fredag 9 mars 2012

Socialbidrag som 19-åring

Rasmus Jacobsen bor hemma hos mamma på Hasslö i Blekinge och går på socialbidrag. Han har kockutbildning, men har inte fått något jobb. Mamma Jeanette tar hand om honom, så han har inte så stora utgifter.

Hasslö är en ö i skärgården utanför Karlskrona. Det finns inte så många kockjobb där, men Hasslö ingår i Karlskrona kommun.

Enligt DN:s sätt att se så får Rasmus Jacobsen ingen ersättning alls. Jo, han får kring 4 000 kronor i grundersättning från socialen och till hyra och annat om han behöver. Staten ställer upp och kommunen.

Det är ungefär lika mycket som en pensionär får i grundersättning från staten. Får då denne pensionär ingenting? Illa om det ses så. Kanske dags att höja pensionerna? Eller åtminstone låta dessa skatta som om de jobbade, vilket betyder sänkt skatt.

Det här kan Rasmus Jacobsen få ersättning för: livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien samt dagstidning, telefon och TV-avgift. Han får även ersättning för boende, arbetsresor, hemförsäkring och medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa. Plus akut tandvård och till glasögon.

Detta gör att också hans mamma går runt och det är väl bra. Någon pappa har han tydligen inte. Och om han ville fortsätta plugga, så skulle hans mamma fortfarande ha ansvaret för hans ekonomi. Det har föräldrar tills barnen fyller 20 när de studerar.

Om Rasmus Jacobsen hade heltidsarbetat och sedan blev arbetslös (och var 20 år gammal vilket han fyller i juli) skulle han ha fått minst kring 10 000 före skatt per månad i arbetslöshetsersättning. Det motsvarar ersättningen från socialen. Eller också är det lägre. Svårt att veta i det specifika fallet. Dessutom omfattas han av ungdomsgaratin och får särskilda åtgärder från arbetsförmedlingen efter att ha varit inskriven i tre månader (i hans fall borde det infalla senast i april).

Alla får således ersättning från olika system. Men både TV, radio och tidningar framställer det som om dessa arbetslösa, kring 140 000, som inte har jobbat står på gatan. Det är inte sant. En dryg tusenlapp betalar varje invånare i Karlskrona till socialbidrag. Det är väl fint gjort av dem!


  3 kommentarer:

  1. så kan man inte räkna, pengarna har får tar dom i ett svart hål dom har.

   SvaraRadera
  2. mullis: jovisst vore det bättre om mamma och pappa tog hand om honom, men nu verkar han ju inte ha någon pappa stackarn. Svart hål? Jo 30 procent av ungdomarna lär vara arbetslösa, men så var det också när jag var liten och bodde där i Sveriges trädgård. Livet är liksom lite enklare där än annorstädes.

   http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Regional-statistik/Alla-lan/Blekinge-lan/Karlskrona/?var=8393

   SvaraRadera
  3. Usch va tråkigt att arbetslösheten är så hög. Att det ska vara så svårt att få igång samhället så den misnkar! usch.

   SvaraRadera