Huxley skrev Du nya sköna värld, men märkligt nog beskriver hon mest George Orwell, som hon ser som högerns egen pamflettskrivare, för i dag finns det ingen möjlighet till en totalitär stat, enligt henne.
George Orwells bok 1984 anser hon beskriver hur kapitalismen har tagit över världen. Hon dömer alltså ut hela den politiska sektorn, som obefintlig.
Detta häpnadsväckande konstaterande gör att Nordkorea nu i dag framstår som något helt annat än en politisk diktatur: det är alltså en marknadskrafternas boning. För i Rydells genomgång är det "kapitalismens förslavande krafter" allt handlar om.
Allt har förlorats till en affärsdrivande kultur, som också har ätit sig in i TV genom Big Brother och hon undrar hur Stalin skulle ha betraktat allt detta om han satt i Haag som folkpensionär.
Hennes vision är lika omöjlig, som att Hitler skulle kunna ha suttit som folkpensionär i denna krigsförbrytardomstolarnas egen stad. Båda var skurkar med miljoner liv på sina samveten.
Men på DN:s kultursidor verkar klockorna ha stannat för länge sedan. Där lever drömmen om kommunismens världsherravälde vidare. En tro på att en politisk lära kan frälsa människor och att en elit måste lära dem detta.
Jag kan nog tycka att det inte var någon av dessa böcker som förändrade världen. Dessa romaner beskrev bara hur det gick till i världen - och fortfarande gör det. Men det är ett beprövat knep att lägga allt i framtiden.
En kuriosadetalj att meddela omvärlden. Vi journalister fick romanen 1984 i julklapp av dåvarande chefredaktören Christina Jutterström inför det berömda året.
I Brawe New World så delade man väl in männskorna i A och B människor och sen fick väl folket äta zangetsu berries så att man förhöll sig lugn och harmoniska och inte såg helheten. Utan fortsatte att leva i illusionen. Inte som som den verklighet egentligen förhöll sig.
SvaraRadera1984 - Handlade väl lite om Storebror och övervakning. Ett försök att skildra den verklighet man trodde skulle komma.
Bägge var nydanande Scince Fiction berättelser.
Den ena beskrev en dröm och förhoppning. Den andra en farhåga.
Kul att Jutterström gav Er just 1984 och att du läst den.
Leroy
Jo så var det... lite Matrix som den också jämfördes med... Brave New World... jo hade läst bägge innan jag fick den ena av Jutterström... har alltid undrat dock hur hon menade när hon gav oss den... hon var inte en särskilt bra chefredaktör... tyvärr...
SvaraRaderaAjajaj det var dystert det där sista du skrev... dröm och förhoppning... menar du att det är så svårt att se verkligheten att vi behöver droga oss för att slippa den?
Nej vi behöver inte droga oss.
SvaraRaderaBara att det var kanske en tidig klarsynt bild som Huxly levererade om läkemedel och lyckopiller som samhället kan ge till befolkningen så vi alla upplever det som Shangri La
Bra, blev lite skrajsen där ett tag Leroy... men annars kan du ha rätt... och det behöver inte ens vara droger av olika sorter, menar jag, det räcker med att vi har inarbetade mönster i våra huvuden, som vi inte kan gå utanför... fått från mamma och pappa och verkar vara nedärvt... kan ta ett helt liv att genomskåda...
SvaraRadera