torsdag 27 januari 2011

Elpriserna åt helskotta fel

Det har de varit länge, men ingen regering har brytt sig. Varken den förra eller nuvarande för de får in alldeles för mycket pengar genom detta.

Skatt läggs på skatt, först elskatt och sedan moms på alltihop. Vi har bundit vår el i höstas och eldar med ved i tre spisar, men ändå betalar vi kring 3 500 kronor just nu för elen och näten, som tar denna el till vår bostad.

Nyss satt jag framför brasan och blev äntligen varm, men annars brukar jag gå omkring och frysa halva dagen, fast jag har tjocka sockor på fötterna och tre lager med kläder. I går kväll var det minus 14 grader där vi bor tre mil rakt österut från Slussen i Stockholm.

Nu i kväll sjunker temperaturen igen och det är kring minus 11 grader just nu. Ingen har räknat med att vi någonsin skulle få några kalla vintrar igen. Det har varit kallt sedan november förra året och än syns inte något slut på vintern.

Alla forskare har lovat smältande isar. Senast häromdagen rapporterades att Grönlands isar hade smält mer än någonsin under 2010. Men hos oss finns det massor med is och snö.
Inte hjälper det oss att spara el, som Maud Olofsson vill. Det är bara cyniskt att säga att vi ska byta glödlampor till energispar. Precis som om vi inte hade gjort detta för länge sedan.

Att vi inte kan få ha råd att ha en rimlig temperatur inomhus i våra bostäder är verkligen skandal. Det här är ett land där det är vinter. Varje år. Vad än forskarna säger.

Och elbolagen tömmer gladeligen sina vattenmagasin och säljer elen till Europa, så att vattennivån är låg till våren och priserna hålls uppe. Statsministern säger att vi har strängare vintrar nu. Visst räkna med att det blir kallt även vår och höst i fortsättningen. Och se till att det finns billig el!

6 kommentarer:

 1. har röstat på V MP, C eller S??? någon gång under de senaste 30 åren??? ja frys vidare. de har ju stoppat vattenkraftverken. de har stoppat kärnkraftverken, de stoppar små hus från att bli elproducenter med en gigantisk avgift för anslutning till elnätet till skillnad som i tyskland där alla fastigheter från radhus till industrifastigeheter billigt ansluts till elnätet som konsument/producent nu tapetseras med solceller och små vindsnurror som producerar allt mer av den el som konsumeras. Snart kan man i tyskland se HUS som PRODUCENTER av el och inte konsuenter. Galet i sverige som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Hmm då kan man ju hoppas att Europa inte blir mer elberoende av den el som produceras här då... :)

  SvaraRadera
 3. Det finns en uppfinning som kallas kärnkraft. Enligt seriösa kostnadsberäkningar (gjorda av ekonomer och ingenjörer, inte av miljömuppar) kostar ny kärnkraft ca 46 öre/kWh i dagens penningvärde, utslaget över förväntad livslängd. Motsvarande siffra för ny vindkraft är 86 öre/kWh. Bränslekostnaden för kärnkraft är ca 2 öre/kWh mot 0 öre/kWh för vindkraft. Den skillnaden i bränslekostnad får många att tro att vindkraft är billigare än kärnkraft. Undrar om de tror på tomten också?

  SvaraRadera
 4. "Alla forskare har lovat smältande isar."
  >Hej, nu är det dock så att miljöforskarna lovar större fluktrationer den närmsta perioden och det stämmer väl. Kallare vintrar och varmare somrar, det stämmer precis
  "Det har de varit länge, men ingen regering har brytt sig. Varken den förra eller nuvarande för de får in alldeles för mycket pengar genom detta. "
  >tyvärr så skapades situationen på 90 talet när Socialdemokraterna drev igenom en stängning av Barsebäck

  SvaraRadera
 5. Anonym: Det går inte att gå tillbaka till 90-talet och bygga upp Barsebäck igen. Då blir det krig med Danmark. Och var är de där varmare somrarna?

  SvaraRadera
 6. Osynlige mannen: Det går inte att räkna allt i pengar. När människor fryser så gör de det. Det ekonomiska raseriet kommer strax att gå över till något annat...

  SvaraRadera