lördag 8 februari 2014

Är samer svenskar?

Sedan urminnes tider har det funnits samer i de nordligare delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Därför räknas de också som urbefolkning och har särskilda rättigheter. I Finland är inte renskötsel enbart förbehållen samer, men det är det i de andra länderna.

Det är inte många som håller på med renskötsel i något land. Omkring 4 600 gör det i Sverige och då måste den samen vara medlem i en sameby. I Sverige bor ungefär 35 000 samer. I Norge bor upp till 65 000 samer, omkring 8 000 i Finland och kring 2 000 i Ryssland. Renarna i Norge och Sverige är ungefär lika många drygt 200 000, men i Norge lever 2 700 samer på detta. Möjligen skiljer det som mest 50 000 djur mellan länderna.
Samer är en ursprungsbefolkning som finns i fyra länder. Här är norska barn. 

Skillnaden kan bero av statliga bidrag. Kostnaden för rennäringen uppgår till omkring 200 miljoner kronor per år i Sverige. Så stor är förlusten. Trettio procent av Sveriges yta används. Rennäringen är helt och hållet beroende av politiska beslut. Samer är inte svenskar enligt synsättet utan en särskild folkgrupp som har särskilda rättigheter. Det är den enda ursprungsbefolkningen i Europa. Och det vill de också förbli. 

Jimmie Åkesson och sd har hävdat länge att rennäringen ska släppas fri för alla. I Sverige är vi överens om att samer och rennäring hör ihop och vi tar solidariskt kostnaden för detta. Men nu vill sd ha röster från svenskar uppe i Norrbotten och är där för att fånga upp missnöjet med stödet till renar och samer. Självklart ska vi stödja samernas rennäring. Åkesson anklagas här för rasbiologi. Här är en bra film om samer. Vägvisaren från 1987. Jag skrev om den då i DN. Men fick den hopplösa rubriken "Tjudiskan flödar" av redigeraren. Tyvärr.
Tomten behöver också renar.

3 kommentarer:

 1. "Tjudiskan flödar"
  Jag har länge trott att när typograferna blev arbetslösa p g a den tekniska utvecklingen, de tillsammans med Sture Ring blev placerade i källaren på DN där de fick ta över ansvaret för rubriksättningen på tidningen. Jag har inte kunnat finna någon bättre förklaring till alla korkade rubriker som de stackars journalisterna o debattörerna påtvingats :-)
  Sen trodde jag att inlandsisen smälte söderifrån och allehanda européer invandrade allteftersom den drog sig norrut. Men tydligen var samerna redan där i den tinande isen?
  //Pops

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var du så där sarkastisk. Det var en vanlig journalist som satte rubriken så där lite överlägset, som han trodde det skulle vara på DN:s kultursida, men han bad om ursäkt när han hade sett filmen. Då begrep han. Dock lite sent. Samerna kom förmodligen både från öster och söderifrån. Men de är inte en folkgrupp utan flera. Men numera är de ursprungsbefolkning med en kultur som är deras egen. Något som inte vi svenskar har så gott om. Jag tycker absolut att deras särart ska bevaras. Vi själva har ju ingen.

   Radera
  2. Enligt "Solsönernas saga" så kom samerna både från öster och söder. De som kom österifrån skulle då vara Nordsamer och de som kom söderifrån Sydsamer. De som kom från söder passerade på sin väg norrut Vättarjaure och Vinarjaure (Vänern och Vättern).
   Rune

   Radera