lördag 15 januari 2011

Det finns hopp för Tunisien

Presidenten Ben Ali i Tunisien blev tvungen att fly och det väcker i sin tur hopp om förändring i andra diktatoriska arabländer i närheten. Han landade med helikopter i Italien vid 22-tiden i går. Saudiarabien har meddelat att de sedan har tagit emot presidenten.

Men ännu är läget osäkert i Tunisien.

Fler av grannländerna har liknande problem som Tunisien har haft med att de är polisstater under en illa omtyckt ledare. Den unga befolkningen saknar jobb, pengar, bostäder och har ingen yttrandefrihet. Närmast tills hands att frukta framtiden är Mubaracks regim i Egypten.

Medelåldern bland befolkningen i Tunisien är 26 år och 98 procent av befolkningen är muslimer. Om arabvärlden börjar brytas upp kan den flykt av dessa länders befolkningar, som har pågått under lång tid till Europa minska.

Det var Mohamed Bouazizi, som blev den unge man som fick folket att resa sig. Han var 26 år och hade inte fått något jobb sedan han tagit examen från universitetet. För att överleva sålde han frukt och grönsaker från en vagn utan tillstånd. Han tjänade precis så att han kunde överleva.

Förra månaden konfiskerade de tunisiska myndigheterna hans vagn för att han saknade tillstånd. Förmodligen hade han inte tillräckligt med pengar för att betala mutorna. Han fick nog och i ren desperation hällde han en dunk med bensin över sig och tände på. Han fick svåra brännskador och dog i början av året på sjukhuset.

Tusentals universitetsstudenter tågade då ut på gatorna.

Utrikesminister Carl Bildt menar att det finns anledning för Sverige och EU att hjälpa till med den demokratiska utvecklingen i den här delen av världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar