fredag 17 december 2010

Expressenkrönikör Ulf Nilson anmäld till JK

Han har anmälts av fyra olika individer för hets mot folkgrupp med anledning av den krönika han skrev den 15 december.

Ja vad ska man säga om det. Är muslimer en folkgrupp? Kan inte vem som helst bli muslim? Som Birgitta blev, änka efter en självmordsbombare.

Det är ord som "pursvensk", som gör att han blir anmäld. Eller att han konstaterar att muslimer föder många barn medan vi inte gör det, så att vi kanske därigenom så småningom avskaffar oss själva.

Jag tycker att det är bra att folk reagerar. Red ut frågan hos JK, så vi vet vad som gäller.

Han har själv förklarat i ett inlägg på Sveriges Television (av alla ställen) vad han menade med ordet pursvensk. Det är vi som bor här sedan länge av ohejdad vana ungefär.

Långt tillbaka i tiden kom det folk från Tyskland, Belgien (valloner) Spanien och Guatemala hit till Sverige, så därför ser vi i vår släkt ut lite hur som helst. Och så har jag en norsk farmors mor. Plus att min äldste son har en tysk far.

Tillhör jag ändå den pursvenska sorten? Jo förmodligen. Men om jag blev muslim? Skulle jag då också tillhöra en folkgrupp, som kunde bli extra mycket diskriminerad? Nä, så är det väl inte.

11 kommentarer:

 1. Nilson har inget att förlora. Han har kommit och gått. Jag är pursvensk. Men vi finns ju inte så... Undrar när DO förbjuder Du gamla du fria och Mors Lilla Olle???

  Kan vem som helst bli kristen? Kan vem som helst bli jude?

  SvaraRadera
 2. Helena parnassen: Marilyn Monroe blev judinna för hon gifte sig med Arthur Miller. Så hon gick igenom undervisning och blev detta. Som en slags examen. Men när hon dog var hon väl kristen igen för Joe Dimaggio, som hon umgicks med om igen i slutet av sitt liv, tog hand om hennes begravning. Så man kan byta hipp som happ.

  Nä Nilson har åldern inne för pension. Han blir 80 år om tre år. Så han är verksam på övertid. Han har inte ett skvatt att förlora. Jag tycker han är rätt uppfriskande för det mesta.

  SvaraRadera
 3. Ulf Nilson är en av de få journalisterna som vågar skriva vad han tycker i PK-Sverige.Tack för det !!

  SvaraRadera
 4. Nä, så enkelt är det nog inte. Jag kan nog inte bli jude för min mamma var inte judinna.

  Mejlade just till Ulf Nilson med kopia till Mattsson. Kanske lägger ut det på min blogg vad det lider. Just nu håller jag på att putsa koppar och julstädar och har mig.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst artikeln och tycker mig inte se eller uppleva några rasistiska toner, eller att det fanns några ord som jag uppfattade som diskriminerande av en viss grupp.
  Så som jag ser det kan artikeln uppfattas på två olika sätt:
  1) De som tolkar orden (pursvensk) och budskapet endast från sitt eget perspektiv och som inte sällan inte accepterar andras åsikter och perspektiv (demokrati fast endast enligt vår uppfattning). I det fallet väljer man det PK och anklagar honom för hets mot folkgrupp mm.
  2) De som läser artikeln från ett öppet och demokratiskt perspektiv (=yttrande frihet) och a) försöka tolka det han skriver genom att dra sina egna slutsatser på ett logiskt, kritiskt och opartisk sätt, eller b) tycka att det han skriver inte stämmer och därefter återgå till sina sysslor.

  Jag tillhör grupp nummer två, och tycker absolut att dessa frågor skall diskuteras och redas ut. Dessa frågor är viktiga och mer än aktuella eftersom det berör det samhälle jag, mina och barnbarn kommer att leva i. Det enda ordet jag vänder mig mot i artikeln är det flitigt använda diffusa ordet invandrare som tycks användas utan några begränsningar till vad och vilka det syftas på? Tyskar, Afghaner, Norrmän, Irakier eller vilka menas det? Och hur långt tillbaka, eller generationer räknas man som invandrare?

  Muslimer är inte en folkgrupp, men en stor grupp folk är muslimer, och storleken är väsentligt och naturligtvis borde iakttas relativt storleken på befolkningen i Sverige.

  De fyra individer borde istället för att peka med fingret och bua ut Ulf för att vara det ena, och det andra ställa motfrågor och ta debatten med honom. Att starta en process hos JK kan leda till att andra debattörer inte vågar utnyttja demokratins och yttrande frihetens möjligheter i vårt fria samhälle (än så länge) att uttrycka sina åsikter, och debattera enligt min uppfattning mycket viktiga samhällsfrågor.

  Och jag personligen håller med om det han skriver i sin artikel…
  ”Eländet har bara börjat. Tid att vakna, att förstå att Sverige är sårbart - och väl värt att försvara...”

  Må väl!

  SvaraRadera
 6. Parnassen Helena: Det där har du missuppfattat. Jude blir någon av födsel eller för att den väljer att bli det.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Judendom

  SvaraRadera
 7. Milaso: Jag har en son som räknades som invandrare i andra generationen (och väl fortfarande gör det) eftersom hans pappa föddes i Tyskland. Min son har aldrig bott någon annanstans än här. Men det var sossarna som började räkna så för det var så synd om alla som kom utifrån.

  Dom delade in folket i offer och förövare och genom att ställa män mot kvinnor. Ett helt vansinnigt sätt att se på människor.

  JK kommer att lägga ned det här. JK lade ned anmälan mot Jimmie Åkesson för hans debattartikel i Aftonbladet. Vi får diskutera i det här landet. Fritt.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jk-sds-debattartikel-ej-brottslig_3697643.svd

  Muslimer i Sverige är inte en särskilt stor grupp folk. Jag tillhör en större: pensionärerna. Och en till 40-talisterna. Båda dessa är större grupper av folk.

  Och om man nu ska jämföra gruppen kristna och gruppen muslimer i världen, så är gruppen kristna större. Åtminstone än så länge.

  SvaraRadera
 8. Läste Uffes krönika. Han har helt rätt. Skrev ett eget inlägg om det. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/uffe-har-ratt.html

  SvaraRadera
 9. R: Jag får väl konstatera en gång till att jag intre är sd:are och inte heller kd:are eller av någon annan schattering långt åt höger eller det bruna hållet. Kommunister och nazister/fascister kan ta varandra i hand tycker jag.

  Men naturligtvis måste vi kunna diskutera saker i det här landet. Och yttrandefriheten är alltid ifrågasatt och nu mer än någonsin eftersom vi har underliga schatteringar i Sverige med religiösa förtecken.

  När man blandar ihop politik (som ju handlar om verkligheten) med religion (som ju handlar om tomtar och troll) så blir det kaos av detta, vilket självmordsbombaren nu senast har uttryckt.

  SvaraRadera
 10. Replik till Rudberg. Muslimerna är den största inandrargruppen efter finnarna. Men medan finnarna anpassat sig fint söker islmaisterna hela tiden markera och förändra samhället i muslimsk rikning.
  Dessutom har de den högsta anhöriginvandringen och föde flest barn. Ett potentiellt hot mot det svenska Sverige.
  Bombaren på Bryggargatan var bara den förste i raden av terrorister. Det kommer fler alla med utgångspunkt från islam. Där uppmanas ju muslime att i första hand mörda judar och i andra hand kristna.

  SvaraRadera
 11. Kalle: Men muslimer är ingen folkgrupp. Det är finländare. Muslimer är alla möjliga precis som vi kristna. Jag har en kusin som är ett Jehovas vittne. Sektmedlem alltså. Men de kristna grupperna har inte i sin religion att de ska mörda andra. De dödar mest sig själva i sekter.

  Och naturligtvis kan det komma fler galningar, som han på Bryggargatan, men Peter Mangs i Malmö är lika knäpp. Det går inte att döda varken andra eller sig själv. Det är att missuppfatta uppdraget som människa. Det är min syn på saken.

  SvaraRadera