torsdag 12 april 2012

Kvinnor och barn först

Det är en inte särskilt trovärdig berättelse, som Uppsala universitet presenterar om hur män slår sig fram för att rädda sig och hoppar i livbåtarna.

Estonia är med som exempel, men det haltar eftersom det var en så svår olycka. Naturligtvis är kvinnor och barn mer utsatta i fysiskt svåra situationer helt enkelt eftersom de är svagare rent kroppsligt. Detta förhållande gör inte att män blir onda och klarar fysiska påfrestningar tack vare detta faktum.

Jag känner till Estonia eftersom det var barn i min närhet, som miste sina föräldrar i den olyckan. Och det som hände dem var helt enkelt inte beroende av vad andra människor gjorde, utan av det naturen åstadkom.

Vi vill så gärna tro att vi klarar av att stå emot det som händer i katastrofer på jorden, men en bild som bet sig fast från gårdagens stora jordbävningar utanför Aceh är en muslimsk kvinna, som panikslagen och stel väntar på vad som ska hända.

Gud är tydligen inte till någon hjälp i den situationen eller också är det Gud själv, som åstadkommer jordbävningarna? Eller är det kanske vår kära moder jord, som gör uppror mot att människorna misshandlar henne?

Nej rent logiskt håller inga av dessa argument. Känslomässigt kan däremot människor tro att Gud Fader själv ska komma och ingripa på deras sida. Eller att moder jord sparar just dem. Så snällt av jorden att låta jordbävningen vara horisontell i går och inte vertikal. Så undkom människorna en ny tsunami.

För att en sådan olycka som Estonias skulle ha kunnat undvikas borde hela samhället ha varit annorlunda. Den tidslinje, som gjorde att fartyget sjönk påbörjades flera år tidigare, med den allmänna inställningen att här skulle tidtabellen hållas och ett fartyg från Estland var rätt osänkbart. Särskilt med det pampiga namnet.

Människors övermod och tro på tekniken har många gånger gjort att olyckor har inträffat. Det är farligare att åka bil än att flyga, men ändå är så många fler rädda för det senare. Känslor styr inte logik. Och som sagt det är lättare att överleva kallt vatten och uthärda kyla för män, eftersom de helt enkelt är robustare byggda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar