måndag 27 juli 2009

Branden i Rinkeby en obehövlig katastrofYuusuf Mohamoud Mohamed har sin tro på Gud kvar efter att han har förlorat sin fru och fem flickor i branden i Rinkeby. Gud gav och Gud tog.

Mamman och flickorna måste ha fått panik, för hade de stannat i lägenheten hade de överlevt. En mycket värre brand i ett liknande hus bröt ut i Gustavsberg på Värmdö för drygt ett år sedan. Då brann hela taket av, men bara tre personer blev skadade. Ingen dog.

Det var uppenbart att mamman inte visste hur hon skulle göra när det började brinna. Hon visste inte att lägenheten var den säkraste platsen, att hon skulle stanna kvar i lägenheten och stänga dörren ut till trappen. Det hade räddat dem.

Det som hände är naturligtvis en tragedi och i Malmö har brandmän redan börjat med hembesök för att människor ska veta vad de ska göra om de brinner.

Jag kan tänka mig att det obefogade klagomålet på att brandkåren kom för sent beror på att invandrare i allmänhet inte litar på myndigheter, inte känner sig svenska och tror att de måste ta hand om varandra, för ingen annan gör det. Det räcker med några andetag i en rökfylld trappuppgång för att dö. Det är en gaskammare. Tyvärr.

Brandmännen hade inte kunnat rädda de fem flickorna och deras mamma. De dog nästan genast när de gick ut i trappen. Och som vanligt spred Expressen falska nyheter: de skulle ha dött instängda i en hiss. Så skrev de.

Nä det var inte något mekaniskt fel på någon hiss utan okunskap och rädsla för att bli innebrända det handlade om. Mamman, som inte var hemma hos sina fem döttrar, sprang in i huset för att rädda dem. Hon kunde ha ringt och sagt till dem att stanna där de var. Då hade alla överlevt. Istället ledde hon dem ut i trappen till en säker död.

Pappan överlevde med deras båda söner, för de var någon annanstans. Mamman hade ansvaret för döttrarna.

Utbilda alla mammor i Rinkeby. Lär dem att deras lägenheter är brandsäkra. Lär dem att lita på att brandkåren kommer inom tio minuter. Och att de är säkra där de är åtminstone i en timme. Under den tiden hinner de bli räddade av brandmän.
2 kommentarer:

  1. Varför var inte pappan hemma?????

    SvaraRadera
  2. Ja vem vet... men äldsta dottern var sexton år, då klarar man sig själv... ju och jag vet ingenting om dessa människor egentligen... men i min föreställning så tar män hand om pojkar och mammor om flickor... och storasystrar om sina småsystrar... katastrofen var att de inte visste att de kunde ha stannat i lägenheten... ingen av dem visste...

    SvaraRadera