torsdag 22 mars 2012

Hungerspelen

Dessa tre böcker om en dystopi i framtiden bygger på urgamla sagor om prinsessan som offras till draken. Vi har en variant av denna saga framställd i Storkyrkan i Stockholm. Eller flickor och pojkar som i grekisk mytologi skickas till labyrinten och odjuret i form av Minotaurus.

Det är så att när världen är i fara så framträder en hjälte. Det är en av våra inneboende myter, som kan aktiveras i en ny form. Den som såg den unga flickans glittrande ögon i morse på TV4 (hon hade sett filmen och skulle se den i morgon igen) förstår att denna inneboende arketyp var aktiverad hos henne.

Saken är den att världen är alltid i fara. Om och om igen. När en ny generation framträder, så måste denna skapa sin egen mening med livet. Därför befinner vi oss i en konstig tid när det sägs att det är så hög ungdomsarbetslöshet och att samhället inte släpper in ungdomar.

Det är en felsyn. Varje ungdomsgeneration skapar sitt eget liv. Tar sina egna kliv in i den obearbetade framtiden och får världen att ändra sig efter vad de har inom sig. Det kan inte den etablerade vuxenvärlden göra åt dem.

I de här böckerna och i filmen är alla arketyper företrädda: liv, död, våld, kärlek, försoning, överlevnad, ondska och godhet. Det är när världen är i fara, som detta träder fram extra starkt. Och som sagt världen är alltid utsatt, alltid ny, behöver alltid räddas.

Om böcker och film kan visa detta om igen för ungdomar så är det alldeles utmärkt. Jag själv jobbade länge med kulturellt material på DN, för att enligt min mening så ligger allt detta bakom politik. De som sysslar med politik begriper inte att de har fastnat på vägen i sin utveckling: de har fallit för makten och guldet.

Meningen med livet är att gå vidare bortom detta och se in i oss själva på ett djupare sätt. Om detta handlar också min nya bok. Den som heter I Ormbärarens tid. Mer om detta snart.

Filmen Hungerspelen,  Hunger Games, har premiär i morgon fredag över hela världen. Den är tillåten från 11 år, vilket betyder att den kan ses av sjuåringar i målsmans sällskap. Barn dödas i filmen, inte lämpligt att ses av så små barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar