torsdag 15 mars 2012

T-bana till skärgården

Det blir väldigt bra att få T-bana till Nacka Forum och sedan kan den ganska lätt byggas vidare ut till Gustavsberg. Både Nacka och Värmdö kommer att bli närmare stan på så vis.

Vi har fortfarande Viks Central här ute, några kilometer från där vi bor. Ett fint gammalt trähus, som skulle bli järnvägshotell (byggt 1907).

För det var meningen att det skulle byggas en Värmdöbana, precis som det blev en Saltsjöbana en gång i tiden. Saltsjöbanan invigdes 1893 och det var Knut Wallenberg, som låg bakom, för att Saltsjöbaden skulle bli en exklusiv badort.

Tanken var att från Storängen i Nacka dra en liknande bana ut till Ängsvik. Wärmdö järnväg startade 1906, men gick i konkurs 1909. Det fanns inte tillräckligt med intressenter eller pengar.

Värmdö har alltid hållit sig lite för sig självt, inte velat ha hit så mycket stockholmare. På 50-talet var köerna milslånga hit ut, från och till stan, när vi skulle ut på landet, för det fanns bara den gamla landsvägen.

Sedan dess har Skurubron byggts om och motorvägen byggts ut ända till Mölnvik och Ingarö. Infrastruktur är viktigare än allt annat. Så det blir alldeles utmärkt med T-bana! Hoppas det inte dröjer årtionden bara. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar