onsdag 8 december 2010

En fastighetsägare skyldig till parasitsmittan

Kanske går mysteriet med parasitsmittan i Östersund mot sin lösning.

Smittan ser ut att komma från ett flerfamiljshus i Odensala, fyra kilometer från centrum i Östersund. Detta avlopp är spärrat.

Det är en bostadsrättsförening på Odenskogsvägen 84, som ligger bakom utsläppet av parasitsmittan. Detta är en bostadsrättsförening inom Riksbyggen.

Ingen är ännu polisanmäld för detta eller gripen. Lamm och kalvar har ofta parasiten cryptosporidium i riklig mängd.

Man har provat med mjölk i en toalett och sett att det vattnet gick ut i en dagvattenledning, istället för till avloppsledning.

Denna toalett är således felkopplad och det verkar vara från detta hushåll, som smittan kommer. Så omtalades det på Rapport kl 18 i kväll.

Felkopplingen kan ligga så långt tillbaka i tiden som till 1970-talet när husen byggdes, men varför parasitsmittan finns där nu och inte har funnits där tidigare har inte framkommit.

Drygt 11 000 personer har anmält mag- och tarmproblem till kommunen.

Uppdaterat 9.12
Vattnet till husdjur behöver inte kokas. För den här parasiten: cryptosporidium hominis gör enbart människor sjuka. Smittan kommer därmed inte heller från djurbesättningar, säger länsveterinären. Polisutredning pågår nu för att se om någon kan ställas till ansvar.

Uppdaterat 18.20

Under dagen har de hittat tre toaletter till som är felkopplade i samma fastighet. Och det verkar som om de har varit på detta viset sedan huset byggdes.

6 kommentarer:

 1. Fy för den lede vad äckligt. Det räcker väl med vinterkräksjukan. Tänk om det är någon som gjort detta med vilja. Men varför inte. Det finns ju galninga till allt. Eller hur?

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Ja man vet inte, men det mesta tyder väl på att det är någon klant, som har kopplat fel... Men fortfarande vet ju inte riktigt varifrån parasitsmittan kommer. Har någon slaktat i badrummet? Eller är det någon människa det kommer ifrån?

  SvaraRadera
 3. Intressant tanke att man håller lamm o kalvar i lägenheten. Är det vanligt bland norrlänningar, eller?
  Kan de politiskt korrekta experterna få svårt att klara sig ur det här?
  Men svenskarnas förändrade resvanor kan säkert inte bara kan förklara kackerlackor o vägglöss utan även detta?
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Ja du Pops, de som kopplade ledningarna fel en gång i tiden var nog minst lika intelligenta som dig.

  SvaraRadera
 5. Mikael,
  "...som du" heter det.
  //Pops

  SvaraRadera
 6. Mikael och Pops: Helt klart är att denna parasit bara drabbar människor, för vattnet till husdjur behöver inte kokas. Cryptosporidium hominis heter den. Detta meddelar länsveterinär i Östersund. Man kan därför också utgå från att smittan inte kommer från djurbesättningar.

  SvaraRadera