måndag 26 mars 2012

Pensionärernas eller invandrarnas fel?

Lilla Katrineholm med drygt 30 000 invånare står inför ett dilemma. Om bara åtta år beräknas åldringarna i kommunen vara så gamla och så många att de kostar 125 miljoner mer än i dag, omkring 16 procents högre kostnader än i dag.

Detta gäller alla grupper också invandrare, som behöver omsorg i sin egen kultur och på sitt eget språk. Från 2015 ökar andelen över 65 år kraftigt. Katrineholms starke man kommunalrådet Göran Dahlström (s) har räknat ut att det kommer att vara lika dyrt som 1 400 dagisplatser med alla äldre år 2020.

En fjärdedel av Katrineholms invånare kommer att vara gamla. Det är ett paradigmskifte för den generella välfärden, säger Göran Dahlström.

Tidigare har han gått ut och sagt att Katrineholm inte har råd med anhöriginvandringen från Somalia utan att kommunen behöver extra stöd från regeringen för att orka med detta.

Antalet somalier i Sverige är omkring 40 000 och anhöriginvandringen beräknas bli ca 20-30 000 nya invånare från Somalia. I Katrineholm bor ca 1 100 somalier och där väntas omkring 400 anhöriga. Ungefär 20 procent av denna folkgrupp lönearbetar.

Medelsvensken betalar omkring en tusenlapp i skatt för socialhjälp per år. I tex Södertälje är den siffran mer än dubbelt så hög.

Och detta går ut över ungdomarna i Katrineholms kommun, som inte får vad de behöver: ny bandyhall och den hjälp i skolan eller den barnomsorg de har rätt till. Ja vilket dilemma. Vems fel är det således? Är det pensionärernas eller invandrarnas? Eller är detta delvis samma grupper?

Eller är det kanske politikernas fel, som har tagit fel beslut i många år? De nya reglerna för anhöriginvandring gäller från 1 juli i år. Det är miljöpartiet som har gjort upp med regeringen om hur detta ska gå till för personer, som inte har giltiga identitetshandlingar.

2 kommentarer:

  1. Fegt att SVT att hoppa på åldringarna som de gjorde i TV-inslaget utan att alls nämna somalierna. Man vill inte att folk ska få veta, helt enkelt.

    De gamla framställs som parasiter trots att de arbetat hela sitt liv för att bygga upp det här samhället. Det är skandalöst att framställa dem så. Att göra tvärtom vore helt otänkbart (framställa somalierna som parasiter), fast det torde ligga ett uns närmare sanningen.

    SvaraRadera
  2. Cavatus: Ja var och en väljer sina syndabockar... ättestupan nästa?

    SvaraRadera