tisdag 18 februari 2014

Hur kan en förälder mörda sina barn

UPPDATERAT
Och dessutom sms:a till de anhöriga att "hämnden är ljuv"? Det gjorde den pappa, som nu står åtalad för att ha mördat två av barnen, plus mordförsök på den tredje. En 7-åring lyckades ta sig ut ur huset i Dalarö i höstas, men de andra mindre barnen brann inne. De kunde inte ta sig ned från loftsängen där de sov. Pappan hade tagit bort stegen.

Pappan hade tänkt att ta livet av sig själv, säger han, men var för feg och rädd för att göra detta och begav sig istället ut på en resa till Öland, där polisen tog honom.

Jag trodde inte riktigt på vad som hade hänt när jag skrev om det i september förra året. Det lät för otroligt grymt att så åsidosätta oskyldiga barns rätt att leva. Men tyvärr var det sant det som skedde på Malmvägen i Dalarö.

Mannen gjorde detta. Totalt känslokall var han efter dådet också. Han kände sig inte elak eller något annat utan tyckte att han gjorde barnen en tjänst. Han har barn med tre olika kvinnor. Hans yngsta barn föddes förra året en månad innan han mördade de andra. Det borde bli livstid, något annat borde inte komma i fråga.

Sorgligt i sammanhanget är också att mamman till barnen hade försökt att övertala pappan att umgås mer med dem. Fruktansvärt. De hade delad vårdnad. Han beskyller också mamman för att vara ond och känslokall. Just det som han själv är. Rättegången börjar i dag. Här kan ni läsa om psykopati.
11.27
Under rättegången på förmiddagen har framkommit att det var grannen som larmade brandkåren och att den sjuåriga flickan tog sig ut genom ytterdörren, som tack och lov gick att öppna inifrån. Hennes små bröder dog av rökförgiftning.

Den tidigare ex-sambon, som han har två tonårsbarn med, beskriver det som att hon visste att det var något fel på mannen, men visste inte vad. Han var kontrollerande och manipulativ, men trevlig så länge människor gjorde som han ville. Om man följde hans regler annars blev han arg. När de separerade så grät han och skickade bilder på sig själv och menade att allt var hennes fel. 

Nu i rättegången så gråter mannen igen när samtalet till 112 spelas upp. Frågan är om han gråter över sig själv eller någon annan? Mannen ska berätta om sin uppväxt, om sin mamma, sina barndomstrauman och att han var ekonomiskt bankrutt. Detta ska ske i morgon i rättegången.
14:45
Han berättar om sina drömmar att ha företag och skriva en bok i den film han spelade in som ett avsked till livet på Öland, att han tror att han ska åka "ned" när han begår självmord för han har varit elak hela sitt liv. Det framstår som så att han tycker synd om sig själv, som ska till helvetet. Han rispar sig lite i armarna, men det blöder inte särskilt mycket utan slutar av sig självt. Inga livshotande skador.
16:40
Den sjuåriga flickan som överlevde fick berätta sin version, ett filmat polisförhör. Hon berättade att hon vaknade av röklukten och att hon skrek: Pappa, det brinner. Det fanns brandvarnare, men den hade pappan tagit bort. Rättegången är avslutad för i dag och fortsätter i morgon.
19.2.2014
Grannkvinnan berättade på onsdagsmorgonen i rätten om vad som hände på natten när barnen brann inne i det lilla huset, som hyrdes som sommarstuga. Efter en paus för att hon grät så berättade hon. Hon hörde barnskrik och försökte släcka själv, men det gick inte. Inne i chock kom hon inte ens ihåg numret till larmcentralen utan den sjuåriga flickan fick hjälpa henne. Barnskriken tystnade innan brandkåren kom. Kvinnan har tidigare jobbat med kriminella på ett behandlingshem, men har inte klarat att gå tillbaka till sitt jobb.
20.2.2014
Pappan berättar vad som hände i rätten och känner inte särskilt mycket utom att han hatar sig själv för vad han gjorde. Hur menar han då? Att han hatar sig själv för att han misslyckades? Med att få död på alla barnen och sig själv? Så att det verkligen skulle bli en hämnd mot barnens mamma, ex-frun. Så att hon skulle tänka att det var ändå synd om honom? Otroligt att denne iskalla människa inte anses sinnessjuk. Men psykopater är väl inte sinnessjuka. De är bara iskallt beräknande. Och minns inte det de inte vill minnas. Som att han skickade "hämnden är ljuv, din jävla idiot" till mamman per sms. Han minns inte det säger han i rätten.
14:36
Pappan berättar att han inte har haft kontakt med sin egen mamma på tio år och aldrig känt sin pappa. Det är typiskt för män som begår brott att de inte har haft någon manlig förebild. Han har inte kunnat hantera konflikter, säger han. Men tidigare har han inte begått brott. Fortfarande obegripligt hur kvinnor har kunnat skaffa sex barn med denne man. 
14:53
Han har karmatal sju precis som Anna Lindhs mördare och Paris Jackson, dotter till Michael Jackson. Hon försökte ta livet av sig förra året, 15 år gammal. Inte lätt. Det hjälper således inte med rikedom och det sade pappan i rätten i dag också: att han skulle ha suttit där även om hans företag hade gått bra. Ensamhet ingår och det är aldrig bra att ägna sig åt affärsverksamhet. Strävan efter perfektion. Envishet. I värsta fall fanatism.
16:20
Enligt hans advokat har han aldrig sett någon lida av så mycket skam, som pappan gör. Han hade fått för sig att han skulle till andra sidan tillsammans med sina barn, säger advokaten. Så beskriver advokaten pappas svårigheter i sociala relationer, hur han har blivit alltmer isolerad, att han är i sin värld och så har han tre barn. Han kände att han inte räckte till. Han har haft många motgångar och traumatiska upplevelser. Det skapade en krisreaktion, säger advokaten.
16:49
Dom kommer den 7 mars. Åklagaren har begärt livstid, medan advokaten pläderade för en tidsbestämd dom. 

2 kommentarer:

  1. Ofattbart! Outhärdligt att läsa om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo själv mår jag illa av att skriva om det, men jag har tyvärr upplevt något liknande själv, men naturligtvis inte i denna grova grad. Människor med liknande tendenser finns överallt, både män och kvinnor. Tyvärr. Jag har en släkting, som inte heller har bearbetat vad som hänt honom i hans liv, gör man inte det så blir det ett berg. Han har tagit avstånd från sina närmaste. Jag har sett det i arbetet hur människor försöker kompensera det som har hänt dem genom att utöva sin snedvridna makt över andra. Trist!

      Radera