onsdag 18 april 2012

Carl-Eric Cedvander kommer aldrig att höras

UPPDATERAT
Det är helt enkelt inte möjligt att få höra hans version av vad som hände när han blev överfallen av ett gäng tonåringar mitt på blanka söndagseftermiddagen den 18 mars. Han ligger fortfarande svårt skallskadad på sjukhus, även om han kan andas själv numera.

De sju pojkarna är spridda över landet på olika ungdomshem och de kommer att förhöras på olika platser, vilket polisen tycker är ett logistikproblem, för då tar det ju tid för förhörarna att flytta sig mellan dessa platser och pojkarna hinner prata ihop sig.

Ja, ja de har ju naturligtvis alla möjligheter och rättigheter till att göra detta. Telefoner måste de ju få ha. Varför skulle de inte ha det? Och de kan ju komma ut när som helst egentligen, för socialtjänsten kan ju tycka att de ska släppas fria.

Och då blir det antagligen innan rättegången, som av logistikskäl inte kan komma igång tidigare än efter sommaren. Jaså varför det då? Skulle det inte vara möjligt att prioritera detta fall? Nä det tar sin lilla tid att göra allt i det här landet och fallet är ju stort med så många inblandade gärningsmän och med vittnen och allt. Polisen har sina begränsningar.

Så handfallet hela samhället står. Men Hjällboskolan förbereder för pojkarna att komma tillbaka. Och hur de ska tas emot, när de väl gör det. Gänget har sitt ursprung i olika länder, Turkiet, Irak och Syrien.

Och de kan inte få mer än fyra års behandling i ungdomsvård i vilket fall, så är lagen, den som mamman till mördade 15-åringen i Malmö Ardiwan Samir tycker är så upprörande. För de får ju mat och utbildning då, blir omhändertagna helt enkelt. Men kanske är det vad som behövs? Hennes egen son var ju omhändertagen genom att han gick på ett skoldaghem. Han hade varit i delo med rättvisan, fast familjen inte vill låtsas om det.

Men i Hjällboskolan är eleverna kluvna, en del tycker att gänget har fått för lite hjälp från samhället medan andra menar att man måste reagera hårt mot våld. I vårt land är det dock föräldrarnas ansvar att ta hand om sina barn. Hoppas myndigheterna har fått kontakt nu med alla vårdnadshavare.
27.5.2012
Han har vaknat ur koman, men kan inte prata.
19.7.2012
Den tidigare huvudmisstänkte är bortrest, men Carl-Eric Cedvander kan prata nu. Han är ute från sjukhuset och på bättringsvägen. Dock har han minnesluckor och är blind på ett öga. Inget åtal har ännu väckts.
Målet finns hos Göteborgs tingsrätt B 2822-12
27.7.2012
I dag väcktes åtal mot två av pojkarna för grov misshandel. De är 15 och 16 år gamla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar