onsdag 26 januari 2011

Striden efter Stieg Larsson går vidare

Tyvärr framstår Eva Gabrielsson mer och mer som den "galna" samboänkan. Nu när Joakim Larsson har startat en hemsida för att bemöta det hon har sagt.

Det kallas här för familjens hämnd på Stiegs sambo, men så ser det inte riktigt ut när man läser igenom vad det står. Då framstår istället familjen, som de som försökte göra allt rätt, men att detta inte lyckades för att Eva Gabrielsson vägrade att samarbeta eller ens kommunicera.

Sorgen kan göra människor galna. Visst är det så. Att få hela sitt liv slaget i spillror kan åstadkomma märkliga saker. Så är det. Men att hon inte ens öppnade kuvert från banken, där de bara ville föra över tillgångar till henne framstår som lite mer än konstigt.

Och som jag tidigare har skrivit: det verkar som om fördelningen av arvet var rättvis i backspegeln. Stieg Larsson ville inte gifta sig enligt brodern Joakim. Och han retade sin bror som hade gift sig.

Och Eva Gabrielsson kunde ha skrivit klart bok nummer fyra om hon hade velat och ha gett ut den i sitt eget namn, enligt Joakim Larsson. Men det gjorde hon aldrig.

Det ser ut som om hon ville äga mannen Stieg Larsson, hans verk och liv också efter hans död, men det går ju inte. Inte ens om hon hade haft oinskränkt makt över allt han hade skrivit skulle det ha varit möjligt.

Här är en recension av hennes nyligen utkomna bok: Millennium, Stig och jag.

2 kommentarer:

  1. Hej Ann Helena

    Rekommenderar å det varmaste en läsning av Evas bok. Den är mycket finstämd.

    Marie-Louise

    SvaraRadera
  2. Marie-Louise: Okej jag har läst den om sambos...

    SvaraRadera