte att de var så dåliga som de var. Det har forskare nu kunnat konstatera. Fortfarande cirkulerar rykten om att de gjorde det för att föräldrarna fick dem att göra det, men de hade förändringar i kroppen av långvarig stress, som gjorde att nivåerna på deras hormoner förändrades.

Barnen hade förändrade halter av stereoidhormoner och detta går inte att fuska sig till. Detta har forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet nu konstaterat.

Här har jag tidigare skrivit om detta.

5 kommentarer:

 1. Bevisat påverkade hormonnivåer av stress ja... det är knappast samma sak som att det är bevisat att det apatiska tillståndet är riktigt och orakat av detta.

  SvaraRadera
 2. Leif: Kropp och själ hänger ihop. Långvarig stress, som handlar om fysisk och psykisk påverkan förändrar kroppen. Jag känner till det eftersom jag själv bröt ihop 2003 efter långvarig stress. Detta påverkade i sin tur mitt barn då. Han orkade ingenting. Det är mycket enkelt och något läkare har känt till under lång tid.

  SvaraRadera
 3. kvar är väl svaret på varför detta nästan bara hände i Sverige,

  SvaraRadera
 4. mullis: detta hände inte bara i Sverige. Detta hände överallt och det händer fortfarande.

  Det är ingen kvalitativ skillnad på apatiska människor i flyktingläger i Kenya och Pakistan jämfört med i Sverige eller västvärlden. Fast i de stora flyktinglägren i fattiga länder dör folk därför att det saknas vårdresurser. Problemet är att människor är så apatiska att de inte orkar hämta sin matranson. Själv har jag i andra liknande sammanhang sett människor dö framför mina ögon av apati och det är en förfärlig syn. Gamla i långvården dör också i apati...

  Det där var en fullständigt otrolig debatt där apatikritikerna vägrade inse den absolut enklaste lösningen: de här familjerna var faktiskt så stressade och traumatiserade att de inte funkade mentalt.
  Eller vänd på det: hur logiskt är det att just flyktingbarn i Sverige skulle ha något slags syndrom skapat av föräldrarnas vanskötsel, och att detta inte skulle ske någon annanstans?

  Ett påstående som ingen någonsin för övrigt lycckades leda i bevis. Lägg därtill att också svenska föräldrar kan vanvårda sina barn på detta sätt, så även om det skulle ha påvisats i något enstaka fall, kan det lika gärna vara ett tecken på mental ohälksa hos föräldrarna. Och om det ändå hade påvisats manipulation i något enstaka fall, så vore det hursomhelst ett undantag som inte kan generaliseras.

  Nej, det där var en debatt man snabbt skulle kunnat ta kål på från media genom att helt enkelt kolla fakta och sedan inte skriva mera om det. Men redaktörerna vädrade en säljande konflikt som dessa barn och familjer fick betala ett högt pris för.

  SvaraRadera
 5. ja du Jens
  okey för kenya och pakistan, men övriga europa är det väldigt sällsynt, iaf om man ska tro vad man läser, min personliga uppfattning är att mycket av problemet är ett svenskt "hittepå" som vi är så bra på

  SvaraRadera