måndag 24 januari 2011

Terrordåd på Moskvas flygplats

UPPDATERAT 19.28

Moskva största flygplats har drabbats av ett terrordåd. Minst tio personer är döda. Jag är glad att min äldste son inte valde denna vecka att åka dit. Han var där för en vecka sedan.

Domodedovo heter Moskvas största internationella flygplats och det lär ha varit i ankomsthallen, där bagaget hanterades som en explosion inträffade. Dödstalen stiger snabbt. Nu sägs att tjugo är döda. Många är också sårade.

Explosionen inträffade 14:32 i eftermiddags (16:32 lokal tid Moskva) och området är avspärrat. Ett 30-tal sägs nu vara döda (15:48 stockholmstid). Omkring 130 skadade.

Det misstänks vara ett självmordsdåd. Tre män jagas i Moskva misstänkta för att ha iscensatt terrordådet.

Två plan från England lär ha landat ungefär vid tidpunkten för bombexplosionen. Men det verkar som om de passagerarna har klarat sig. Dock inte konfirmerat än. En brittisk medborgare rapporteras död (19.20)

På Sky News visas just nu (16.45) bilder från flygplatsens ankomsthall. Mycket rökigt och många människor på golvet.

Det är troligt att självmordsbombaren (lär ha varit en man) kommer från nationalistiska kretsar i Kaukasien. Dock sägs nu att han inte hade det utseendet.

Omkring 200 människor väntade på bagaget när bomben, som ska ha varit en stor bomb på ca sju kilo exploderade. Det fanns varningar redan i går om ett kommande bombdåd.

Detta är det första dåd i Moskva som riktar sig också mot utlänningar inte bara mot ryssar. Minst två utlänningar vårdas på sjukhus.

Nu sägs att minst 35 är döda i bombdådet, som skedde i välkomsthallen, där människor väntade på vänner och släkt.

Det snöade lite stilla i Moskva medan sårade och skadade lastades in i ambulanser. Det sägs att italienare och fransmän är bland de intagna på sjukhus. Två brittiska medborgare uppges döda.

UPPDATERAT 25.1.2011

Det sägs nu att det var två personer, en kvinna och en man, som bar en väska och att den sprängdes när kvinnan öppnade den.

11 kommentarer:

 1. Islam slår till igen.

  SvaraRadera
 2. Kanske dags för Ryssland att alliera sig med mänskligheten och börja bekämpa Muslimerna mer än dom gjort tidigare.

  SvaraRadera
 3. Ja, för det är ju islams fel alltihopa. Inga andra har någonsin begått terrordåd *host host Nordirland host*

  Lär dig något om religionen innan du yttrar dig, jag är så trött på folk som yttrar sig om saker de inte vet ett jävla skit om. De flesta muslimer tolkar jihad som ett inre krig med sig själv, inte att man ska kriga mot folk som inte tror som man själv gör. Det är bara folk som totalt missförstått islam.

  (Jag är skandinav och ateist, att man ens ska behöva tillägga det... Och nej, jag litar inte på PK-media utan läser fakta.)

  SvaraRadera
 4. Anonym 16:03: Vi får se vad för slags terror det handlar om...

  SvaraRadera
 5. Anonym 16:09:Förra våren var det T-banan i Moskva som råkade illa ut, två kvinnor var självmordsbombare.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1934359/manga-doda-i-t-baneexplosion

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/manga-doda-i-t-baneexplosion_4497553.svd

  SvaraRadera
 6. Här är bild på 17-åringen som bombade T-banan. Hon ser ut som Bonnie tillsammans med Clyde. Och dom är terrorister, skurkar och kriminella. Helt enkelt.

  http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/346720-hon-sjalvmordsbombade-moskvas-tunnelbana

  SvaraRadera
 7. numerologin talar tydligt om vem som var ansvarig för dådet och vad syftet med det är. Personligen så är det över med tidningsläsandet för min del. Allt är ändå uppgjort!

  SvaraRadera
 8. Aspirae conspira: Så bra att du läser bloggar då...

  SvaraRadera
 9. Till anonym nr 2: Ryssland och Sovjet har ju fört krig mot talibaner och islamistiska militanter långt innan 9/11... Du kanske har hört talas någon gång om kriget i Afghanistan som började på 70-talet? Väldigt långt och blodigt krig där Sovjet engagerade bra mycket mer trupper än vad Nato/FN gör nu. Sovjet lämnade ju dock landet till slut, och "talibanerna" kunde mobilisera sig fritt efter det. Som bekant så stödde ju även väst "talibanerna" i detta krig.

  Du kanske även hört talas om kriget i Tjetjenien som pågick under 90-talet? Också det innan 9/11. I denna konflikt stred Ryssland mot tjetjenska nationalister som även fick stöd/bestod av islamistiska militanter.

  Dessa konflikter handlar dock till störst del om nationalism. Dvs att folk från kaukasiska länder/regioner vill bli självständiga från den ryska federationen. Sedan är vissa av dessa folkgrupper muslimer och då har dessa kamper även fått stöd av islamistiska grupperingar.

  Historiskt sett så förde ju Sovjet och kommunisterna alltid på flera sätt en kamp mot islam, eftersom den sovjetiska kommunismen var emot all form av religion inklusive islam.

  SvaraRadera
 10. Helt rätt. Ryssland och fd sovjet har förtryckt såväl kristna, judar och muslimer. Alla över en kam. Vet flera judar som flydde så snart det var möjligt. Ändå är det få av "övriga" religioner som begår terrorattentat.

  SvaraRadera