torsdag 26 april 2012

Ett klassiskt hedersmord

UPPDATERAD
Det var Maria Barin Aydin, som mördades av sin nu anhållne lillebror och en kvinna, hennes mamma, 39 år, är också anhållen. Maria var ursprungligen kurd från Irak och hon giftes bort som tonåring av sin far, som kidnappade henne dit när hon var elva år.

Hela det här fallet innehåller alla ingredienser, som finns kring hedersmord. Detta att flickorna är ett slags ägodelar till sina föräldrar och att alla i familjen tycker att detta måste utföras. Även kvinnorna. För dessa barn går emot den kultur, som är inbäddad i föräldrarna.

En flicka, som står mittemellan den svenska och i det här fallet den irakisk-kurdiska kulturen råkar illa ut. Lillebror nekar till brott, vilket också är typiskt. Han har inte gjort något fel. Detta är något helt annat än när en svensk mördar en närstående. Då har inte hela familjen deltagit i utstötningen.
10:32
Polisen kommer under dagen att få en fil skapad av Maria Barin Aydin bara några dagar innan hon dog, där hon beskriver vad hon har varit utsatt för under det år, som hon har varit hotad. Det är mamman till den mördade som nu också sitter anhållen.
18:11
Chefredaktören för Helsingborgs Dagblad bekymrar sig över att mamman fick gråta ut både i Aftonbladet och Expressen, innan hon anhölls. Han gjorde samma misstag säger han, för 30 år sedan, när han var ung och grön.
27.4.2012 10:30
Enligt senaste uppgifter ska det ha varit Maria Barin Aydins mamma, som hotade och misshandlade henne före mordet. Hon lyckades ringa polisen, men vågade inte säga något när de väl kom till platsen. De båda begärs nu häktade för mord (brodern) respektive anstiftan till mord (mamman). Polisen vet inte om de kommer att gripa fler. Det får undersökningen utvisa. Häktningsförhandlingen ska äga rum 14.30 i eftermiddag i säkerhetssalen i Helsingborgs tingsrätt. Åklagaren vill att de båda häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Mamman begärs också häktad för mord enligt det senaste från TV4 News.
16:02
16-årige lillebrodern är nu häktad på sannolika skäl för mordet, häktningen mot mamman är inledd.
16:46
Mamman bröt ihop i rättssalen och rätten har därför tagit paus. Beslutet dröjer om hennes häktning.
17:01
Mamman är nu också häktad på den lägre misstankegraden skäligen misstänkt för anstiftan till mord. Jag kan tänka mig att åklagaren ännu inte har hunnit med att samla tillräckliga bevis för sannolika skäl, men det var viktigt tyckte åklagaren att båda häktades och inte kunde konferera med varandra eller andra släktingar om saken.
28.4.2012 12:30
Här bekräftas det som jag skrev ovan i går, om att det var mamman, som hotade och misshandlade henne före mordet.

5 kommentarer:

 1. Man kan undra varför kvinnor som del i hedersmordsproblematiken har hållits utanför debatten. Det hela tycks ju ofta vara en familjeproblematik och vad är det som säger att kvinnorna har en annan uppfattning än männen?

  SvaraRadera
 2. Bograhn: Detta beror av att ingen vill erkänna att hela familjen är inblandad. I Sverige tror vi gott om kvinnor, men inte om män. I de här fallen så lever familjen i en kultur, som har föregått det samhälle vi lever i, med egna lagar och regler. Och alla män, kvinnor och barn är inlemmade i detta.

  Jag hörde just Nyamko Sabuni säga på TV4 News att detta inte behöver lagstiftas särskilt om, för det hela handlar om patriarkala strukturer, dvs hennes syn på detta var att dessa strukturer är desamma överallt. Det är ingen skillnad på en svensk och en kurdisk familj. Samma syn har också Fi:s Gudrun Schyman, som tycker det är rasistiskt att prata om hedersmord.

  SvaraRadera
 3. Fredens hus i Uppsala hade en utställning i höstas där man jämställde hedersmord med barnaga! Läs vad bl a Sakine Madon har skrivit om saken i hennes krönika i Expressen. Hur länge ska vi tolerera och acceptera intoleransen. Det skulle också vara intressant att få veta mer om skammorden i andra europeiska länder. Mörkertalet är också stort, jag tänker på alla "balkongflickor" som aldrig kan bevisas som "skammord". Gå in
  www.pelafadime.se

  SvaraRadera
 4. "i Feministiskt initiativs styrelse försökte feministen Maria Hagberg lyfta hedersfrågan, en fråga hon kan mycket väl, men vittnar om att hon misstänkliggjordes och kallades för rasist. Till slut hoppade hon av. Inger Stark, vänsterpartist, har också argumenterat i motvind. Hon kritiserade i samband med hedersmordet på Jian egna partikamrater och påpekade att "många etablerade feminister tiger".
  Flertalet av oss som lyft frågan anklagas för att gå främlingsfientligas ärenden, eller för att vara "husnegrer". Jag har mig veterligen inte träffat någon, som aktivt jobbar mot hedersmord, som inte har upplevt förminskande och relativiserande."

  Utdrag från Sakine Madons krönika:

  http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/maria-borde-ha-kunnat-raddas/

  SvaraRadera
 5. Jag bryr mig inte om ifall jag blir kallad rasist eller andra tillmälen, det är bara ett sätt att döda debatten. Det är de, som kallar mig rasist, som är de riktiga rasisterna. För övrigt så har alla dessa värdeladdade ord mist sin valör, Barak Obama och judar kallas för nazister numera. Vi måste tillsammans med Sakine Madon, Bahareh Andersson, Sara Mohhamad m fl engagera oss i skam-mords/vålden åtminstone i Sverige, det kan väl inte vara rasistiskt? Sen undrar jag om det hade hjälpt med skyddat boende, för Maria i t ex Malmö eller annan stad i Sverige. Det finns alltid någon som kan skvallra och alla känner alla inom gruppen, de är alltid påpassade. Den enda möjligheten att komma undan denna förföljelse är nog att förklä sig på ngt sätt och flytta till ett annat land. För att förebygga skammord är hot om utvisning, för alla inblandade, kanske effektivt.
  Vi inte glömma att lyfta upp våra sk "svenska" kvinnofrågor som kvinnolöner, ofrivilligt deltidsarbete mm.

  SvaraRadera