måndag 17 januari 2011

Varför jaga vildsvin i Tunisien?

Det framställs som världens bästa resa, men det blev det inte för de nio män från Sverige, som nästan lynchades av en upprörd folkmassa, som trodde de var milismän.

Eller kanske var det en hämnd för att de inte ville betala taxichauffören det han ville? Ett pampigt dött vildsvin kan man se på jaktresebolagets hemsida, men vad gör de där vildsvinen i Tunisien?

Från början fanns vildsvinet i Europa, men har inplanterats tex i Nordafrika, där dessa turister blev nedslagna och rånade.

TV-kanalen al-Arabiya framställdes svenskarna som krypskyttar, som kommit till Tunisien för att avrätta oppositionella till den störtade presidenten.

Gruppen hoppas att komma med ett plan i dag på eftermiddagen ut från Tunisien. Jaktledaren Erik Eckhardt sade i morse på TV att de ska lämna Tunisien i dag. På det sätt som går.

De tre kvarhållna svenskarna är nu släppta av militären.

Dock kom de inte iväg i dag, men ska få poliseskort i morgon kl 9 till flygplatsen. Så då lär jaktlaget få komma hem.

Och det blev försenat igen så omkring halvfyra i dag (18 januari) så ska deras plan lyfta till Zürich och därifrån ska de sedan ta sig till Arlanda och lär landa någon gång sent i kväll.

34 kommentarer:

 1. Varför jaga i Tunisien?

  1) Angenämt klimat att jaga i.
  2) Gott om villebråd.
  3) Terrängen peanuts jämfört med svensk skog.
  4) Mat och dryck förträffligt i Tunisien.
  5) Hotell och betjäning utmärkta.
  6) Och allt detta bara tillsammans med grabbar.

  Varför INTE jaga i Tunisien?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Tack för den listan! Och så grubblade jag över om jag hade fel eller rätt där med inplanterade vildsvin i Afrika... vet du? Här i Sverige var dom ju borta ett tag...

  För övrigt så var drygt 3 000 vildsvin inblandade i bilolyckor under 2009. Det är ungefär 6 procent av alla viltolyckor. De flesta står rådjuren för, omkring 29 000 och så älgar för omkring 5 000. Vi kanske jagar mest med bil? Fast det inte är meningen.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Vildsvin förekommer i hela Eurasien, i några områden i Nordafrika, i Japan och på några sydasiatiska öar. Inplaneterad är den i USA och i Australien. Enligt wikipedia finns vildsvin här http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Sus_scrofa_range_map.jpg

  SvaraRadera
 4. Göran: Jo jag såg också den där kartan, men det verkade så malplacerat med vildsvin i Nordafrika, som ju är berg och öken. Klarar dom sig där?

  Eller är dom som i Sverige först utrotade och sedan inplanterade? Fast det står att dom är naturliga här också. Då när Sahara grönskade kan man ju förstå att dom klarade sig, men det var väl ett tag sedan.

  Och vad gör dom med dom döda vildsvinen? Ingen äter väl dom i Afrika? Eller äter jägarna upp dom?I Tunisien bor det ju 98 procent muslimer och dom får väl inte äta dom?

  SvaraRadera
 5. jag har faktiskt varit med om vildsvinsjakt i Turkiet (ej jagat själv) och ätit upp bytet helstekt efteråt. Nordafrika är ju inte bara berg och öken. Atlasbergen som sträcker sig från Atlanten till Medelhavet i Libyen genom marocko, Algeriet och Tunisien är faktiskt gröna berg.

  SvaraRadera
 6. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hammam_Essalhine_Aquae_Flaviane_Khenchela_Mont_View_2.jpg

  SvaraRadera
 7. Göran: Okej jag förstår. Jag har varit i Marocko själv, men inte vid kusten i norr och bergen där var dammiga innanför Agadir. Men i sådana gröna berg kan förstås vildsvin överleva.

  SvaraRadera
 8. Hej igen, det var jag söm gjorde listan.
  Ja, för att jaga vildsvin med angenämt klimat, mat och dryck, bra hotell + betjäning, lättgången natur måste man naturligtvis inte dra till Tunisien. Det räcker med Berlins utkanter, där kan man sitta i utvärdshuset i stadsparken och betrakta vildsvinsflockarna som rotar kring soptunnorna. Jakttillstånd för marken utanför staden Berlin får man snabbt efter formell ansökan. Ingen gläder sig mera än Berlins Skogs- och Jägmästarmyndighet om någon gör sig mödan att decimera stadens vildsvinsplåga.

  SvaraRadera
 9. Ann Helena:
  Inte särskilt svårt att förstå din poäng, tycker jag. Det finns ett stort behov av vildsvinsjakt i Sverige, men vildsvinsjakt är ganska besvärlig och innebär förstås strapatser, och alla tycker väl inte sådana är så tilltalande...

  SvaraRadera
 10. Det finns vildsvin i Israel åckså. Själv så bor jag i norra Israel o dom kristna araberna jagar vildsvin nästan varje natt här i området. Dom jagar från jeepar.Men när det blir säsång för vattenmelonerna på våren då kan inte vildsvinen hålle sej o jägarna tar med sej soffor som dom sen sitter i o bara väntar in svinen med sina bössor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kan du fixa vildsvins jakt i israel? min pappa är från israel och har berättat mycke om vildsvinen där.

   Radera
 11. Leif: Visst det var status att åka på jaktresor på 1800-talet och framåt. Hemingway sysslade med det, men han ville ju vara riktigt macho. Han sköt sig själv till slut.

  Men här kan du få skjuta lejon och leopard. Med jaktbolaget som var i Tunisien:

  http://www.svenskajaktresor.com/lejonleo.html

  SvaraRadera
 12. Undrar om man måste ha jägarutbildning som i Sverige för att få skjuta i Tunisien? Vågat att gå omkring i ett sånt land med vapen i hand. Får nästan skylla sig själva. Dock är vildsvinen en plåga i Sverige på vissa håll. Snart har dom kommit till mitten av Sverige oxå. Hursom helst är grillat vildsvin jättegott.

  SvaraRadera
 13. Helena: Jo jag håller med att det var jätteknäppt att gå omkring med vapen, fast reseledaren sa att dom hade frågat polisen på flygplatsen (dom kom inte med det plan dom skulle ha åkt med) om det var någon fara att åka tillbaka till hotellet och dom ville lämna vapnen där på flygplatsen, fast det fick dom inte.

  Visst en plåga. Det händer bilolyckor med vildsvin precis där vi bor. Dom är tunga dom rackarna. Fast älgar är ju värre att krocka med så stora som dom är. Någon gång när dom har stått på vår väg har jag först inte fattat vad strålkastarna har lyst på för man ser bara de ljusa benen, kroppen är högre upp än bilen. Krockat med dom har jag dock aldrig gjort, tack och lov.

  SvaraRadera
 14. Vad är det med gamla gubbar och ivern att få döda djur? Har inte fattat det...

  SvaraRadera
 15. SLUTA FÖRSVARA DESSA RYGGRADSLÖSA TJUVJÄGARE
  Militären i tunisien borde aldrig räddat dessa svin.

  Människor som "tjuvjagar" för att tjäna pengar på fällda djur. Jag har varit i många länder i Afrika och Asien, mött många jägare genom åren och där kan jag säga att många rest via sk jaktresor. Många av de beskrev känslan som EUFORISK och det var så manligt och mäktigt att få skjuta ett stort rovdjur.

  Angående vildsvinsjakt i tunisien står det så här på deras hemsida:

  Världens bästa vildsvinsjakt, länk http://www.svenskajaktresor.com/nyheter.html?news=9387

  Kasserinebergen, var det inte en massaker i kasserine för några dagar sedan där ca 20 demonstrerande människor blivit ihjälskjutna.
  Dit åker man för att få skjuta vildsvin och sedan tar man två taxi till tunis, bilarna är fulla med vapen och ammunition. Läste idag i en fransk tidning att de här killarna "jägarna" hade ammunition i kameraväskorna, fickor och i strumporna.

  Varför åker man dit när man vet att det är oroligt i tunisien justnu?????

  Ursäkta men de får skylla sig själva!

  Vildsvin förökar sig snabbt och är inte utrotningshotade MEN att jaga lejon, elefant och leopard med svenska jaktresor.

  Läst på deras hemsida:
  http://www.svenskajaktresor.com/lejonleo_tanzania.html

  Klistrar in lite text från sajten:
  Tidigt varje morgon väcks Du av Din betjänt som diskret bär fram en kopp te eller kaffe, allt efter behag. Efter en riklig frukost beger Du dig iväg med Din P.H. och hans stab av spårare och andra hjälpredor i en jaktbil, äventyret kan börja.
  Beroende på hur lång jakt Du har bokat får Du fälla en rad djur och är Du där för 21 dagar eller längre, är allt som finns på trofélistan tillåtet! Elefant, flera Bufflar, Lejon och Leopard samt mängder med antiloper och gaseller.
  Innan Du är färdig har Du spenderat runt en halv miljon Kronor! Vår firma har den längsta erfarenheten av jakt i Tanzania, vi startade vår safarifirma redan 1988!
  Har Du bestämt Dig för att ta steget fullt ut, kan Du med största förtroende vända Dig till oss för en offert!

  Anders Lindh

  SvaraRadera
 16. Jägarna är ett märkligt släkte. Varför stannar de inte hemma och jagar de svenska svinen? Ca 150.000 st. i dagsläget som orsakar trafikolyckor och skador på markägarnas grödor (och som stödutfodras av jägarna) Nej, här hemma vill man bara jaga den utrotningshotade vargen, det är väl lite mer macho?!

  SvaraRadera
 17. Anders L: Bara en korrigering. De hade själva stora bilar under jakten. Taxibilarna tog de från flygplatsen när de inte kom med flyget. Men visst är det märkligt att denna storviltjakt pågår fortfarande i världen. Reseledaren bor också en stor del av sin tid i Sydafrika. Jag begriper heller inte nöjet i att döda djur.

  SvaraRadera
 18. Anonym 22:53: Visst är det märkligt med denna jakt, särskilt på de utrotningshotade vargarna. I Italien har de omkring 500-600 vargar och där bor 61 miljoner på 301 230 kvadratkilometers yta. Mindre yta än Sverige (449 964) således. Italienare tycker lätt att vi har ett konstigt kontrollbehov, som måste skjuta varg och björn. Själva har de planterat in björnar. De gillar vilda djur. Nationaldrag?

  SvaraRadera
 19. Allvarligt - tror ni verkligen att det var vildsvin de jagade?
  Herregud...

  SvaraRadera
 20. Är man så jävla dum att man går med vapen i ett land med undantagstillstånd så får man väl skylla sig själv ! finns det inte vildsvin i Sverige att skjuta
  kenta

  SvaraRadera
 21. Anonym 13:19: Jodå de jagade vildsvin...

  SvaraRadera
 22. Anonym 13.30: Det var inte undantagstillstånd i landet när de kom dit. Men visst är det dumt att ha vapen med sig överhuvudtaget till andra länder tycker jag. Och visst finns det vildsvin i Sverige, men som du ser högst upp på listan, som en jägare (?) har skrivit så är det betjäningen, klimatet och icke-skogen som är trevligt. Vildsvin är rätt farliga om de anfaller. Så i snön här i Sverige är det alldeles säkert för jobbigt att jaga. Det ska ju vara nöjesjakt.

  SvaraRadera
 23. Jag förstår att medlemmar av "veganmaffian" har svårt att se någon nytta alls med jakt och deras oftast osakliga kommentarer om jägare är inte ens värda att kommentera.

  Själv har jag varit i Tunisien med Svenska jaktresor 8 gånger.

  Det är utan tvekan en av de mest spännande jaktupplevelserna man kan få vara med om.

  Naturen är inte alls platt och skoglös som en del tror, utan det är steniga, skogsklädda berg, med toppar upp till 1500 m höjd med djupa raviner emellan.
  Luften är ren, klar och betydligt tunnare än man är van vid.
  Efter att gått upp för en mindre ”slalombacke” , på väg till ett pass, så tar det en bra stund innan puls och andning är normal igen.

  Vildsvinen i Tunisien är inte uppblandade med tamsvin som i Sverige och resten av Europa.
  Dessa svin har tills för inte alltför många år sedan haft bergslejon som sina naturliga fiender och detta har gett dem en skärpning av sina sinnen.
  De har en otrolig syn och gömmer man sig inte ordentligt, får man inte möjlighet att skjuta.
  De Svenska "Vildsvinen" är inte heller alltid så lättjagade, men det går inte att jämföra.

  Det är främst för upplevelsen men givetvis också att eventuellt kunna få en fin trofé med hem som lockar.
  De Tunisiska vildsvinen är en värdig motståndare och jag har kommit hem från flera resor utan att lossa ett endaste skott.

  I Tunisien äter man inte griskött.
  Det händer att det under jakterna skjuts en mindre gris som grillas på kvällen till jägarna.

  För de boende i jaktområdena är vildsvinen enbart en plåga.
  De förstör odlingarna och äter upp det mesta som kommer i deras väg.
  En eller annan Tunisier brukar mista livet varje år då vildsvin attackerat!
  Inga Tunisier har vapen för att freda sina odlingar mot grisen så när vi kommer till deras område, hejar och vinkar folk glatt, för då vet man att det kanske blir lite mindre med gris ett tag.

  Det är inte enbart ”gubbar” som åker på de här resorna, min fru är ett av undantagen.
  Vi åkte tillsammans för några år sedan, innan vi fick våra barn, och nu väntar vi bara på att dom skall bli tillräckligt stora för att vi ska kunna åka igen.
  I höstas när det fanns några platser kvar, berättade jag det för henne och svaret dröjde inte.
  ”Jag tror inte DU klarar barnen själv hemma en hel vecka…”

  Nu hoppas vi att läget stabiliseras i Tunisien så att vi kan åka dit och jaga igen.

  SvaraRadera
 24. vad fan har svenskar i nordafrika att gora overhuvudtaget? ar sa javla trott pa dumhuvuden som aker pa solsemester i nagot medeltidsland, springer omkring och visar tuttarna for lokalbefolkningen, far sig en omgang ofrivillig kulturberikning och sen springer till ud och lipar och begar hemtransport med regeringsplanet

  SvaraRadera
 25. Anonym 16:27: Hahaha ja det kan du ju ha rätt i... själv har jag aldrig råkat illa ut utomlands. Men jag har hört skräckhistorier om tjejer som har blivit jagade i Nordafrika och Västafrika av män, som trodde flickorna var lovligt byte.

  Men hemtransport med regeringsplanet var det väl bara Munir Awad och dom som fick. Tillsammans med han som var inspärrad av amerikanarna på Cuba: Mehdi Gehzali. Och stackars Helena Benaouda var tvungen att be Säpo möta dom på Arlanda och gömma dom i Mellansverige någonstans tillsammans med sin dotter Safia, som aldrig har varit gift med Munir, men som ändå har två barn med honom. De bor inte ens ihop enligt mantalsskrivningen.

  Och fy vad hemskt att upptäcka att Awad Munir egentligen var en terrorist som tänkte spränga Jyllands-Posten i luften! Vilken chock för familjen! Så aningslös som mamma Helena Benaouda har varit. Stackarn!

  SvaraRadera
 26. Anonym 15:53: Bergslejon? Du menar pumor? I så fall var dom inplanterade. De finns inte där annars. De lever i Syd- och Nordamerika.

  SvaraRadera
 27. Anonym15:53: Det sista lejonet sköts i Marocko 1920 så det var ett tag sedan.

  SvaraRadera
 28. Jag träffade på en massa vildsvin i Sydafrika för 2 år sen, så de finns lite här å där...

  SvaraRadera
 29. Maja: Jo jag tror att grisen är människans bästa vän. Så jäkla intelligenta som dom ser ut när dom plirar på dig med sina fina ögon. Jag gillar grisar, men skulle inte vilja möta en helvild. Det är nog bra om dom är uppblandade med tamgris, men det tror jag inte dom är ens här i Sverige.

  Vildsvin kan väga mer än 300 kg. Inte att leka med. Och bonden i Blekinge var tvungen att vakta suggan när hon grisade när jag var liten, för hon vägde också en massa och kunde lätt ligga ihjäl sina nyförlösta. Hon kunde få upp till 22 st.

  SvaraRadera
 30. Jo Ann, det FANNS bergslejon i Tunisien en gång i tiden. De sista försvann för drygt 100 år sedan.

  Nu har vildsvinen i Tunisien egentligen endast en "fiende" i skogen och det är de ganska sällsynta strimmiga Hyenor som kan ta en och annan kulting.
  Har vid tre tillfällen lyckats få se dessa djur som ser ut som en korsning mellan en Berner sennen och en Zebra.

  När det gäller de svenska vildsvinen så är dessa uppblandade med tamgris.
  Det är den framavlade tamgrisens gener som ger en del vildsvin vikter på ett par hundra kilo.
  När vildsvinet bara fanns på en del större gods och gårdar, "råkade" det ofta hända att vildsvinen och tamgrisarna tog sig ur sina respektive inhägnader.

  De Svenska och Europeiska Vildsvinen har en kromosom mer i sin DNA uppsättning, jämfört med äkta vildsvin som exempelvis Berbersvinet i Tunisien.
  Ett ”äkta” vildsvin väger sällan mer än 150 kg, även om det i enstaka fall har skjutits ornar med vikt på runt 250 kg.
  De Vildsvin vi har här i Sverige är förvildade korsningsgrisar och finns det bra tillgång på mat så kan dom bli riktigt stora...

  Normalt blir man inte anfallen av ett friskt vildsvin i skogen, men kommer du emellan en liten kulting och dennes morsa, då lär du få springa fort eller klättra som en apa..

  Tomas

  SvaraRadera
 31. Tomas: Tack för de upplysningarna. Men fortfarande är bergslejon nog pumor. Lejon är lejon helt enkelt. Och det sista sköts i Marocko 1920. Bergslejon kallades pumorna för att folk trodde det var lejon av honkön när de stötte på dem. Pumorna är närmare släkt med leoparder än med lejon.

  SvaraRadera
 32. Hej Ann H R

  Här får du en gratis lektion om lejon, folkslag och lite geografi.

  Lejon fanns i nordafrika, de sista sköts under 20- och 30-talet som du skriver.

  Tråkigt tycker jag, men vi europeer utrotade dessa lejon för att vi älskar våra trofeer,
  "vi är så manliga när vi dödar stora och farliga djur"

  Kalla dessa lejon för bergslejon som många fortfarande gör är fel, de kallades för berberlejon av berberna (Amazigh) och det latinska namnet var och är Panthera leo leo.

  Berber (Amazigh): Ursprungsbefolkningen i nordafrika (marocko,algeriet,tunisien,lybien) och berberna som finns även idag i nordafrika kallade dessa mörka lejon (mörkare än andra lejonarter nästan svarta för berberlejon.

  Men varför började man i europa säga bergslejon om lejonen i nordafrika???

  SVAR: Bergskedjan som sträcker sig från marocko och genom algeriet och in i tunisien heter Atlasbergen. Berberlejonen levde kring dessa berg. Men vi europeer kallade först dessa lejon
  Atlaslejon och sedan började vi säga bergslejon.

  I historisk tid fanns lejon i hela Afrika, och från sydöstra Europa österut till Indien. De har blivit utrotade från sin nordliga och östliga utbredning, utom i Gir-skogen i Indien. Idag finns lejon i Afrika endast söder om Sahara.

  Lejon delas oftast i 14 underarter,

  Panthera leo leo - berberlejon (marocko-tunisien)
  Panthera leo azendica - nordostkongolejon
  Panthera leo bleyenberghi - angolalejon
  Panthera leo goojeratensis
  Panthera leo hollisteri - kongolejon
  Panthera leo krugeri - transvaallejon
  Panthera leo massaicus - masajlejon
  Panthera leo melanochaita - kaplejon (Utdöd. Det sista sköts 1860)
  Panthera leo nubica - östafrikanskt lejon
  Panthera leo persica - asiatiskt lejon (Endast i Gir-skogen, Indien)
  Panthera leo roosevelti - abessinskt lejon
  Panthera leo senegalensis - senegallejon
  Panthera leo somaliensis - somalilejon
  Panthera leo verneyi - kalaharilejon

  Man lär sig något nytt varje dag

  SvaraRadera
 33. Anders Lindh: Tack så mycket! Gratislektioner är kul!

  SvaraRadera