måndag 2 april 2012

Föräldramöte i Hjällboskolan

UPPDATERAT
Det blir det på Hjällboskolan i övermorgon onsdag där alla de pojkar gick, som slog ned Carl-Eric Cedvander 61, så att han nu har svåra hjärnskador. Enligt ett vittne var det oprovocerat påhopp. Ett helt gäng kom springande och slog ned honom vid fontänen på Kortedala torg. 

Polis kommer att närvara i skolan för att informera de andra elevernas föräldrar om situationen i området och vad för slags tecken man ska leta efter hos barnen för att se om de använder droger. Det finns problem med drogen spice i området.

Helst vill jag säga: riv Hjällbo. Det är ingen idé att ha denna stadsdel kvar. Den är segregerad på alla sätt. Den är utslängd i naturen ända sedan den byggdes på 1960-talet. Detta har förvandlats till ett enda stort flyktingläger, som inte ens kan sägas ligga i Sverige. Det konstaterades redan 2008 av Ungdomsstyrelsen och ingenting har gjorts sedan dess.Det är Sveriges mest invandrartäta område med människor mest från Afrika, Mellanöstern och Balkan. Drygt 7 000 människor bor där utslängda utanför alla sammanhang. Mordet på Nancy Tavsan inträffade där 2010. Knivskärningen av en 10-årig flicka i halsen hände i februari i år. Och nu har 61-årige Carl-Eric  Cedvander slagits ned och fått allvarliga hjärnskador av ett ungdomsgäng. Människorna som bor där har inte begripit att de befinner sig i Sverige.

Det har inte fallit dem in att de lyder under samma lagar som alla andra i vårt land. De lattjade bara lite, slogs lite som pojkar gör, som pappan till en av pojkarna sade. 

De var bara coola, som slog ned en sjukpensionär, som har jobbat på Volvo. De har ju tränat kampsporter. Uppenbarligen kan de inte skilja på fantasi och verklighet. Och vad blir straffet för dem om de fälls? Ungdomar får omkring 80 procents straffrabatt. 
Här har jag tidigare skrivit om detta. 

Idag, tisdag,  träder hans vän Rosa Andersson fram och ber alla, som såg något att berätta. Att vittna och göra det rätta.
Ärendenumret i Göteborgs tingsrätt är B 2822-12 och åtal ska vara väckt senast 13 april. Allt är belagt med yppandeförbud för advokaterna och namnen på de häktade är sekretessbelagda.

4.4.2012
Alla de sju som överföll Carl-Eric Cedvander finns på film, från övervakningskamera på torget. Det är därför polisen har kunnat gripa dem. Ett somaliskt par försöker hjälpa Carl-Eric när han blir överfallen och polisen vill komma i kontakt med dem. 
5.4.2012
Detta verkar vara pojkarnas uppgift. Plus att de säger att Carl-Eric Cedvander höll i en av dem och att de andra överföll honom för att kompisen skulle komma loss. Här har ett vittne beskrivit vad hon såg.  Åtal ska vara väckt den 13 april. Men eftersom polisen tydligen inte har bedrivit ett riktigt arbete, för att säkra bevis, så behövs vittnesuppgifter.

Rektor Peter Holmqvist förstår inte egentligen varför alla koncentrerar sig på Hjällboskolan, när Carl-Eric Cedvander blev nedslagen på en söndag och på Kortedala torg. Men han funderar på att säga åt föräldrarna bättre. Hur vore det att skicka dem till socialen när skolket börjar och ifall de misstänker droger? Så gör många skolor i Sverige.

Det här debatteras i kväll i SVT Debatt kl 22.

6.4.2012
I Debatt framkom inte mycket, men dock att hela stadsdelen Angered där Hjällbo ingår får mest pengar per elev i hela Göteborgsområdet, där finns flest fritidsgårdar och föreningar i hela Göteborg. Rektor Peter Holmqvist sade att skolan anmäler till socialen och till polis i vissa fall och de pratar med föräldrar. En del föräldrar säger ja tack för att ni meddelar detta och vi har märkt det också medan andra säger vad har ni för bevis, vem har sagt det? Berätta vem som säger detta? Vi ska stämma er om ni inte kan bevisa det här. De mest frånvarande var föräldrarna till de barn med utländsk härkomst, som bor i området.

I dag blir det demonstrationer från yttersta höger- och vänsterkanterna på Kortedala torg. Mer skattepengar går åt, för vad? En särskild händelse betecknas detta som av polisen och massiva insatser krävs.
11.2.2016
Misstänkt för mord är i dag Diar Mahmoud som var med och misshandlade Carl-Eric Cedvander då 2012. Han har också ägnat sig åt narkotikahandel under åren. Ännu har han inte fått något längre straff i vårt rättssystem. Kanske dags nu? Han bor fortfarande med släktingar, som tydligen inte kan få någon pli på denne yngling, som har hunnit bli 19 år. Han misstänks nu ha försökt att skjuta ihjäl en man utanför Blå Stället i Angered i augusti. 

18 kommentarer:

 1. man kan ju drömma om att samhället en gång skulle statuera ett exempel hur det kan gå,
  ta chansen att döma hårt,
  se bortom individernas bekvämlighet,
  möjligen skulle det kanske ha en viss avskräckande effekt,
  men det är ju inte möjligt i Sverige,
  här blir ju gärningsmännen offer efter ett tag

  SvaraRadera
 2. mullis: Ofta blir de offer på en gång och det skrivs mer om dem än om offren. Så var det länge i svensk press. Vi får se den här gången. Men dessa pojkar är barn och de vuxna har naturligtvis inte tagit hand om dem utan har lärt dem totalt fel saker. Och detta har tydligen övertrumfat det som skolan har kunnat lära dem. De hade börjat skolka berättade rektorn. Inte ens min egen bror har kunnat lära dem något. Han är lärare där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Men du ser i världen. Utrikespolitiken. Vi lever i hårda tider. Folk drar drastiska beslut, Tänker inte vad de skriver och värst tänker inte egenom vad de beslutar.
   Vi bombar hit och dit i demokratins namn. Vi har rätt att slå de som inte tycker som oss. Vi har rätt att slå tillbacka de som attackerar oss. Vi tvävlar vi är egoister, och otroligt avdunsjuka.
   De kommer inte "skillnaderna" Vi och De-- Vi är bäst och de är sämst. och det ömsesidigt. Bara att se vad vänsterlänsk journalistik fokuserar internationellt. Det finns ett växande hot på internet. Det finn hot överallt. Vi bor i Europa så har det varit genom tiderna och efter andra väldskriget och 2000 år har inte förändrat, VI är förgiftade med hot mot varandra

   Radera
 3. Skitsnack i media som vanligt. Man vet mycket väl konsekvenserna av sitt agerande som 15-åring. De är inte två, eller fem. De är 15! Hela händelsen är än mer allvarlig om det stämmer att de tränade kampsport, då de faktiskt tränas till att åstadkomma ett resultat med en sparkrörelse.

  Döm dem som vuxna säger jag. Rättssystemet måste säga ifrån och kunna filtrera synnerligen allvarliga händelser där endast två år är skillnaden mellan ett knappt kännbart straff, och ett mer korrekt sådant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela händelse kan blir en res ultat av sensationalistisk jourlalistik , hur mycket sanning är bakom detta får vi bara veta i domstolarna. Jag själv har varit med om saker.. och har sett att vittnet har ändrar sina uttalande flera gånger.. Oftast det som står i tidningarna är förstorad och även med falska vittnesmål. Många vittnar i tidningar och säger det de vill ska hända än att säga det som verkligen hände.

   Radera
 4. Robert: Jodå flera av dem är aktiva kampsportare och borde veta bättre (man uppmanas väl inte att gå ut och slå ned gamlingar när man tränar). Föräldrarna till dem har tidigare uppmanats att drogtesta dem. Det mottogs blandat av föräldrarna har rektorn sagt. Men för att skada en gammal man, som ligger ned behöver man inte vara kampsportare. Om du vet att de var femton stycken berätta det för polisen. Det går inte att ändra rättsväsendet bara så där. Det är en lång process i en demokrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inför lage att vara kampsportare har ingen betydelse, Det är brottet som är relevant och i detta fall åldern.

   Radera
 5. Ungdomar skall inte ha straffrabatt i dessa fall. De skall straffas lika hårt som vuxna så att de inser att de mister 8-10 år av sitt liv, inlåsta på anstalt utan Facebook, dataspel och sociala kontakter. Därinne får de jobba för 5 kr i timmen med att packa choklad, tvätta eller snickra fågelholkar (riktiga exempel). Sedan kan de köpa saker i en kiosk där en dosa snus kostar 50 kr, en Marabou kaka 35 osv. De får gå i skolan och vägrar de får de löneavdrag och indragna permissioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med att även barn borde få någon typ av bestraffning men.. hur har du tänkt att det ska se ut??

   Radera
 6. Jag var lite otydlig när jag nämnde siffrorna. Syftade på deras ålder, inte antal.

  SvaraRadera
 7. Martin: Ja det funkar inte så i samhället, som det är nu. De kan få sluten ungdomsvård i högst fyra år. Det är det längsta.

  http://www.stat-inst.se/om-sis/verksamhet/sluten-ungdomsvard-lsu/

  SvaraRadera
 8. Svenska folket offras med lätt hand för en utopi, en våt dröm om ett mångkulturellt samhälle. Var är beslutsfattarna? De som egentligen ansvar för att Carl-Erik ligger hjärnskadad utan framtid, som ett kolli på ett sjukhus? Hur mycket blod måste de få på sina händer innan de reagerar? Vårt en gång så fina land håller på att förvandlas till ett inferno av våld och anarki, men det vill inte åsiktsmaffian i Stockholm och dess rövslickande knähund media höra talas om. Sådana påståenden är ju rasistiska gubevars! Man kan bara hoppas att de drabbas själv nästa gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. DU får tycka och tänka vad du vill. Vi är där och du får leva med det.
   DIn åsikt ändå representerar bara en bråkdel av det svenska samhället annars hade vi inte varit där, Vissa av er som vissar sitt hot mot andra kulturer gör det bara av det enkla skälet att behöva hota något eller noågot , något, några att vissa sin frustration mot. DItt liv är fattig.
   Det är synd om er som tycker så.

   Radera
 9. Utvisning till resp. hemland bör också kunna finnas med i bilden, alt. avtjäning av straffet på ett irakiskt fängelse (om personen är från Irak givetvis). Där daltas det inte minsann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pojkarna kan vara svenskar. Ska man utvisa alla som begår brott??

   Radera
 10. Urban-usling och Martin: Och jag som väntade på att några skulle kommentera och tycka synd om grabbarna, som bor på ett så uselt ställe så att de måste droga sig, slå ned gamlingar och skolka från skolan. Det finns dock planer på förbättring fram till 2020-talet, fast det är det nog en smula sent.

  http://www.hjallbobostaden.goteborg.se/Global/Hjallbobostaden/Vi%20ses%20i%20Hjällbo_webb.pdf?epslanguage=sv

  SvaraRadera
 11. Riv Hjällbo...ok, men vart skall de boende ta vägen? Till Torslanda, Billdal eller varför inte skärgårdsöarna? Integration på hög nivå! Det Hjällbo jag och familjen upplevde på 70-talet var jättefint och naturnära, inte alls "utslängt" som du skriver.
  Dessa grabbar är inga offer, de har redan varit aktiva innan, något media förtiger. Offret ligger i koma på sjukhus, sönderslagen och sparkad. Jag ville spy när jag läste Anna Johanssons (S) uttalande i GP, där Hennes tankar visserligen var hos Carl-Erik, men det viktigaste var ändå hur dessa pojkar skulle kunna komma tillbaka till livet!? Carl-Erik kommer aldrig tillbaka "till livet", om han ens överlever!
  Undrar hur hon skulle formulerat sig om det var hennes pappa Göran som låg sönderslagen i fontänen? Göran Johansson, som med sin orädde framtoning lätt kunde hamna i samma situation om han läxade upp buset.
  Tänk om något av de etablerade partierna kunde våga stå för fredagens manifestation på torget i stället för NS, som få vågar (eller önskar) sympatisera med. Då skulle torget fyllas till brädden av vanliga hederliga Kortedalabor, som samtidigt kunde fösa iväg AFA och våldsvänstern som kommer för att bråka istället för att demonsterera mot det eskalerande oprovoserade våldet! Det Sverige som mötte oss när vi kom hit 1971 är ett vackert minne. Att påstå att landet har blivit "berikad" av all mångkultur är en myt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldig drastiska slutsatser från din sida. Ditt resonemagn är enkelt ej genomtänkt och samtidigt drar du alla över en kamm och gör brutala generaliseringar.

   Radera