fredag 14 januari 2011

Värsta naturkatastroferna någonsin

I Brasilien är det den värsta naturkatastrofen i landets historia. Det är inte små ord som tas till.

Beviset för detta uttalande är att på 60-talet dog "bara" drygt 400 människor i översvämningar. Nu har 500 minst dött. Och förra året dog "bara" 473 i regnrelaterade dödsfall.

Oj och voj det regnar i världen. Australien är översvämmat över en landyta som motsvarar Tyskland och Frankrike. Så illa har det inte varit sedan 1973. Alltså har det förekommit översvämningar förut.

På Sri Lanka är det monsunregn, som åstadkommit översvämningar. Ja det är säkert syndafloden nu igen. Guds straff för att människorna vänt sig bort från sina gudar.

Nä jag minns översvämningarna i Nederländerna 1953 då nästan 2 000 människor dog. De berodde på att havet bröt igenom vallarna. Och alla översvämningskatastrofer kan hänföras till att människor är många på detta klot och bor på platser de tidigare inte bebodde.

Varje år översvämmas Bangladesh och ropen på hjälp går ut över världen. Ja ett land, som bara höjer sig en eller två meter över havet är naturligtvis inte säkert att bo på, men människor gör det ändå. Fast landet är ett floddelta. Omkring 161 miljoner bor i detta land.

I Brasilien bor 191 miljoner och om man bygger hus nedanför rasbranter så kommer de någon gång att rasa. I Sverige har vi lärt oss den bittra läxan efter lerskreden i Surte och Tuve.

Grundorsaken är höga slänter, som gör att jordlagren av lera kan komma i rörelse. Det senaste skredet i Sverige inträffade år 2006 vid ett vägbygge.

2 kommentarer:

  1. Jag jobbar med det här i skolan,Tack för informationen om Brasilens Väsrta Naturkatastrof

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv. Roligt om du kunde ha någon användning för detta.

      Radera