torsdag 23 juli 2009

Mord som familjetragedi- Det är en familjetragedi. I ett sådant här fall är alla inblandade offer. Så säger kriminalinspektör Johnny Thomann i Värmland angående att en 60-årig dotter har dödat sin 81-åriga mamma. Det är Expressens reporter, som får honom att säga det.

Hade han sagt detsamma om det hade varit mörderskans bror, den framstående kommunpolitikern, som hade gjort det? Systern hade löst av honom. De tog båda hand om sin mor.

Dottern har alltid varit uppoffrande och tagit hand om alla. Men hon var nere över att mamman inte ville flytta till ett äldreboende, för mamman behövde så mycket hjälp. Så lösningen blev att döda henne.

Nu sitter dottern i häktet och övervakas och har fått all möjlig hjälp för att inte ta livet av sig själv. Hon ska dessutom genomgå liten sinnesundersökning.

Ifall familjen inte hade varit framstående i kommunen vad hade detta då betecknats som av polisen? Eller ifall brodern hade gjort det? Han var ju tydligen också uppoffrande. Är det mer okej att döda om man är kvinna?

Mordet ägde rum i Kölatrakten mot gränsen till Norge.


8 kommentarer:

 1. Ann Helena!

  Intressant reflektion! Det är onekligen ett helt annat språk i den här artikeln jämfört med hur det brukar låta när det är män som begått mord inom familjen. Även polis och åklagare verkar agera annorlunda. Brukar inte mordmisstänkta direkt häktas med särskilda restriktioner (vilket innebär att de sitter ensamt inspärrade 23 timmar av 24 och enbart får en timme i rastgården samt de inte får ha någon som helst kontakt med anhöriga eller bekanta undertiden - detta för att ej kunna påverka bevis eller vittnen i utredningen)?

  SvaraRadera
 2. Expressen har en lång tradition av att utse kvinnor till offer och män till bödlar... det ingår i de gamla könsrollerna, som upprätthålls bland annat i denna tidning...

  SvaraRadera
 3. Måste vara döden i grytan att ta hand om en gammal människa. Ett pass dygnet runt. Jag skulle inte klara av det. Jasså - daltar Expressen med kvinnor? Det blir intressantare om en kvinna gör något fult. För det är ju inte meningen. Och då kan man snyfta och dra på det.

  SvaraRadera
 4. Allt kommer att ordna sig... Dottern har handlat i nödvärn...
  Dottern ville inget annat än att skydda sin mamma inför höstens apokalyps,,,
  Ni vet... Svininfluensan....

  SvaraRadera
 5. Helena: Jo jag har hört talas om att de har en krönikör där som alltid tar kvinnors parti mot männen... och att dessa stackars kvinnor måste fly utomlands till slut för männen är så hemska, särskilt dom där med svarta ögon...

  SvaraRadera
 6. jo, men .mord är alltid en tragedi för alla inblandade faktiskt. Och det finns härsklystna mödrar som kräver att döttrana alltid ska ta hand om dem. Döttrarna - inte sönerna.
  Gitta

  SvaraRadera
 7. Gitta
  Ytterligare en anledning till kvinnornas kamp för ett jämställt samhälle...

  SvaraRadera
 8. Kul att du lyckades komma fram Gitta... jo du vet att jag också tycker så i allmänhet och jag vet att det särskilt är så i Värmland, där min pappa bodde med sin fru och hon tog hand om sin mamma tills hon dog...

  Men denna mörderska är yngre än jag och inte fasen behöver man slå ihjäl sin mamma i dessa dagar... dessutom hade mamman hjälp av kommunen och av sin son... sinnet måste ha runnit iväg med henne, som dom sa förr i tiden...

  Alla mördare tar in ondskan i sig själva just i det ögonblick de mördar någon... det är det jag menar att vi är alla kapabla att slå ihjäl folk, men vi kan också välja att avstå...

  Och det jag skrev var verkligen inte riktat mot alla uppoffrande kvinnor utan mot Expressens sätt att vinkla det... ha det bra Gitta :)

  SvaraRadera