fredag 21 januari 2011

Bill och Bull i blåsväder

Det blir kaos sa Bill. Javisst blir det så sa Bull. Vi kan inte ta emot fler flyktingar från Irak, för de har ingen utbildning och passar inte in i landet.

Ja det var alltså Carl Bildt och Tobias Billström, som sa ungefär det där. Någon gång 2007 och det allvarliga är då att de är ministrar i Sverige. De är nu KU-anmälda och ska få svara för något som Wikileaks har läckt.

De ville inte uttala sig om vad tredje part hade släppt om vad de hade sagt, men nu tvingas de trots det att svara för sig.

Omkring 100 000 irakier bor i Sverige i dag.

Och allt det där ordnade president Bush kan man säga, för han skulle sätta stopp för Saddam Hussein med sitt intåg i Irak 2003. Och så gick det som det gick.

Obs detta var en historielektion för 7-8-åringar. Ingen idé att klaga på innehållet alltså. Frågor och tilläggande kommentarer välkomnas dock.

5 kommentarer:

 1. Bästa Ann Helena,
  Vilka garantier har du för att de 100000 irakier som nu bor i Sverige har utbildning och/eller passar i landet???

  SvaraRadera
 2. Anonym: Tack så mycket för frågan. Egentligen är den väl retorisk för du vill inte ha något svar på den. Du vet redan vad du tycker. Ha en trevlig lördag!

  SvaraRadera
 3. Om de sa det som står i tidningarna så slås jag framförallt av hyckleriet. Varför säger de en sak till svenska folket och en annan i slutna sällskap?

  Sen tycker jag att det de sa faktiskt avspeglar verkligheten.
  Det har varit svårt att i ett så pass litet land som Sverige ta emot så pass många under så kort tid.

  Det är ju dels rent logistiska problem - bostäder, hälsovård och skola t.ex., dels faktiskt sociala problem också.

  Tidigare invandrargrupper har tillhört kulturer som stått oss närmare. Det har inget med rasism eller främlingsfientlighet att göra att påpeka att världens kulturer skiljer sig ganska rejält åt.

  Jag tror inte att majoriteten av svenskarna hade några illasinnade fördomar mot muslimer innan vi kom att beröras av krigen i Irak, Somalia och Afghanistan. Tidigare hade vi bara erfarenhet av flyktingar från ett muslimskt land: Iran, och det var i huvudsak oppositionella intellektuella. De var välutbildade och integrerades snabbt.

  Vi har problem med irakier, afghaner och somalier. Hade vi tagit emot färre hade det förmodligen inte blivit några större problem. Nu räcker inte åtgärderna till om de ens hinner att genomföras innan nästa kontingent flyktingar kommer.

  SvaraRadera
 4. Anna: Jovisst har du rätt... och det här kommer att blåsa över det också alltså med KU och co. I politiken ska man ta i så man nästan kräks. Vi har inte haft det så på ett tag eftersom vi har haft en så svag opposition, men nu fick de tillfälle. Tack vare Wikileaks. Det jag skrev ovan var vad som hade utspelat sig i sammanfattning. Mycket kort sammanfattning. Om jag hade varit politiker hade detta varit mycket klandervärt skrivet. Tack och lov så är jag inte det!

  SvaraRadera
 5. En grupp inom moderaterna med Carl Bildt i spetsen skrev i en motion 1991:

  "Det är också viktigt att det internationella samfundet angriper grundorsakerna till varför människor flyr, t ex genom utvecklingsinsatser i ursprungsländerna. Erfarenheten har visat att svåra kulturkrockar kan uppstå vid flykt till främmande länder med helt andra kulturmönster och att det troligen hade varit långt bättre att bistå flyktingarna i eller i närheten av deras hemländer, t ex genom näringslivs- och bostadsprojekt. Ökade ansträngningar bör också göras när när det gäller invandrares repatriering, då förhållandena i deras hemländer förbättras.

  Moderata samlingspartiet anser att vissa ekonomiska resurser för flyktingmottagande och utvecklingsbistånd i stället bör omfördelas till förmån för insatser i fattigare länder för att förebygga flyktingströmmar”

  Detta kunde skrivits av Åkesson i dag. De flesta tänkande människor håller väl också med? Inte tror väl någon att Bildt ändrat åsikt sen dess? Nä, däremot håller han tyst om vad han tycker, utom i slutna sällskap.
  //Pops

  SvaraRadera