tisdag 17 april 2012

Att stycka en negress

UPPDATERAT
Som konstnär kan man göra vad som helst i Sverige, även en tårta i form av en liggande negress, som sedan styckas av den församlade kultureliten med kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth i spetsen.

Vi andra får inte se ordet neger om bakverk eller som ord i kvarter. Det har DO sett till, men som sagt det är fritt fram för det frälse som ingår i kultureliten. Konstnärer har total frihet att skapa.

Här är inbjudan till tillställningen som ägde rum på Moderna museet häromdagen. Konstnärerna som gjorde de fantasifulla tårtorna var: Marianne Lindberg de Geer, Makode AJ Linde, Peter Johansson, Lisa Jonasson och konstnärer från Galleri Syster i Luleå.


Kvinnokroppen hade gjorts av Makode AJ Linde och det var ju alldeles okej för han är själv svart.  Dock kan han bli kränkt och det blev han nyligen på Berns. Polisanmälan direkt. Lagarna är olika för olika människor. Naturligtvis.

Det säger sig självt att svarta manliga konstnärer kan inte häda en svart kvinnokropp. Och inte bli anmälda till DO heller för hets mot folkgrupp. Kulturministern matade den stackars negressen. Det framgår ifall ni går in på länken ovan (tårta i form av en liggande negress) till konstnärens egen facebooksida. Anything goes!
16:52
Moderna museet blir JO-anmält. Det är vad som går att göra förutom att afrosvenskar har krävt kulturministerns avgång. DN spekulerar i om hon har lockats i en fälla, men så mycket omdöme kan man väl ha själv att man begriper att inte stå där och skratta och mata huvudet.

Kulturministern själv säger att hon blev överraskad om inte lurad. Hon kom in med kniv och skulle skära i en tårta. Så godtrogen så man fattar inte. Det fanns ju fem tårtor. Kunde hon inte ha kollat i förväg? Själv skulle jag ha släppt kniven och gått därifrån. Hon behövde ju inte stå kvar och mata tårtan. Är hon fullkomligt knäpp!
17:04
Ja och nu är Moderna museet bombhotat. Det blir nog krig på riktigt. Varifrån kommer då hotet? En man lär ha ringt in det och pratat engelska och sagt att museet är rasistiskt. Och konstnären själv känner sig missförstådd. Det skulle ha uppfattats rätt om man hade följt hans tidigare verk. Jaha. Hur kan man uppfatta en tårta som skriker när man skär i dess underliv? Och varför en kvinna? Varför inte ett litet barn. Pojkar blir utsatta för operation av penis. Det vore väl extra kul med ett skrikande barn?
18.4.2012
Bombhotet var förstås falskt. Moderna museet svär sig här i ett pressmeddelande fria från ansvar för vad KRO och tårttillverkaren har ställt till. Och DN skriver om vilken världsnyhet detta är, stackars Sverige.
Klockan 17 i dag ska kulturministern träffa Afrosvenskarnas riksförbund. Mötet gjorde inte afrosvenskarna mindre arga utan de kräver fortfarande kulturministerns avgång. Jag tycker hon tillsammans med kultureliten har gjort bort sig för tid och evighet.
19.4.2012
Marianne Lindberg de Geer, som själv fotograferade när kulturministern skar i kvinnokroppen, tycker att det är så orättvist alltihop. Kulturministern hann inte tänka efter. Jaså? Borde hon inte ha tagit sig tid till det. Det var ju ingen tårtspade hon fick i handen, utan en kniv. Varför inte redan då ifrågasätta vad som pågick? Innan hon hade sett tårtan? Konst har en koppling till verkligheten, så det konstnären har gjort faller naturligtvis tillbaka på honom. I USA får man inte visa bröstvårtor, så det gjorde inte heller den här tårtan. För då hade den blivit censurerad i press och TV.

Mariam Osman Sherifay ordförande i Centrum mot rasism, undrar var alla feminister är. Det är lite aningslöst. Vet hon inte att svarta män och män från Afghanistan och andra muslimska länder alltid är undantagna i den kampen. Det är bara vita män det handlar om. De har makten och ska slås ned till varje pris. Centrum mot rasism är Mona Sahlins skapelse och har statligt stöd.
Och här uppmanas statsminister Fredrik Reinfeldt att ta avstånd från denna manifestation av ENAR.

3 kommentarer:

 1. ibland det värsta jag sett
  man mår bara illa
  vad är det för fel på dessa människor
  tack för du skriver om det

  SvaraRadera
 2. Osmakligt och genomäckligt!
  Och, det hade varit lika osmakligt och genomäckligt om det varit en vit kvinna eller en blå man eller en grön kamel eller en gul häst eller ...

  folk står ju och skär i tårtans "underliv" samtidigt som huvudet kastas hit och dit och skriker. Hur man sedan kan stå runt och fotografera tårtan och skratta åt tilltaget är med än vad jag förstår.

  Man ska vara rädd om yttrandefriheten men man måste verkligen inte gå över alla gränser och vältra sig i äckel. Eller?

  SvaraRadera
 3. Om man gjort en tårta föreställande en pojke som skall omskäras så lär ju första tårtbiten inte bli särskilt stor...

  ;-)

  SvaraRadera