lördag 22 februari 2014

En symbol för splittringen i Europa

UPPDATERAT
Ukraina är splittrat på flera nivåer, både språkligt, etniskt och religiöst. En symbol för vad som pågår lite överallt i Europa. Det är väst mot öst och det är bönder mot ryssar och det är EU som spökar.

Konflikten handlar som vanligt om att vi som människoart inte är så utvecklade utan gamla motsättningar från generationer tillbaka ligger och gror. I Ukraina handlar det om den ihopfallna Sovjetstaten och att det var finare att vara ryss och prata ryska medan det nu anses att det gamla kosackfolket som pratar ukrainska är det man ska tillhöra.

Befolkningen minskar för dödligheten är stor och många emigrerar. Livslängden ligger kring drygt 60 för män och kring 75 för kvinnor. Kaoset nu har sin grund i att Ukraina blev nästan bankrutt i och med den ekonomiska krisen 2008. Det skylls på politikerna. Det bor omkring 46 miljoner människor i Ukraina.


När medier koncentrerar sin bevakning till Kiev och ett torg är det för att det är bildmässigt, men det ger inte några förklaringar till vad som händer när människor skjuts ihjäl. Att ställa sig på ett torg ändrar inte ett land. Det sker alltid på annat sätt. Här är det som vanligt ekonomin som styr. Ukraina är ett fattigt land sedan det förlorade stödet från gamla Sovjet. Omställningen är svår. Eliten har berikat sig under åren och landet har inte moderniserats.

Befolkningen har ofta lånat i amerikanska dollar till att köpa hus och hem och det visar hur människor tror på stormakter och stora män och kvinnor istället för att själva ta ansvar för sina liv. Våldet i landet är enbart en nivå i människors liv. Bakom allt ligger som vanligt ekonomi och en otillfredställelse över inriktningen på samhället. När människor ser vad man kan uppnå i väst så vill de ha detsamma genast. 
18:44
Full fart ut med den gamle presidenten och in med en ny. Under tiden har parlamentet makten. Jo det är så det ska vara i en demokrati. Medierna pratar om revolution. Kan de bara detta ord? Jag hoppas att det är en fredlig omvälvning. En sådan som ingår i ett mer demokratiskt samhälle. Nyval är utlyst till den 25 maj.
23.2.2014
Och här får Putin en känga. Det är han som ligger bakom allt, för utan Rysslands stöd skulle inte det vara så eländigt i Ukraina. Är det sant? Är det verkligen sant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar