lördag 8 januari 2011

Dyr el beror på marknaden

Inte på varken brist på vatten eller att kärnkraften inte funkar. Det är människor bakom alltihop. Vattenmagasinen är så låga nu för att det lönade sig att tömma dem och sälja elen till Europa tidigare.

Och att kärnkraftverken inte har fungerat berodde på att vi skulle ju ändå avveckla alltihop, så politiska beslut lät dem nästan gå i malpåse. Men den senaste tiden har faktiskt produktionen av el från kärnkraftverk varit bra.

Själva vann vi en vinstlott i höstas, då vårt elbolag erbjöd oss att binda på sex månader, alltså över vintern. Priset då låg på kring 53 öre, vilket var dyrare än det rörliga priset just då. Men nu har priserna sprungit förbi denna bindning med råge.

Det finns inga oförklarliga krafter, som verkar för att höja elpriserna. Allt handlar om att marknaden fungerar dåligt. Och regeringen har ingenting emot detta, för det betyder desto mer i skatt till statskassan. Elen har nämligen skatt på skatt. Först elskatt och så moms ovanpå detta.

För kunden blir marknaden ett lotteri. Det gäller att spå rätt. Och medierna sväljer alltid snacket från elbolagen om att vädret gör att det regnar så lite så nu blir elen dyr.

4 kommentarer:

 1. Oxå vunnit. Redan förra vintern faktiskt. Låste då och är väldigt glad för det.

  Men nu blir det till att byta fönster och sätta in en fet kamin.

  Värmepumpen klarar inte att hålla värmen när det kryper ner mot 7 -.

  Ha det varmt o gott.
  lena

  SvaraRadera
 2. Lena: Så bra! Byta fönster borde vi också göra eller dra ned på antalet, men samtidigt är det så trevligt med utsikt. Tre spisar, kaminer har vi med uppvärmning plus luftvärmepump och elelement. Går inte att lita till en sort.

  SvaraRadera
 3. Nej. Har upptäckt det.Men av någon underlig anledning så har man varit så van vid milda vintrar, nästan som en lång höst bara.
  Nu är kostar elen mer än något annat i vårt hushåll. Skönt med spisar och kamin.Lyllo dej!

  SvaraRadera
 4. Lena: Lyllo? Nä snarare så att vi har frusit så mycket att vi har kompletterat med kamin i sovrummet, vägg i vägg med den vedspis, som har funnits sedan 50-talet. Enda uppvärmning på den tiden. Och så kan man inte lita till elen utan måste vara beredd på 1800-talet ständigt. När det är strömavbrott. Ha en bra dag annars!

  SvaraRadera