onsdag 12 januari 2011

Jan Myrdal tänker begå självmord

UPPDATERAT
Det skriver han rakt ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

Jag får lite dåligt samvete av hans ord, för jag har också kritiserat det han har skrivit om Kambodja på Newsmill. Det har varit en mycket inskränkt gammal mans ord om att han inte såg något folkmord när han var där.

Nä det gjorde inte redaktionen på DN heller utan alla jublade när de röda khmererna tog över. Till en början.

Det är helt enkelt det slags skygglappar, som människor som har underställt sig en -ism tar på sig i sådana lägen. Deras syn på världen gör att de kan foga in händelser i något som de tror gäller alltid. Och på den tiden var det fint med kommunism.

Jan Myrdal är en gammal bitter man, visst är han det. Han säger att det inte finns någon hänsyn i Sverige till äldre. Att de blir misshandlade i vården. Och att vi alla föraktar de äldre.

Eftersom jag har haft min andrapappa i denna vård innan han dog förra året så vet jag att det är inte riktigt sant. Dock så krävdes det att en anhörig tog hand om all byråkrati runt honom, för det orkade han inte själv.

Han blev deppad när han hade ramlat när han bytte däck på sin bil och brutit lårbenshalsen. Då var han 88 år. En envis gubbe, som inte ville bli omhändertagen han heller, utan klara sig själv. Han körde sin bil och bodde för sig själv. Han hade inte ens hemtjänst.

Det ingår i den generationen att försöka göra det. Bra karl reder sig själv! Eller att till slut ta livet av sig när de inte längre orkar.

Men det gjorde inte min andrapappa. Han levde klart och blev 89 år. Han hann med hela den döendeprocess, som vi människor behöver för att ta farväl av livet. Och det sista han sade till nattsköterskan ett par minuter innan han dog var: Jag mår bra.

Han ville inte ha något smärtstillande utan dog efter att han hade beslutat sig för det. Han lämnade helt enkelt. Man kan göra det när allt är klart. Han skulle ta nattbussen hade han sagt dessförinnan och det bästa med den var att den var gratis.

Ta inte livet av dig Jan Myrdal! Lev ditt liv tills det är slut. Varje minut på jorden har ett särskilt värde. Även när vi blir gamla.
18.5.2017
Ännu så lever gamlingen. Jan Myrdal propagerar fortfarande för att alla ska få ta livet av sig när de vill. Att det ska vara valfrihet och det är det väl? Men han lever och har hälsan och påstår att han är 90 år, men det fyller han i sommar. Han verkar ha ändrat sig en del om självmordet, men beskriver hur hans morbror tog livet av sig. En lite förvirrad artikel har han skrivit. Inte lätt att bli gammal.

21 kommentarer:

 1. Gotiska Klubben "horade" Jan Myrdals mamma Alva och blev avstängda av Svenska Dagbladet. Vi beklagar det inträffade.

  http://gotiskaklubben.wordpress.com/2011/01/11/jan-myrdal-ar-den-svenska-kultureleiten/

  SvaraRadera
 2. Gotiska Klubben: Jaha det var dumt gjort! Man behöver inte uppföra sig som en barnunge. Naturligtvis inte. Och tonen i kommentarer kan alltid vara bättre och handla om sakfrågan. Fråga mig.

  Och jag och mina släktingar kunde ha kommit i fråga för sterilisering eftersom vi tillhörde de med mörkt hår och mörka ögon. Det gällde att uppföra sig storsvenskt. Så var det ända fram till 1965. Det går att berätta det utan att slänga elaka tillmälen.

  SvaraRadera
 3. Äsch...försöker ju bara kopa Janne Myrdal, så här skrev han om sin morsa i Barndom:

  ”Jag kände en isande vind bakom mig, jag vände mig om, det var Alva som hade kommit in i rummet”

  SM i Elakhet: Myrdal - Goten 10-0

  SvaraRadera
 4. Gotiska klubben: Men han hade rätt att skriva det. Det var hans känslomässiga upplevelse och dessutom var det inte en kommentar någonstans utan en bok om hans liv. I litterära verk finns en större frihet.

  Det är skillnad på kommentarer, bloggar, artiklar och litteratur. Det verkar ofta som om detta inte inses i kulturnivelleringens land, där allt kan bytas ut mot vartannat och det inte finns någon sanning. Spelar väl ingen roll om vi firar jul eller ramadan. Eller hanukka. Eller har en vinterfest. Allt gynnar köpmännen. Det är huvudsaken. Ha en bra dag annars i snövädret!

  SvaraRadera
 5. Ordet hora är bara en tillspetsning av prostituerad och köpt. Min känslomässiga upplevelse av Alva Myrdal är att hon är kuslig.
  Mer häxa än hora faktiskt. Men "hora" passade bäst in i språkmelodin - och Gotiska Klubben är både ett fritt och litterärt verk.

  Fråga: Är "hora" Sveriges mest förbjudna ord?

  SvaraRadera
 6. Jag har inte läst ett endaste dugg Jan Myrdal har skrivit, hans tjuriga envishet (i huvudsak rörande Kambodja) har förtagit all eventuell talang på andra områden.

  SvaraRadera
 7. Gotiska klubben: Personligen är jag emot alla nedsättande ord om vem det än vara. Jag har själv gått i enhetsskolan som var en följd av sossarnas och makarna Myrdals strävan efter jämlikhet. Vi är alla fångna i våra egna tidsnät, så var också de som levde på 30-talet. Men den enhetsskolan var långt före sin tid. Faktiskt. Den bästa skolan jag har gått i när man ser bakåt, sen gick jag i realskolan och höll på att få gå om. Gymnasiet blev dock bättre. Du skojar med dig själv, det tyder på en viss självinsikt.

  SvaraRadera
 8. Ullisen: Han fick rätt bra recensioner för sina barndomsböcker. Men är det ingen av er som inte tycker att folk ska ta livet av sig? Är ni så förhärdade? Eller det är kanske inte ert bord?

  SvaraRadera
 9. Min käpphäst när det gäller Myrdal är dock att det inte är vänstern, utan hans överklassmiljö, mor och far et cetera, som ligger bakom föraktet för vanligt folk i rader som denna:

  ”…lördagsfylla med hustrumisshandel är tvärtom rätt typiskt ”svenskt”…

  Alla som är födda i en borglig svensk miljö vet vad jag talar om. Men ingen vill tala om det.

  Snacka om att ta livet av sig själv, via andra!

  SvaraRadera
 10. Alltså. Förhärdad är jag inte... men... äh. Klart jag inte vill någon ska ta sitt liv.

  SvaraRadera
 11. Det är på något sätt väldigt karaktäristiskt för Jan Myrdal att han, när han nu själv befinner sig i livets slutskede kan känna sig empatiskt inställd gentemot "en gubbe eller gumma i min ålder (84 år) med synbara svårigheter att förflytta sig".
  Jag minns när Jan Myrdal gav ut sin bok "Barndom". Alva och Gunnar Myrdal var då i ungefär samma ålder som Jan är nu, och båda hade bara ett fåtal år kvar att leva.
  Jag tror säkert att Jan Myrdals barndom och uppväxt kan ha varit jobbig och att de båda föräldrarna kan ha varit emotionellt handikappade. (Syskonen sägs dock ha haft en annan uppfattning.) Men att Jan Myrdal inte kunde tåla sig med sin bok tills de gått bort, att han var tvungen att sätta kniven i dem på det sättet, det kan jag inte förstå. Jag kommer särskilt ihåg ett inslag i radion där Gunnar Myrdal intervjuades: den vånda som bar igenom den intervjun!
  Nu är Jan gammal och tydligen tycker han synd om sig själv. Då kan han också sträcka ut handen mot "en gubbe eller gumma i min ålder (84 år) med synbara svårigheter att förflytta sig".
  Jan Myrdal är en beklagansvärd person.
  Se för övrigt också:
  http://enn.kokk.se/?p=1098

  Leif

  SvaraRadera
 12. Kommunismens innersta väsen är att förstöra all kultur. Ett måste för att kunna ta makten.

  Myrdals har varit med och skapat Sverige. Jan är ett broilerbarn som på ålderns höst sitter och gnäller över att han blivit gammal och blir dåligt behandlad. Ja, så är det i ett socialistiskt land.

  Visst får man ta livet av sig om man är gammal och vill. Ta piller och bara somna in. Så tänker nog jag göra. Vill inte bli vårdad på något hem av andra. Vet hur det är på såna ställen. Man blir inlåst och ensam. Nä, roligare kan man ha det.

  SvaraRadera
 13. Leif: Visst du har rätt det är han. Beklagansvärd. För han har alltid haft rätt som Enn Kokk säger. Märkligt så människor utvecklas. Det förvånar mig alltid. Också gentemot döden ska han ha rätt och därmed ta livet av sig när det passar honom. Han får väl leva några liv till... för livet är en gåva, som man inte ska slänga i diket. Så ser jag på det.

  SvaraRadera
 14. Helena Parnassen: Nä inte du också... fasen vad är det med er. Då är det bäst vi ses då innan det är dags... :) Är det ingen mer än jag och Tore då (min andrapappa) som begriper att det är helt okej att leva tills man dör?

  SvaraRadera
 15. @ Ens eget liv kan kvitta, med det gör man vad man vill och kan och vågar.

  Men anhöriga, nej, jag vet inte...det är så oerhört svårt. Kanske har du mest rätt här, Ann Helena.

  SvaraRadera
 16. När du skriver "Det har varit en mycket inskränkt gammal mans ord om att han inte såg något folkmord när han var där." så glömmer du att han var bara femtio när iakttagelserna gjordes. Varför blandar du in ålder i det resonemanget? Håller inte ditt resonemang utan åldersargumentet? Vad vet du om vad Myrdal såg och inte såg i Kampuchea?

  SvaraRadera
 17. @Ann Helena
  "Är det ingen mer än jag och Tore då (min andrapappa) som begriper att det är helt okej att leva tills man dör?"

  Jag tycker absolut att det är den inställningen man ska ha, Ann Helena. (Myrdal har f ö ventilerat de här idéerna långt tidigare.)

  SvaraRadera
 18. Lars: Var han bara 50 år när han var där? Visst är det fantastiskt hur sent vissa mognar. Jag jobbade på DN när både Kambodja och Iran inträffade (mullorna ersatte shahen) och jag sa bara rakt ut till en journalist som jublade: men är du inte riktigt klok det kommer bara att bli värre.

  Och så har han berättat vad han såg på Newsmill. Han håller benhårt fast vid att det var minsann inget folkmord där. Han har rätt. Alla hans artiklar på Newsmill håller den tonen. Stackars gamle gubbe. Men du har förstås rätt. Jag kan inte döma honom. Enbart Gud (!) kan göra det. ;)

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/07/darfor-har-jag-ratt-om-pol-pot-och-levande-historia-fel

  SvaraRadera
 19. Leif: Så bra! Då är vi iaf två :)

  SvaraRadera
 20. Det är inte lätt att bli gammal. Vi åldras alla olika. En del får det svårare än andra. Jag intervjuade Jan Myrdal när han fyllde 65. Då var han vid gott mod. Men han liksom Kerstin Torwall pratade tidigt om att åka tillSchweiz för att dö. Det är sorgligt och frågan är varför de måste basunera ut denna önskan. Det låter snarare som en vädjan - älska mig, tyck synd om mig, förlåt mig. Jag är så rädd för döden att jag måste dö i förtid.

  SvaraRadera
 21. Gitta: Jo så uppfattar jag också dessa människor. Det hjälper inte med guld och berömmelse. De har ändå inte begripit vad livet handlar om. Trist. Och aldrig glömmer jag Mauritz Edström på DN som tog livet av sig.

  SvaraRadera