söndag 16 januari 2011

Att strida om ett arv

Vad händer när någon dör? När den är borta för evigt? Ja det innebär att det kanske finns arvingar, som i Eva Gabrielssons fall. Hon blev samboänka efter Stieg Larsson och hade inte en chans att få ärva någonting.

De hade inte skrivit ett testamente och gjort varandra till arvingar, den där dagen när Stieg Larsson föll ihop på Expos redaktion och hans hjärta slutade att slå. Han blev 50 år gammal.

Nu har Eva Gabrielsson skrivit en egen bok om allt detta. En version, som handlar om det reella och immateriella arvet efter Stieg Larsson och om det någonsin blir en fjärde Millenniumbok.

Nä, det blir det inte. Hon har inte rätt till det skrivna på omkring 200 sidor, som finns i en dator, som i sin tur finns någonstans. Men inte hemma hos henne.

Hon blev erbjuden 20 miljoner av far och bror till Stieg Larsson för att sluta ställa några som helst villkor och krav mer, men hon tog inte emot dem.

Eva Gabrielsson beskriver hur hon har förbannat den Stieg Larsson, som inte kunde ha fixat det praktiska. Hon har förbannat hans slarvighet med papper, att han aldrig hann att ordna ett bolag. Men han hade inga planer på att dö. De var fullt upptagna med att planera för livet framåt.

Och hon berättar hur Stieg Larsson såg ut som om han fortfarande levde, bara sovande, med en fortfarande varm kropp, när hon såg honom på sjukhuset.

Hon vet inte hur hon nu ska vidare i arvstvisten. Om jag hade varit henne hade jag tagit de 20 miljonerna och lämnat allt det där bakom mig. Varför älta det som har varit? Varför aldrig avsluta denna tvist efter ett arv?

Enligt henne själv kommer hon inte längre med hjälp av sambolagen, men kanske kan hon åberopa lagen om immaterialrätt. Eftersom hon anser att det handlar om medförfattarskap.

Också i DN ger hon en lång intervju i söndagsdelen (jag hittar den inte på internet) och också där hänger hon fast vid att hon vill ha bestämmanderätt över det hennes livskamrat skapade genom Millenniumböckerna. Han som dog den 9 november 2004.

Hon har inte gett upp kampen om att få förvalta det Stieg Larsson rent litterärt lämnade efter sig.

PS. Nu i dag (tisdag 18 januari) finns söndagsartikeln från DN på nätet. Den publicerades i går eftermiddag. De höll väl på den för att sälja lösnummer. DS.

26.8.2015
Aftonbladet gick in här såg jag. I dag. Den senaste artikeln om Stieg Larsson och den fjärde Milleniumbok skrev jag i dag. Den finns här. 

26 kommentarer:

 1. DN: http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/eva-gabrielsson-jag-gjorde-mer-an-att-bara-lasa-korrektur

  SvaraRadera
 2. Anonym: Tack ska du ha för länken! Ska genast lägga in den där uppe också!

  SvaraRadera
 3. Äsch Anonym: Det var inte den artikeln. Den du hänvisade till var från förra året. Den här nya står alltså i dagens söndagsbilaga.

  SvaraRadera
 4. Svagt av hyggligt bildade människor att inte ha nån aaanning om sambolagens regler....hur svårt är det att skriva ett testamente ???

  SvaraRadera
 5. Svante: Nä det är inte särskilt svårt. Det har jag själv gjort med min sambo, men om det sedan gäller när någon av oss dör är en annan femma. Eva Gabrielsson har skrivit om sambolagen (en hel bok det också) och där läste jag till min fasa att det är barnen som ärver, inte sambon, så det kan bli hur mycket bråk som helst när någon dör. Det bästa är absolut att gifta sig för då är båda parter skyddade och ärver varandra. Självklart. Men dit har åtminstone inte vi kommit än.

  SvaraRadera
 6. Absolut bästa att gifta sig ??? Det beror på parternas situation..hur många (om de äger nåt) skriver inte äktenskapsförord om att tillgångarna skall vara enskild egendom.Ett samboförhållande med testamente till sambon ärver ev barn bara sin laglott

  SvaraRadera
 7. Ursäkta - hon är knäpp helt enkelt. Hennes svar i artikeln är ju helt sanslösa. Sorgligt - men sant.

  SvaraRadera
 8. Svante: Är du säker på att det funkar så? Då behöver vi ju inte gifta oss. Pust! Skönt för vårt samboförhållande har funkat bra i drygt 27 år nu.

  SvaraRadera
 9. Wunder: Jag vet inte om hon är knäpp, men visst har hon fastnat i något, som hon borde ha kunna lämnat. Hon litar uppenbarligen inte på sin egen skrivarförmåga. Hon tror sig inte om att kunna skriva en egen version av Millennium 4. Det borde vara den enklaste sak i världen för henne. Om hon verkligen ville det.

  SvaraRadera
 10. Levt som sambo i "bara" 27 år...jag har levt som sambo i snart 40 !!!

  SvaraRadera
 11. Svante: Grattis! Visst är det mysigt!

  SvaraRadera
 12. Har inte koll på det hur vanligt det är med sambo istället för gift i Sverige jämfört med andra länder men det känns som ganska typiskt svenskt;
  en slapphet och viss blåögdhet.

  SvaraRadera
 13. Jag har en sambo som jag inte vill ska ärva mig, och därför har jag inte skrivit något testamente.
  Hon kan aldrig få mig att skriva in henne.

  När det kommer till Eva Gabrielsson så har hon ännu inte gett upp tanken på alla pengarna som hon kunde ha fått. Hon vill ha allt. Hon hatar att pappan och brodern dragit in flera hundra miljoner till bolaget och förvaltat arvet på ett ypperligt vis. Det har blivit filmer som är bättre än böckerna och rättigheterna är sålda till Hollywood och filmerna kommer att bli succé. Detta hade ironiskt nog aldrig hänt med Stig Larsson i livet eller ännu värre - med Eva Gabrielsson vid rodret.

  Hon kan ännu inte förstå att Stig inte ville att hon skulle ärva.

  SvaraRadera
 14. Som ovanstående "Deevo" antyder, finns det mer än bara Eva Gabrielssons egna ord på varför inte testamente skrevs?

  Det kan väl mycket väl vara så att Stig Larsson inte ville att hon skulle ärva.

  Det är ju en smal sak att ordna detta testamentliga förfarande, OM man vill, eller hur?

  Jag tycker faktiskt att hennes ord och agerande klingar en smula falskt, men en aning, det har jag inte...

  SvaraRadera
 15. Om jag inte helt missförstår vad hon vill - så verkar det som om hon kämpar för att bli kallad för medförfattare, dvs när böckerna ges ut måste förlaget skriva hennes namn på boken. Denna delen av Copyright kallas den ideella delen och kan inte ärvas. Därmed är det ingen arvsstrid vi ser. Och då spelar det ingen roll om hon är sambo eller gift, för dylikt kan inte överlåtas till någon. Bara författaren får kallas författare. Man kan inte köpa sig rätten till detta, eller ärva den.

  Den ekonomiska delan av Copyright kan däremot överlåtas - antingen till någon förläggare eller till arvvingar eller vem som helst.

  Men hon har uttryckligen sagt att hon inte är intresserad av den ekonomiska delen.

  Hon kanske inte är knäpp. Men vad hon sysslar med är helt obegripligt. Och på svaren verkar det som om hon inte ens begriper det själv.

  SvaraRadera
 16. AHA!!!! Det har helt plötsligt gått upp et ljus för mig. Jag tror jag äntligen fattar vad Eva sysslar med. Eva hävdar ju att det fanns ett 200-sidigt manuskript på Stiegs dator. En dator som just nu finns i fadern och broderns ägo. Det är denna dator hon vill åt. Det är den hon vill ärva - ingenting annat.

  Hennes plan är att skriva klart detta och ge ut en egen bok. Och då skulle hon vara medförfattare - och få äran - och pengarna. Så enkelt är det!

  Vad blind jag varit!

  Och för detta är hon beredd att försaka 20 miljoner och allahanda förmåner.

  SvaraRadera
 17. Läser man närmare i artikeln framgår det ju att Eva inte skrivit boken om Millenium, Stig och jag heller. Det är ju en fransyska som gjort. Troligen intervievande Eva. Och sedan står Eva som översättare fast den egentligen översatts av någon annan till norska. Oj, oj, oj ...

  Och kollar man på nätet så framgår det ju att datorn med manuskriptet valsat runt. Den nämns 2007 och då var den (två år efter Stigs död) hos Eva och hon hade domstolsbeslut på sig att lämna ifrån sig den.

  Och då hade hon under dessa år inte hittat manusktiptet. Eller?

  Hela storyn är så underlig som något kan bli.

  SvaraRadera
 18. I ett TV program om denna arvstvist, berättade en bekant/medarbetare till Stig, att han uppmanat Stig,
  skriv testamente.
  Stig skrev inget testamente, det kan man se som ett ställningstagande, han ville inte att Eva skulle ärva honom.
  Tittar man på hur Eva hanterat arvstvisten, så finns det nog fog för uppfattningen att arvet gick till rätt personer (pappan och brodern).

  SvaraRadera
 19. Wunder och Anonym: Jag såg henne i morse på TV och mitt bestående intryck av henne är att hon har fastnat i den där tiden och i den världen, som Stieg försökte ge henne. Gå vidare Eva! Lev ditt liv. Inte Stiegs eller någon annans. Och arvtvister är förfärliga. Meningen när någon dör ser jag som att begrava och börja om på ny kula. Inte följa med den döde ned i graven.

  SvaraRadera
 20. Jag hade också lätt tagit emot de erbjudna 20 miljonerna och sedan hållt käften. Det är mer än de flesta kan räkna med att få i arv. Har man inte sett om sitt hus innan så får man stå sitt kast, så enkelt är det.

  SvaraRadera
 21. Maria: Tänk vad mycket gott hon hade kunnat uträtta med de där 20 miljonerna, men det är inte något sådant hon vill tydligen, utan att få hålla kvar Stieg Larsson i livet på det vis, som hon tror att hon vet att han skulle ha velat. Det blir lite märkligt.

  SvaraRadera
 22. Ja att han är död går inte att göra något åt. Visst har man rätt att sörja, men det är osunt att inte gå vidare och ta tillvara på möjligheterna som livet ger en. 20 miljoner är en fantastisk möjlighet att uträtta något gott, och denna möjlighet tackar hon nej till.

  SvaraRadera
 23. Maria: Antagligen hade folk sagt då ifall hon hade tagit emot de 20 miljonerna: jaha det var bara pengarna det handlade om, så det kunde hon inte heller göra.

  De är ju extrema vänstermänniskor alla tre (fyra med Stieg Larsson) i familjen och Stieg hade väl ingen vidare kontakt med far och bror när han levde heller. Så moraliskt sett är detta ju inte rättvist, men hur lagarna funkar kan man ju inte ändra på så där i brådrasket. De gäller i varje läge. Men att dö av hjärtinfarkt när man är 50 är ju också en smula extremt.

  Fast jag tycker det är bra att han inte hann med fler böcker. Det räckte med tre. Det samhälle han skildrar finns inte längre. Men han sammanfattade rätt bra 1900-talets samhälle i Sverige.

  SvaraRadera
 24. Ganska många börjar tröttna på den här offerrollen:

  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1357186/Hur-lange-ar-det-synd-om-Eva-Gabrielsson.html#

  Men som sagt, jag skulle ha svalt stoltheten för 20 miljoner.

  SvaraRadera
 25. Maria: Jo det var bra skrivet av Andreas Ekström.

  SvaraRadera
 26. Via det här blogginlägget kan man läsa två artiklar i amerikansk press om Stieg Larsson:
  http://tidenstecken.wordpress.com/2011/01/18/dragon-tattoo-trail/

  SvaraRadera