lördag 1 februari 2014

Henrik Arnstad tar sig för pannan

UPPDATERAT
Fascismforskaren satt i morse i TV4 och berättade om den fascism som breder ut sig i Europa. Då menar han alla partier i olika länder som Norge, Sverige, Bulgarien, Grekland, Frankrike och så vidare. De som har ett nationalistiskt synsätt och är rasister, enligt Arnstad. Han avslutade med att säga att han tar sig för pannan nu när allt upprepas igen.

Det ser illa ut för Europa som stänger sina gränser allt mer och vill kasta ut främlingar. Och det kommer att avspegla sig nu i det kommande EU-valet tror Arnstad. Han tycker att det är så urbota dumt att prova den här modellen en gång till som medförde andra världskriget. Att köra detta manus ännu en gång.

Henrik Arnstad som har skrivit en bok om fascismen och dess framväxt i Europa på 1900-talet är känslomässigt upprörd över att detta kommer tillbaka. Han ser både Fremskrittspartiet i Norge och Sverigedemokraterna i Sverige som sådana rörelser. I hans inre värld så kommer nu andra världskriget att upprepa sig. Hur ska det gå då när ungefär en fjärdedel av Sveriges invånare är födda utomlands eller har en förälder som är det?

Jag tror det går alldeles utmärkt. Jag har själv en sådan son, som är andra generationens invandrare och han är gift med en invandrare. Vad är det med det? Det är väl inte så märkvärdigt. Människor är människor helt enkelt. Och var och en värderas efter hurdana de är och inte i klump. Men i Stockholm går det bra att sitta med 1900-talets historia och tro att detta kommer att utspela sig om igen i Europa. Ren skrämselpropaganda.

Henrik Arnstad har helt enkelt ingen aning, men får ändå breda ut sig i TV4 och på andra ställen. Han är lika gammal som min son, som är andra generationens invandrare. Och som har en tysk far och vars farfar dog i andra världskriget i Ryssland, innan hans son föddes. Min sons far växte upp i ruinerna i Braunschweig i Västtyskland. Det tog sexton år att röja dem. Minnet av detta finns kvar i Europa. För dessa människor lever fortfarande och har inskrivet i sina kroppar vad de har varit med om. Världsdelen är i dag så långt ifrån fascismen som tänkas kan. Men om man upprepar ett ord tillräckligt mycket så kanske det kan bli sant? Magiskt tänkande.

Här kan ni läsa om vad fascismen var på 1900-talet. Här kan ni se inslaget i TV4 Nyhetsmorgon som börjar i Bulgarien och avslutas med Henrik Arnstad. Arnstad kommer in vid 4:23 i inslaget.  Här är Henrik Arnstads blogg där han bevisar att han har gjort värnplikten.
3.2.2014
Här kan ni se Henrik Arnstad med sin senaste bild på facebook. Han är klädd i svart med texten No Pasaran på den svarta tröjan. Upplagd 2 februari 2014. Revolutionära Fronten, extremvänstern, brukar avsluta sina tal med No Pasaran. 
4.2.2014
Hoppsan hela sidan försvann. Så kan det gå.
13:41
Jag sparade först bilden, men den går ju inte att publicera så jag slängde den. Men uppenbarligen var det inte comme il faut med denna facebooksida. Så den är stängd nu. Bilden finns dock kvar här under bilder på Henrik Arnstad i Google. Där kan ni se den. Eller här.

18 kommentarer:

 1. Henrik Arnstad är en pajas, passar bra i TV4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fort TV4 lägger ut detta inslag på nätet så tänker jag vidarebefordra detta så får var och en döma själva. Men själv är jag rätt bedrövad över den låga nivå som finns på debatten när marxism och fascism ställs mot vartannat. Får hoppas att dessa ideologiska extremer för sista gången träder fram på arenan. Ingen är betjänt av vare sig det ena eller andra. Vi befinner oss i en ny tid, ett nytt årtusende. Att backa till 1900-talet vill ingen.

   Radera
 2. Nu är det inslaget inlagt där uppe bara att trycka på de blå bokstäverna och se hur det ser ut i Europa.

  SvaraRadera
 3. Du som är en klok och begåvad skribent måste läsa ledarskribenten Marika Formgrens avskedsbrev till svenska medier:

  http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=2016

  Tack för en bra blogg som bara blir vassar och vassare i takt med att du genomskådar makthavare och journalister i en ohelig allians.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå jag har läst det. Och beröm mig inte mer nu tack! Då spricker jag. ;)

   Radera
 4. Arnstad ingår i en ganska stor hop av okunniga, nyttiga idioter där en ganska stor del kompenserar för sin okunskap genom att skrika högt, kasta sten mm. De får hållas eftersom de attackerar maktetablissemangets motståndare. Det är enda anledningen till att denne Arnstad får någon uppbackning och uppmärksamhet överhuvudtaget. Det är mycket möjligt att han inser det och har gjort det till sin födokrok, men jag tror att han bara är dum i huvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä jag tror att det är något svårt med Arnstad. Han är känslomässigt upprörd över något. Och det går fram i rutan naturligtvis och det ger aldrig något bra intryck. Det tyder på brist på EQ, dvs känslomässig intelligens. Många debattörer använder enbart IQ för sina argument, vilket lätt blir andefattigt, men här skiner som sagt en annan brist på intelligens igenom.

   Radera
  2. Han har fått uppsträckningar av riktiga historiker ett antal ggr efter att ha utmålat Finlands försvar mot Sovjetunionens överfall som fascistiskt mm. Han har skrivit nonsensartiklar där han nedvärderar Nokia osv. Det verkar som han kan ha någon finsk kommunist i släkten som råkade illa ut i samband med finska inbördeskriget. Alt så har han anknytning till ryska kommunister som har ett behov av att skriva en annan historia. Han verkar vara kommunist. Han verkar vara ganska korkad.

   Radera
  3. Så kan det vara. Troende blir lätt lite korkade vare sig de är religiösa eller politiska i sin övertygelse. :)

   Radera
 5. Med vilken rätt kallar sig Arnstad historiker?

  Loffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte, men jag har frågat honom på hans blogg om han är kommunist. Får se om jag får något svar.

   http://alskade.wordpress.com/2014/02/01/om-bulgarisk-neofascism-och-europa-i-tv4/

   Radera
  2. Nej det är en kommentar jag har gjort på sidan, men den inväntar fortfarande granskning.

   Radera
  3. Nu är min kommentar borttagen. Inget svar.

   Radera
 6. En debattör som hänvisar mest till sitt eget material, vidare författare till en bok som bygger mer på egna spekulationer/slutsatser än bra referenser.
  Enligt sig själv en historiker, men med mindre än 100 poäng i ryggsäcken, Jag har själv förkovrat mig med en specialisering under två år efter en examen. Har jag då uppnått en professorsnivå

  Mvh
  Refaat

  SvaraRadera
 7. Har frågat på hans facebooksida om han är kommunist: No Pasaran-tröjan han har på sig tyder på det. https://www.facebook.com/henrik.arnstad

  SvaraRadera
 8. Kommentaren försvann så jag skrev en ny på hans facebooksida: Ann Helena Rudberg Jag antar att du gillar Revolutionära Fronten eftersom de brukar ha denna No pasaran som avslutning i sina tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Det är ju tämligen graverande om lymmeln kommer ut som totalitär, ideologisk dogmatiker och därmed bla antidemokrat. För mig går den stora skiljelinjen mellan demokratiska och antidemokratiska ideologier.

   Radera