torsdag 16 december 2010

Julian Assange är inte fri

Och han kommer att förbli i fotboja med restriktioner i alla fall åtminstone till i januari. Helt säkert kommer han att skeppas över till Sverige någon gång nästa år och ställas inför rätta. Det verkar svenska rättsväsendet ha bestämt sig för.

Det är inte längre för att förhöra honom han ska till Sverige, utan för att åtalas. Så är det sagt.

Just nu är häktningsförhandlingarna slut. Och det var inte svenska åklagare, som överklagade hans frisläppande mot borgen, utan engelska domstolsväsendet gjorde detta.

Han slipper dock häktet och han kommer att bo på Ellingham Hall i beskydd av Vaughan Smith. Och det är inga problem med borgen längre enligt hans advokat.

Borgenssumman som rör sig om drygt två och en halv miljon sammanlagt kan erläggas. Rika kändisar, som Michael Moore, Bianca Jagger, Ken Loach och andra betalar.

Det är alltså klart att han släpps fri mot borgen, men med hårda restriktioner.

11 kommentarer:

 1. Så bra! Måste vara döden i grytan för en datanörd som honom att inte kunna gå ut på nätet. Eller hur? Ska han åtalas direkt. Fy fan va´klantigt. Han har setat i stålbur. Det är otroligt. Kom till Sverige och kysste två tjejer som förvnadlades till slemmiga grodor.

  SvaraRadera
 2. Helena Parnassen: Jo han får säkert en trevlig jul där på Ellingham Hall. Kan han frottera sig med kändisarna, som har hjälpt honom. Tänk så underligt världen funkar. Detta har alltså Anna Ardin och Sofia Wilén hjälpt honom till, ännu mer kändis- och idolstatus. ;)

  SvaraRadera
 3. Ha, ha, ha.... Du var först med denna nyhet! Grattis!

  SvaraRadera
 4. Så nu har alltså åklagare Ny beslutat sig för att åtala herr Assange, och det kom hon tydligen på att hon skule göra samtidigt som hon gav herr Assange tillåtelse att resa till England. En aning märkligt förfarande kan jag tycka. För det kan väl inte vara så att hon i efterhand kom på att den extremt kostsamma europeiska arresteringsordern, som är avsedd att användas restriktivt och mot mördare och terrorister, inte är särskilt lämplig att (miss)bruka för förhör gällande brott som juridiska kommentatorer och förmodligen inte ens hon själv vet vad de är. Och vem var det egentligen som överklagade frisläppandet mot borgen? Nyhetsredaktionerna rapporterar ju olika bud gällande den saken. Hursomhelst vore det nu lämpligt att avskeda åklagare Ny, om inte på grund av att hon är en fanatisk extremist (vilket verkligen är skäl nog) så åtminstone på grund av uppenbar inkompetens.

  SvaraRadera
 5. Nu vet vi i alla fall exakt vad den svenske riksåklagaren jagar honom för, och varför de vill hålla honom inom lås och bom.

  Svenska tidningar publicerar ju inte annat än typen "den våldtäktsmisstänkte Assange" medan engelska Guardian återgav vad åklagaren sa i rätten, dvs

  Nedan är hämtat från på sidan:
  http://www.guardian.co.uk/news/blog/2010/dec/07/wikileaks-us-embassy-cables-live-updates

  Gemma Lindfield, for the Swedish prosecutors, said

  the first involved complainant A, (=Anna Ardin) who said she was the victim of "unlawful coercion" on the night of 14 August in Stockholm. The court heard Assange is accused of using his body weight to hold her down in a sexual manner.

  The second charge alleged Assange "sexually molested" Miss A (=Anna Ardin) by having sex with her without a condom when it was her "express wish" one should be used.

  The third charge claimed Assange "deliberately molested" Miss A (=Anna Ardin) on 18 August "in a way designed to violate her sexual integrity".

  The fourth charge accused Assange of having sex with a second woman, Miss W (=Sofia Wilén), on 17 August without a condom while she was asleep at her Stockholm home.

  Varför kan inte svenska massmedia återge dessa fyra fakta, och att Assange nekar till dessa anklagelser?

  SvaraRadera
 6. Patrik och Nissi: Ja visst är det så, att det är en märklig historia. Men damerna gör ju denne Assange till ännu mer en idol i världsklass, en riktigt stjärna. Nu kan han frottera sig med kändisarna, som betalade hans borgen, som han ska tillbringa i fotboja på Ellingham under julen. Vilken kontrast!

  SvaraRadera
 7. Har tänkt till lite til, om vad som händer härnäst. Jag tror kändisarna saknar betydelse, det handlar nog mest om att synas i mediabruset för dem.

  Jag tror att borgen var oerhört viktigt för Assange, och att han satt kvar i fängelse var ännu viktigare för den svenska åklagarsidan.

  Assange hade i fängelset inte tillgång till internet, komplett dator och tidningar. Nu har han allt detta – och dessutom advokater, kommunikationsexperter, och hjälp med spökskrivare.

  Detta lär bli förödande för svenska åklagarsidan – OCH MYCKET, MYCKET ILLA FÖR SVERIGEBILDEN UTOMLANDS.

  Assanges problem just nu, är förmodligen hur kunna betala advokatkostnaderna, som det svenska åklagarväsendet påtvingat Assange. Dessa måste i England betalas av honom själv.

  Han vet nu att han anklagas för enligt
  åklagarens redogörelse i domstolen (se ovan). Fyra st händelser, med tidpunkter och anklagelser. Däremot har inget sagts om vad som hände före och efter dessa händelser. Den ende som vet detta, om vad som hände från ankomsten till Sverige till avresan härifrån, Ardin och Wilén, är Julian Assange.

  Assange är uthängd över hela världen av den svenske åklagaren. Han sitter fängslad i ett engelskt hem, och saknar pengar till sina advokater. Han har bara en enda verklig tillgång. Sin egen berättelse av vad som hänt att sälja till högstbjudande.

  Mot bakgrund av ovan globala mediaaktivitet, kommer han nu tvingas att sälja denna berättelse till högstbjudande (ev endast lämpliga delar, och spara resten till en bok?), därför att han (såvitt jag förstår) inte har något annat sätt att betala sina advokater.

  Efterfrågan på Assanges egen berättelse om vad som hände är enorm, och kan dra in erforderliga pengar. Åklagaren har motat in Assange i ett hörn, där han inte längre har något att förlora,

  Mitt grundtips: Några dagar före den 11 januari släpps Assanges egen version i Guardian, New York Times, der Spiegel och andravärldsledande tidningar, samt TV-intervjuer - spridda över hela världen, om vad som hände i Stockholm.

  Assanges advokater framställer materialet.
  Sverige samt svenskt rättsväsende lär SPIKAS FAST VID DEN GLOBALA SKAMPÅLEN

  Allt tack vare en h——-k riksåklagare i Göteborg. Jag kan nu bara hoppas att jag får fel i min prognos.

  SvaraRadera
 8. Nissi: Ja den som lever får se, som jag brukar säga. :)

  SvaraRadera
 9. Egentligen är det nog inte ens lagligt att utlämna herr Assange till Sverige. Det saknas verkligen inte grund att misstänka att han inte kommer att få en rättvis rättegång här. Kommentarer från brittiska domare kan i vilket fall som helst bara tolkas som att de har obefintlig respekt för Sveriges åklagarväsende. Men Storbritanniens rättsväsende är liksom resten av västvärldens infekterat av radikalfeministiskt tänkande, om än inte i lika hög grad som här i Sverige. Lagar kan alltid tolkas på ett politiskt fördelaktigt sätt, så britterna slipper nog underkänna Sverige som en rättsstat (fast det borde de göra).

  SvaraRadera
 10. Patrik: Fast jag ser fram emot att han forslas hit. Han kommer att hjälpa oss mycket... vilken show!

  SvaraRadera