tisdag 14 december 2010

Beröringsskräck

Sverige har ingen plan för att motverka radikalisering mot islamism och självmordsbombare bara för att motverka fascism och nazism.

Danmark har en helt annan diskussion än vad vi har. Norge har också en plan. I Sverige vågar vi inte ta i frågan. Alla är snälla och goda och de onda finns bara på högerkanten. Ljuset finns åt vänster.

Den synen har länge varit förhärskande i vårt land. Och särskilt bland journalister. De har väntat på dåd från höger. Där finns de onda människorna.

Jag undrar varför moskéer liksom kyrkor inte tar hand om alla människor. Varför slängde moskén i Luton ut självmordsbombaren? Har inte islam samma syn på de förlorade fåren, som kristendomen? Att Gud är till för alla?

Att samla människor och klä av självmordsbombaren inför alla, som grundaren av moskén i Luton gjorde är knappast rätt väg. Det är att stöta ut denne och få honom att låsa sig i sina föreställningar.

En man, som känner sig arg, förbittrad och förödmjukad för egen eller andras räkning och som söker respekt, kanske är deprimerad och har psykiska problem. En sådan man blir inte bättre av att bemötas i grupp och kläs av inför andra.

6 kommentarer:

  1. Jag lyckas inte förena första och andra halvan av ditt inlägg. Du börjar med att fördöma makthavarna för att de trodde det bästa om alla och inte tog krafttag mot extremisterna, sedan fördömer du moskén i Luton för att de inte trodde det bästa om alla utan tog krafttag mot extremisterna. Exakt vad anser du att dessa borde ha gjort istället?

    SvaraRadera
  2. id: Jag fördömer ingenting. Jag bara beskriver. Det är så uppenbart att tills nu har ingen vågat att ta i frågorna. Journalisterna (mina kollegor) har varit tysta och vågade inte säga något förrän polisen, Säpo och regeringen hade yttrat sig. De kan ju bli anmälda till DO. Skadestånd.

    Vanlig gruppsykologi säger att för att detta sätt att fördöma en individ och dess åsikter rent intellektuellt ska lyckas, så måste den vara känslomässigt och socialt beroende av de andra. Underställd gruppen. Det var inte denne man. Han var ju uppvuxen i vårt fria samhälle, där alla får tycka vad de vill.

    I det kommunistiska Kina skulle detta ha funkat på Mao-tiden. I det fascistiska Tyskland skulle detta ha funkat på Hitlertiden. Då rättades enskilda medlemmar så att de skämdes och tvingades begära bot och bättring och erkänna för de andra att de hade fel. De tystnade för att få leva. De som inte gjorde det dödades.

    Och fortfarande är det så i Nordkorea.

    Denne man var alltså förödmjukad (eller tyckte att andra var det) och ville hämnas redan, men fick inte något stöd som gjorde att han kunde förstå att han var ute på fel vägar. Istället fördömdes han och "kläddes av" inför de andra.

    Det fungerar inte. Det är bara mobbning en gång till och gjorde honom säkert bara ännu mer besluten att bli en martyr och en jihad-krigare.

    Enskilda samtal kanske hade funkat bättre.

    I en svensk kyrka skulle detta aldrig ha gjorts på det här viset. Jag har själv suttit i grupper där alla var fria att prata i svenska kyrkan (fast jag inte är medlem) och där ingen fick fördöma någon annan, utan alla fick framföra sin egen mening.

    Och vi lyssnade till varandra och tog in det andra sade. Vi pratade utifrån vår egen utgångspunkt, inte utifrån andras. För vi kan inte se inifrån en annan människa. Bara se ut på världen genom våra egna ögon och erfarenheter.

    SvaraRadera
  3. Det är en fin tanke att man kan avstyra terrorism genom "enskilda samtal", men jag kan också föreställa mig rubrikerna om moskén inte hade fördömt extremismen utan istället "lyssnat" och "tagit in" vad självmordsbombaren sade. Håller du med om att moskén har försatts i ett moment 22 där de kommer att utmålas som omänskliga vad de än gör?

    SvaraRadera
  4. VISA ANSVAR, GÅ SD TILL MÖTES! Annars kommer detta bli ett ohanterligt problem! (Hård debatt om debatt | SvD) http://t.co/Cn7Oe5C via @SvDse

    SvaraRadera
  5. ddayperspective: Ja ungefär så uppfattar jag den Sheik Hassan Moussa som nyss skrev på Newsmill. Ta in oss imamer i politiken annars går det åt skogen. Det gick inte att se den artikel du hänvisar till.

    SvaraRadera