onsdag 19 februari 2014

Ehsan Fadakar är pessimist

Han ser framför sig att flyktingar från Iran kommer att landa på Arlanda också om 25 år. Det är inte realistiskt. Ifall det blir så har tiden stått alldeles stilla. Ingen ska behöva vara flykting från Asien eller Mellanöstern om 25 år. Inte heller från Afrika. Inte en enda ska behöva fly sitt land. 

Snarare lär det bli så att vi i Västeuropa flyttar dit. Världen håller på att bli en enhet. Den uppdelning i fattiga och rika länder vi har kommer inte heller att bestå. Sanningen är att tiden går fortare än någonsin. Och att vi förändrar världen i rekordfart.

Om 25 år kommer knappast någon i min generation längre att leva. Inte på hela vårt jordklot. Det är inte så att vi kommer att bli hundra år. Knappt en enda av oss. Jag tycker det är trösterikt, men om inte nästa generation förändras så kommer inte heller vår värld att bestå. 

Ehsan Fadakar tillhör nästa generation. Men han har inga vyer. Han kan inte se att världen är på väg att förändras, att den gör det varje dag. Se 25 år bakåt och vi ser hur Sovjetunionen och kommunismen ramlar ihop. Det var en överraskning. Folket underminerade denna till synes orubbliga diktatur. Titta nu återigen 25 år framåt och Mellanöstern och Asien är en helt annan region än i dag.

Tro ingenting annat. Människor, som håller fast vid bilden av ett ständigt krigande i världen och människor som flyr till Sverige, bekräftar den bild en del har av världen. Om 25 år är den helt ute och något annat gäller. Det kan bli en total undergång av mänskligheten, för vi har fortfarande förmågan att förstöra vår mänskliga civilisation, eller det kan bli något helt nytt. Vilken väg vill vi gå? Håll fast vid en egen vision. Skapa en ny bild av jorden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar