fredag 27 april 2012

Maria Barin Aydin till minne

Kanske behövdes det ett till hedersmord. Och Maria blev den som föll offer för detta. I denna tid när socialtjänsten har till uppdrag att få ihop familjen, att släta över det som händer. När de inte förstår att en familj kan ljuga om hur det står till, för hedern är en övergripande guden, som styr dem alla.

En man utan heder lever inte. Så heter det i dessa familjer. Alla är inlemmade i det mångtusenåriga systemet, där individen inte har en chans. Utan där kollektivet bestämmer. Det som är viktigt är vad hedern säger. Alla är styrda av detta. Maria själv har sagt att hedern var viktig för hennes släkt, både här i Sverige och i Irak.

Den sade att Maria skulle kidnappas och uppfostras i Irak hos kurderna i norra delen av landet och våldtas och giftas bort med en 40-åring som 15-åring. Hon flydde tillbaka hit. Hon och brodern som nu är häktad för mord på henne. På sannolika skäl. Hon var den gladaste i klassen säger elever i det Praktiska gymnasiet där hon gick.

Varför var hon så glad? Kanske för att dölja vad som fanns inom henne. Alla sår efter uppväxten. Hon var född i Sverige och svensk medborgare. Men var hon svensk?

Här är rättegångsnumret: Lunds tingsrätt B 2126-12 åklagaren lämnar in åtalet i november 2012.

1 kommentar:

  1. Hon hade väl blivit svensk och tagit till sig vårt sätt att leva men det hade uppenbart inte hennes anhöriga// Susanna

    SvaraRadera