fredag 7 januari 2011

Hemlig miljonär flyttade till Akalla

Kanal 5 tänker köra The Secret Millionaire också i Sverige.

En av de som är med i serien är Wonna I de Jong, som i det första programmet Den hemlige miljonären den 25 januari ger pengar till projekt hon tror på.

Jag har sett den engelska versionen och den ger en del inblickar i samhället, som inte går att få på andra sätt.

Snart kommer denna miljonär i det första avsnittet i kontakt med de två organisationerna Hela Människan och Verdandi, vars mål är att hjälpa människor i Tensta.

Hela Människan drivs av den numera pensionerade eldsjälen Maria och vänder sig till socialt utsatta människor och framförallt fattiga familjer. Verdandi drivs helt ideellt av Stig som genom att ordna olika aktiviteter jobbar för att få bort ungdomar från gatorna samt minska ungdomskriminaliteten.

I programmet följer Wonna med på både nattvandring och hembesök och hon träffar bland annat ensamstående trebarnsmamman Mia som förlorade sitt jobb i våras när hennes barn blev sjukt i Crowns syndrom. Hon har inte pengar till hyra, kläder och mat.

Programmets styrka tycker jag är att det speglar de ekonomiska och andra motsättningar som finns i samhället. När miljonären har gjort sitt så återvänder denne/denna naturligtvis till sin egen miljö. Och ibland kunde de engelska miljonärerna inte hjälpa så mycket de ville, för det hade de inte råd med.

Egentligen är det här en fortsättning på den sorts hjälpverksamhet, som överklassen alltid har gjort för de mindre bemedlade. Som när de gick ut med korgar med mat till de svältande fattiga eller sjuka torparna eller statarna på sina ägor.

Wonna kommer själv från Polen och bestämde sig tidigt för att hon skulle bli rik. Fastighetsaffärer ligger bakom hennes rikedom. Hon lär vara värd närmare en miljard, så jag hoppas hon kan hjälpa till ordentligt.

Annars tycker jag att sådana som trebarnsmamman Maria nog borde kunna få hjälp av samhället och inte vara beroende av att det dyker upp en miljonär som räddande ängel.

Och även om hon är ensamstående så borde det väl finnas en pappa (eller fler) till hennes barn? Någon eller några som också borde bidraga ekonomiskt. Och har hon tre barn att ta hand om så får hon åtminstone fyra barnbidrag.

2 kommentarer:

  1. Har läst om Wonna i Dagens Industri för ett tag sedan. Tjusig donna. Hon har en son. Maria borde självklart få hjälp av samhället. Vi hjälper ju massor med andra som inte gjort ett handtag i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Parnassen Helena: Jo visst är det så. Trist att behöva vara beroende av att en miljonär dyker upp.

    SvaraRadera