lördag 4 december 2010

Är det fult med jul?

Nu ifrågasätts själva ordet jul av vår favoritmyndighet DO. Det borde heta vinterfest och vinterpresenter istället för julklappar. För att inte stöta de som inte firar jul.

DO tror således att julen är kristen. Själva ordet jul har jag själv alltid förknippat med hjul, för årstiderna är ett tidens hjul, som rullar obevekligt framåt, men ständigt återkommande.

Julen fanns långt innan DO uppfanns med jólablót eller midvinterblot, som var en högtid i fornnordisk religion. När detta hölls är lite oklart, men att det ansågs att det var midvinter då och att det var en fest till solens återkomst är helt klart. Jólner var julens särskilda gud och det är ett av Odens många namn.

En släkting till mig har varit DO. Hon hette Margareta Wadstein och det var hon som ansåg att adventsljusstakar inte skulle finnas på statliga arbeten, för detta kunde stöta muslimer tex. Sorgligt nog så var hon mycket politiskt korrekt, men jag kan förstå det.

Min farfars svåger hette Wadstein och hon var ättling till honom. Den delen av släkten lånade omkring en miljon av min farmor (i dagens penningvärde) men sedan försvann allt i 30-talets stora krasch.

När min farmor ville ha tillbaka pengarna så sa dom: men ska du försätta honom i konkurs. Det ville inte min farmor, så hon förblev fattig resten av sitt liv och hennes båda barn fick ta hand om henne.

Dessutom var farfars svåger politiskt korrekt på sitt sätt på 30-talet eftersom han var med i Riksföreningen Sverige-Tyskland, som var vänd mot Tyskland och dess diktator. Där var också Sven Hedin, Verner von Heidenstam och Carl Milles bla medlemmar. Ett fint sällskap, som säkert tjusade min dåtida släkting.

Vad gäller DO så har väl den myndigheten snart överlevt sig själv. Nu när julen inte får finnas längre. Detta är en total missuppfattning om vad kultur handlar om. Det är inte något som statliga myndigheter kan reglera utan det är något som finns hos folket självt. Att en statlig myndighet försöker ändra våra seder och bruk till något annat skapar bara klyftor.

Och julen är alltså ingen kristen högtid utan något som har funnits i årtusenden. Också före Kristus. En mångkulturell högtid.

11 kommentarer:

 1. Detta hittade jag i Wikipedia om Julen:

  Ursprunget till ordet jul är ovisst, en populär föreställning är att det kommer från "hjul", men språkforskare anser det vara en myt.[1] Det äldsta belägget för ordet jul kommer från ett fragment Codex Ambrosianus A av den gotiska kalendern som skrevs någon gång på 500- eller 600-talet e.Kr. Fragmentet beskriver slutet på oktober och början på november. Månaden november är överskriven med "Naubaimbair: fruma Jiuleis" vilket kan tolkas som "November: första julmånaden" eller "November: Månaden före jul". Omkring 730 e.Kr skrev Beda venerabilis att anglosaxernas kalender har månaden "geola" eller "giuli" som kan motsvara december eller december och januari. Den 25 december är första dagen på hedningarnas nya år och anglosaxarna firar hela natten till mödragudarnas ära.

  Efter kristendomens införande använde germanerna samma ord för firandet av Jesu födelse som man använt på det hedniska firendet. På 1000-talet i England och 1100-talet i Tyskland började man dock kalla det kristna firandet för "Cristes Mæsse" (Kristi mässa), respektive "wîhe nah" (vigda natten). I de nordiska länderna behöll man ordet "jul".

  Genom att jämföra olika språk har man rekonstruerat att det urgermanska ordet var *jehwla eller *jxwla (x uttalas här som tyska "ach"). Ordet lånades tidigt in i finskan vars uttal i jämförelse med de germanska språken förändrats mycket litet de senaste 2000 åren, "juhla" betyder där "högtid". Senare har finnarna lånat in ordet en gång till, "joulu" med betydelsen "jul".

  Så Jul fanns innan kristendomen blev en världsreligion och jesufödelse skulle firas.

  SvaraRadera
 2. Maukonen: Jo jag länkade till detta ovan i mitt inlägg också. Kanske har vi istället fått ordet hjul från jul? Och på den tiden så ansågs det att det var urmödrarnas fest. Förr i tiden var det kvinnorna, som var ursprunget till allt liv. Och naturen var kvinnlig och började blomstra igen (se också den grekiska myten om Persefone och Kore). Liksom att jordklotet kallas Gaia ibland. Hon var också med i grekisk mytologi och Uranus (himlen) var hennes man.

  SvaraRadera
 3. Hur det än är blotar vi dagen före julafton. Doppar i grytan och snapsar. Trevligt! Vi firar att hjulet vänder och att vi går mot ljusare tider.

  Nä, jag har sagt det förut. Det är dags för Sverige att packa ner. Själv vill jag flytta från Jorden men hittar ingen ramp att hoppa från. DO ska skrotas NU!

  SvaraRadera
 4. Parnassen Helena: Vi vår väl anmäla oss till utvandring till Mars! Pionjärer, som ska skapa en grön planet, istället för den röda sandöken som finns där nu. Man kan aldrig komma tillbaka till jorden då heller när man väl har utvandrat. Vilket äventyr!

  SvaraRadera
 5. hujedamej. i sin iver att vara politiskt korrekt övergår korrektheten i sorglig dumhet. mångfald heter det ju?

  vilken otroligt intressant historia du delar med dig av! jag gissar den politiska korrektheten i den tid det begav sig (tyvärr) säkert var större än den att sudda ordet "jul" i julafton...

  ps. knepet gick hem! jag snokar gärna vidare här :)

  SvaraRadera
 6. Ullisen: Det var inget knep! Jag skriver om det jag själv är intresserad av. Det är jag fri att göra. Sorglig dumhet är och var det förvisso. Det blir alltid så när människor drar iväg. Intet nytt under solen, som står i bibeln.

  SvaraRadera
 7. ps. knepet jag tänkte på refererar till min kommentar på inlägget om trafikolyckor!

  SvaraRadera
 8. Ullisen: Okej själv har jag inget korttidsminne... åtminstone är det mycket selektivt ;)

  SvaraRadera
 9. Ullisen: Fast jag menar nog långtidsminne. Har funkat så genom journalistiken, att jag lade allt i korttidsminnet tills jag hade fått ned detta i en artikel. Sedan var det dags att glömma det och gå vidare till nästa artikel. Det fanns ju kvar i arkivet på tidningen. Och numera använder jag bloggen på samma sätt.

  Ha en trevlig dag annars. Det är så jäkla vackert ute så man svimmar. Till och med överdrivet som julkort. Snön som föll i natt klibbar vid varenda liten gren på träd och buskar. Bedårande tjusigt. Är så trött på vintern. Men plogen var just här så det går att komma ut från tomten!

  SvaraRadera
 10. med risk för evighetskommenterande avslutar jag detta inläggs trefliga utbytande av tankar och åsikter med ett; jag förstår precis! och trots att jag varken är utbildad eller har journalistiska ambitioner så tänker jag nog ungefär som du. det som kommit ut kan jag lämna därhän :)

  jag har förresten lätt att hålla mig för svimning eftersom jag får lov att hålla mig inomhus och därför slipper allt vad pulsande och skottande heter. lite tösalt ska jag sprida ut över trottoaren iofs. inte för att det gör nån skillnad just nu kanske, men som förebyggande åtgärd!

  glada hälsningar från västkusten!

  SvaraRadera