onsdag 25 april 2012

Hedersmord igen

En 16-åring sitter anhållen för mord på sin 19-åriga syster. Föräldrarna är från Irak. De finns i Landskrona. Jag vet vad de heter i familjen, men det är inte så intressant.

Varför lever man efter gamla testamentet och tar död på sin närmaste släkting? Det är mer intressant. Det finns inte något svar annat än att människor kan tro att de är goda, men egentligen är de onda. De kan tro att Gud har befallt dem att mörda för det gör Gud i gamla testamentet.

Jag kommer att tänka på en indianstam i Sydamerika, som dödade några amerikanska missionärer. Detta var inte så märkvärdigt för dem. De brukade döda varandra när de blev sura av någon anledning. Och när en man hade fått ett spjut genom kroppen, men inte dog omedelbart, så kunde han begära att hans barn skulle dödas och begravas med honom.

Det var bara deras regler, som de hade levt efter i århundraden. Deras kultur helt enkelt. Detta hände på 50-talet och barnen till de mördade blev vänner, för de hade alla råkat ut för att en förälder blev dödad. Både missionärernas barn och indianernas.

Det här mordet i Sverige nu är inte så omskrivet, men det kanske blir. Samhällets flathet har lett till ytterligare ett mord är rubriken på Newsmill. Nä, det handlar inte om samhället. Det handlar om en inre uppbyggnad hos människor, som gör att det är rätt att mörda andra. Och särskilt den närmaste släkten.

Offret behövde skyddat boende, men hade inte fått det. Kanske också dags för omprogrammering av hedersmördarens familj? Fast nu är det väl lite sent.

Både TV4 och Aftonbladet talar dock klarspråk om vad för slags mord detta var. Varken Svenskan eller DN skriver om det, men för några dagar sedan skrev de om hur många hedersmord det var i Pakistan.  Och att de inte utreddes.

Sara Mohammad säger i TV4 att politikerna måste sluta se det som en höger- eller vänsterfråga. Det handlar inte om det utan om mänskliga rättigheter. Man ska se till individen och inte hela tiden ta hänsyn till olika kulturella och religiösa tillhörigheter.

Här har jag tidigare skrivit om hedersmord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar