lördag 15 januari 2011

Munkarna föll offer för islamsk terror

En sann berättelse ligger bakom det mästerverk, som nyss har haft premiär på bio. Filmen är gjord av filmregissören Xavier Beauvois och heter Gudar och människor.

Det var den 2 juni 1996, som sju munkar mördades i Oran i Algeriet. De betalade ett högt pris för sin tro. De hade kunnat fly till Frankrike, men valde att stanna kvar.

Filmen ger inga svar på hur man ska göra i en sådan situation: fly eller fäkta. Det blir en sista måltid för dessa munkar och det är en magnifik scen.

Munkarna levde i Maghreb i Algeriet i ett kloster och i samförstånd med den muslimska befolkningen. Men det var fundamentalisterna, som spred våld och ond bråd död i området.

4 kommentarer:

  1. Jo jag har en tidskrift hemma som till stora delar handlar om denna film, med bilder bl.a. från klostret Tibherine. Filmen har varit en stor succé i Frankrike och inte minst i kyrkliga kretsar. Alla har uppmanats att gå och se filmen. Mot all förväntan vann den inte guldpalmen 2010 (det gjorde en thailänsk film) men den vann juryns grand prix.

    SvaraRadera
  2. Just det ja, jag har faktiskt inte sett filmen även om jag kunde ha gjort det för ett halvår sedan. Får väl se den i Sverige nästa gång jag åker dit om den går då fortfarande eller på dvd. Först vill man ju vara lite påläst... Regissören har i alla fall konsulterat den orden munkarna tillhörde för att få allt så trovärdigt som möjligt, och uppenbarligen har han lyckats.

    SvaraRadera
  3. Maria: Jo så är det. Ha det bra Maria!

    SvaraRadera