fredag 14 februari 2014

En flock vilda djur

Så uppfattade jag människorna när de framträdde på nätet och kommenterade min artikel i går på SVT Debatt. Också i andra sammanhang har alla fördämningar brustit. All civilisation är som bortblåst och det finns ingenting kvar av tusentals års utveckling. 

Det grundläggande kontraktet mellan människor är bortglömt och var och en är sig själv närmast. Det gäller att samla på sig så mycket det går. Och att skyffla över människor som lider till någon annan. De vilda djuren går åter igen runt i världen, följer sina instinkter som handlar om att berika sig och sätta egoismen i högsätet och förfallet följer i deras spår.

Det gäller att anfalla och slita i stycken, att kriga tills den egna viljan är härskare på scenen. Exakt som det alltid har varit i diktatoriska samhällen. I grunden är det hatet som råder, både inom dessa människor och mellan dem. Det finns ingen utveckling i detta. Det har det aldrig gjort. Och samhället i stort står alltid handfallet över att det åter och återigen dyker upp sådana vilddjur i människor. 

Alla onda krafter gaddar ihop sig inför det superval som kommer i höst. De konservativa vill återinföra det som vi sedan länge har avskaffat och ta ifrån enskilda deras slitsamt ihopsamlade arvegods. Samhället står och stampar på samma fläck, där det har befunnit sig i minst hundra år och ingenting nytt kan ännu skönjas vid horisonten.

Tvärtom ska allt sönderhackas i detaljer så att alla hindras se helheten. Politiken är inte längre värd namnet när ett nytt parti uppstår som vill förbjuda kvinnor den frihet de har haft sedan 1964 i Sverige: att själva bestämma över sina kroppar. Vilddjuren rusar runt jordklotet och förstör så mycket de hinner innan mänskligheten återigen hinner sansa sig och begripa om igen att den största kraften, som ingen hatfylld ens märker alltid är starkare och håller ihop universum. 

2 kommentarer:

 1. Jag läste inte hela din artikel och jag har inte läst alla kommentarerna heller. En del av dem kunde man avfärda direkt som idioter. Men där fanns faktiskt en del frågeställningar som måst få lov att ställas, utan att man blir kallad för t.ex. en flock vilda djur. Om vi vill ha en konstruktiv debatt där man vänder och vrider på alla stenar så kan man inte genast peka finger och generallisera, lika väl som att din frågeställning och dina synpunkter är viktiga är också andras precis lika viktiga.

  Det är detta som är det stor problemet idag, man generalliserar precis lika mycket själv som dem man påstår att man är emot. Har man en grundtanke att alla är lika mycket värda och att världen inte är svart/vit så måste man också inse att grundtanken kommer att få sig en törn vare sig ens intentioner är goda eller inte.

  De syriska flyktingarna är ett exempel på hur man försöker göra något gott, men i själva verket talar man om att andra flyktingar inte är lika mycket värda, trots att de också har upplevt helvetet på jorden, sett ur deras ögon. Hur ska man förklara för någon som flytt t.ex. ifrån våld och förtryck i Afghanistan eller Somalia att det inte gäller dem?

  En annan sak är konflikten just i Syrien som till en början var en regim som inte tål kritik och våldför sig på sitt eget folk. Inget snack om att oppositionen skulle stödjas, men eftersom omvärlden reagerade så förbaskat långsamt, har nu oppositionen infiltrerats av diverse militanta islamister som inte är en bit bättre än regimen de försöker störta. Pest eller kolera.

  För övrigt blev jag mäkta förvånad när Soraya Post, FI's toppnamn till EU valet, säger att de har det i all fall bättre här i kåkstaden än hemma. Hur tänker man då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En flock vilda djur uppfattas dessa som när de skriver i flock. Så enkelt var det. Behövs inga pekpinnar om att man inte får uppfatta människor så. Vi har yttrandefrihet i Sverige. Men numera har det vridit över till att vi har yttrandefrihet på politiska villkor. Ingen begriper längre en debattör. Alla ska vara politiker.

   Radera