tisdag 25 februari 2014

Högerextremister mördade Palme

UPPDATERAT
Det var den tråd som Millenniumförfattaren Stieg Larsson spann på tillsammans med sin sambo Eva Gabrielsson efter mordet på statsminister Olof Palme. Och särskilt fd officeren Bertil Wedin och Sydafrika blev ett hett spår. 

Detta var ganska självklart med tanke på att det kunde ha varit ett politiskt mord och vilka hade då intresse av att det genomfördes. De fanns naturligtvis inom yttersta högern och gärna med kontakter med andra länder, som kunde tänkas ha någon del i detta. Detta konspirationstänkande är vanligt inom alla sorters politiska schatteringar. Ibland stämmer det också.

Men i Palmemordet så är detta spår sedan länge igenomtröskat och har inte visat sig ha någon substans. Att Svenska Dagbladet nu kör detta som nyhet och att det dessutom var hemligt tills nu beror naturligtvis på att författaren är avliden och sedan dess har blivit världskändis. Och något måste skrivas nu när det är snart 28 år sedan Olof Palme mördades.

Sverige är ett helt annat land än då. Men konspirationsteorier finns fortfarande. De ingår i den mänskliga naturen och ibland stämmer de, ibland är de helt ute och cyklar. Bertil Wedin är också intervjuad av Svenska Dagbladet och säger att han naturligtvis är oskyldig. Han befann sig på Cypern när Olof Palme mördades.

Olof Palmes mördare är hittad. Han blev dömd för mordet och sedan friad. Och nu är Christer Pettersson också död. Av någon anledning så mördades vår statsminister. Mycket beroende på den naivitet som präglade den svenska inställningen till säkerhet, som statsministern också delade. Han tyckte inte att han behövde någon säkerhet kring sin person för att gå på bio den kvällen. 

Varför statsministern mördades i ett högre perspektiv är det naturligtvis ingen som vet, men där gick en gräns för något vid den tiden. Politiken skulle gå över till något annat. Olof Palme var en gestalt, som inte kunde föra Sverige vidare utan det behövdes något annat. Sedan dess har realpolitiker tagit över, utan större visioner, de är mera handfasta pengaräknare. Det blev nödvändigt efter den kris som inträffade i början av 90-talet då räntorna som mest gick upp till 24 procent i Sverige. De blåögda visionärernas tid var förbi.

Här har jag tidigare skrivit om Stieg Larsson.
15:03
Och kompisen Håkan Hermansson tror inte ett dugg på att Bertil Wedin är Palmes mördare. Han menar att inte heller Stieg Larsson gjorde det. Däremot hade han tagit fram en massa faktauppgifter, som han lämnade till Säpo. För Stieg Larsson var i själva verket som sin huvudperson Salander. Bertil Wedin kunde ha använts som desinformatör möjligen, men inte som mördare och inte heller som del i en konspiration. Det är Håkan Hermansson alldeles säker på. Han menar att Christer Pettersson är den mest kartlagde och troligaste mördaren. 

6 kommentarer:

 1. Att mördaren dök upp just denna kväll då Palme avsagt sig SÄPObeskydd tyder ju på att antingen SÄPO meddelade "någon" att Palme var oskyddad eller att "någon" i Familjen Palme meddelade de som lejde mördaren att avrätta Palme. Alltså initiativtagarna till mordet är antingen SÄPO eller någon i Palmes familjekrets. Att en Palmehatare med en magnumrevolver i fickan av en slump påträffar Palme utan livvakter mordkvällen och drar revolver och mordar Palme är helt uteslutet. Mordet var beställt av SÄPO eller genom SÄPO eller av initierade inom Palmes nära släkt. Basta!

  Herbert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ja alla har rätt om Palmes mördare. Det kommer aldrig att bevisas vem det var. Jo det är klart att det var Säpo, vem annars? Eller varför inte Lisbeth? Den teorin finns också. Ha en underbar vårdag nu i februari, vem hade trott det efter den förra vintern, som höll på till maj? Men ibland blir vi överraskade. Även av vädret. Rätt skönt.

   Radera
 2. Nja, att Wedin-spåret är "genomtröskat" är väl en sanning md modifikation. Han har ju inte blivit förhörd tex trots att hans namn förekommer i flera trådar, sydafrika, chile , KK och Säpo för att nämna de viktigaste. Att han befann sig på Cypern enligt egen utsago utesluter inte inblandning. Träffade honom när han som jag var FN-officer på Cypern och kallare fisk har jag sällan mött. Nog var han kapabel allt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att han inte har blivit förhörd gör honom inte till mördare. I så fall skulle var och en av oss kunna vara denna mördare. Att finnas i många trådar gör inte heller någon till mördare. Kalla människor finns överallt i världen. Känner en del av dem. Men inte någon som är Palmes mördare.

   Radera
 3. Enligt SR skall Stieg Larsson ha fått uppgifterna från en agent inom brittiska underrättelsetjänsten. Om uppgifterna kommit därifrån har säkerligen den svenska polisen fått uppgifterna före SL. Om inte polisen haft uppgifterna kan det vara ett försök till vilseledning och SL var säkerligen tacksam för ett tips som passade in i hans världsbild. Vi vill ju alla att sådana brott inte skall ske och när de sker hoppas vi att de skall ha utförts av någon som passar in i vår världsbild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen förrycks av sådana dåd och vi letar efter något att stå på som känns gammalt, vant och tryggt. En karta som stämmer. Det är sant.

   Radera