lördag 31 mars 2012

Misshandlare gick i Hjällboskolan

UPPDATERAT
De sju killar i 14-16-årsåldern, som slog ned en 61-åring, som nu ligger i koma på sjukhus, gick alla i Hjällboskolan. De hämtades i onsdags diskret ur skolan.

Här har jag tidigare skrivit om denna skola och dess omgivningar. 

Fyra av tonåringarna är begärda häktade (häktningsförhandling i morgon) och två ska lämnas över till de sociala myndigheterna. De gick alla utom en i nian. Den sjunde som var med är 14 år och redan överlämnad till det sociala. Han gick i sjuan.

En av dem erkänner misshandel, men säger att 61-åringen började: han sägs ha tagit stryptag på en av pojkarna när han förstod att de bråkat med hans hund. Då började de misshandla och slutade inte förrän mannen låg medvetslös. Människor såg vad som hände, men ingen ingrep.

Enligt läkarna kommer 61-åringen aldrig att återhämta sig. Han har för svåra hjärnskador. Han är sjukpensionär och heter Carl-Eric Cedvander och bor i Bergsjön.

Hans syster tror inte att hennes bror har provocerat ungdomsgänget. Hunden han hade med sig heter Barney och är väl omhändertagen. Den är av rasen Bouvier de Flandres.

Rektor Peter Holmqvist har för över ett år sedan infört Monroe-modellen i Hjällboskolan med tydlig struktur, ordning och reda och fokus på ämneskunskaper, men tyvärr hjälpte inte detta de här tonåringarna.
1 april 2012 kl 10:05
Den 15-åring som erkänt misshandel är nu häktad för grov misshandel. Det var stängda dörrar och är yppandeförbud i fallet. Hans advokat kan således inte säga något om pojken. Hans föräldrar misstänks också veta något om vad som har försiggått. Tre av de andra är begärda häktade och förhandlingarna fortsätter under förmiddagen.
13:29
 Alla fyra som var begärda häktade är nu häktade.

2 kommentarer:

  1. Jag blir så otroligt ledsen att inte alla fördömmer detta ordentligt. Ingenting ursäktar att en stor grupp med unga killar grovt misshandlar en sjukpensionär sombara försvarar sin hund. Hur ska dessa ungdomar kunna veta att de gör fel, när allt de gör alltid ursäktas med att det är "samhällets fel"? När är man själv ansvarig för sina val?

    SvaraRadera
  2. Linsan: Visst är det åt helsike när något sådant kan hända. Rektorn i Hjällboskolan Peter Holmqvist säger att de har oroat sig för gänget och trott att de kanske använder droger. De har haft planerade samtal med föräldrarna, säger han. Vilket uppenbarligen inte har hjälpt då.

    http://www.expressen.se/gt/pojke-erkanner-slog-61-aringen-pa-torget/

    SvaraRadera