torsdag 22 mars 2012

Breivik och Merah kan ta varandra i hand

UPPDATERAT
De har båda gått fel i sin utveckling på ett liknande sätt och ställt sig i det ondas tjänst. Det spelar ingen roll att den ene är högerextremist och mot muslimer och att den andre är mot Israel och således extremt muslimvänlig, till den grad så att han blev terrorist precis som Breivik.

Man kan se dessa övertygelser som en cirkel och att det extrema uttrycket för dem möts någonstans längst bort i cirkeln. Politiskt sett är det bättre att befinna sig mittemot på cirkeln, således i ett liberalt fält. Då kan man tillåta andra att leva.

Förmodligen sover nu Mohammed Merah, vem kan hålla sig vaken i över ett dygn? Eller också har han tagit livet av sig och gått in i den eviga sömnen. Det är den felslagne hjältens väg. Denne kan inte upprätthålla sin världsbild gentemot hela den majoritet av människor, som inte tycker att detta är rätt väg.

Hela den muslimska föreställningen om ett heligt krig är förlegad sedan århundraden, så därför kan detta inte bestå. Lika lite som Breiviks föreställning om att unga socialdemokrater står för allt ont. De har båda gått till helvetet i sitt fysiska liv på jorden. Och är mer lika än olika.

Jag följde hela utvecklingen i går här.
11:17
Polisen är inne i skyttens lägenhet. Skott går av. Polisen säger att de skjuter tårgas in i lägenheten. Polisen säger att skytten är död. Den misstänkte satte sig till motvärn enligt polisen och han är nu död.
11:41
Tre polismän sårades i den sista striden, en av dem allvarligt enligt poliskällor.
12:04
Det är nu officiellt att han är död. Polisen gick in genom fönster och genom dörren. De hittade inte skytten först, men han gömde sig i badrummet. Han sköt då mot alla poliser och rusade ut och hoppade ut genom ett fönster. Han fortsatte skjuta. Han hittades sedan död på marken. En polis är skadad i foten enligt de officiella nyheterna.
13:24
President Sarkozy håller ett av sin pompösa tal och säger att Frankrike står starkt och att de gjorde allt vad de kunde för att attentatsmannen skulle kunna tas levande, men det gick inte. De kan inte tillåta denna ideologi av hat att ta över Frankrike. De kommer att straffa de som besöker andra länder för att lära sig terrorism och de som besöker webbsidor, som förespråkar detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar