torsdag 5 april 2012

En stor fet grekisk pension

Jag förstår inte rapporteringarna om mannen, som sköt sig i Aten för att staten hade tagit ifrån honom hans pension. Han säger i sitt avskedsbrev att staten inte hade något med den att göra.

Han var apotekare och ägde ett apotek, som han sålde för tolv år sedan. Då borde han ha fått en bra slant för detta. Han var då 65 år och fick uppenbarligen trots allt någon slags pension från grekiska staten.

Pensionerna i Grekland har motsvarat den månadslön, som de anställda hade. Till skillnad tex från Tyskland, där pensionen är hälften mot tidigare månadslön.

Mannen som sköt sig hade fru och en dotter. I Grekland går kvinnor i pension när de är 60 år senast. Sedan finns (fanns) det en massa undantag för farliga yrken, där människor kunde gå tidigare.

Som sagt jag begriper inte varför den där mannen sköt sig. Uppenbarligen har bla apotekare haft monopol i ett skråliknande system, vilket inte har kunnat avskaffas. Så jag fattar ännu mindre varför den där mannen sköt sig framför parlamentet i Aten.

Var det ett slags stolthet, som gjorde det? Att han och hans fru inte kunde leva som tidigare? Ja det är vanligt för pensionärer. De blir för det mesta fattigare och fattigare ju längre de lever, eftersom pensionen baseras på tidigare lön.

Enligt en källa hade mannen cancer. Och han kan ha menat med att han inte ville lämna skulder till barnet att hans sjukdom skulle sluka hans pengar. Grekland har ett socialförsäkringssystem för sjuka, men allt som måste göras extra kostar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar