måndag 10 februari 2014

Inga kompetenta kvinnor

UPPDATERAT
Det finns inte tillräckligt med kompetenta kvinnor så därför ska inte kvinnor kvoteras in i bolagsstyrelser, säger Jens Spendrup. Han är inte så smart. Tyvärr. Och han gillar inte (förutom humanismen)  -ismer. Det gör inte jag heller, men att påstå att det inte finns kompetenta kvinnor är dumt. 

Jag tycker inte heller att kvinnor ska kvoteras in i styrelser, men det är naturligtvis inte för att det inte finns kvinnor som är kompetenta. Det finns minst lika många kvinnor som män som är det. Det som hindrar är föreställningen om detta, att detta är männen bättre på, att tänka ekonomiskt och ta hand om företag.

Varken kvinnor eller män är bättre på detta. Det handlar om uppfostran, att varken män eller kvinnor begriper ekonomi, för de har inte fått lära sig något om detta i skolan. Det är knappt att en elev som tar studenten kan fylla i en deklarationsblankett på egen hand, eller vet något om aktier, eller de tror att banker är något som andra kan ha nytta av kanske. Själv så lärde jag mig faktiskt en del ekonomi i min ungdom, men enbart för att jag gick på ett handelsgymnasium i ett år. Då fick vi lära oss grunderna i bokföring och ekonomiskt tänkande. 


Så här vackert ser det ut i Loka Brunn, där fru Spendrup är VD

Jens Spendrup är född in i företagsvärlden precis som hans barn. Mia Spendrup, fru till Jens Spendrup, är VD för Loka Brunn och bevisar väl att kvinnor kan de också. Det handlar helt enkelt om uppfostran och inställning till saker och ting. Frun får väl ta Jens Spendrup i örat. Så där klumpigt behöver man inte uttrycka sig, inte ens som företrädare för Svenskt Näringsliv. Han får väl ta en kurs i retorik.
11.2.2014
Förresten så är amerikanskor tuffare än svenskor. De skapar sitt eget utrymme. Det har skådespelaren Joel "Robocop" Kinnaman sagt och då är det naturligtvis sant. Men jag förstår vad han menar för det är ett himla gnäll på kvinnorörelsen i Sverige. Det var det inte förr. På 70-talet. Då var vi mer tuffa, mer lika amerikanskor. Och det sättet uppskattades av den manliga delen av befolkningen.
13:11
Här ångrar Jens Spendrup sitt uttalande. Han uttryckte sig inte tydligt. En retorikkurs vore bra som sagt.
12.2.2014
Han framträdde på morgonen i Gomorronsoffan och pudlade återigen. Han ville dock inte debattera.

6 kommentarer:

 1. Kan det inte vara så att sitta i bolagsstyrelser är så förbannat tråkigt att kvinnor hellre gör något annat, nått som känns vettigare?

  Urproblemet är väl att när man ska tillsätta styrelser söker man alldeles för snävt. Hade man sökt efter människor med olika bakgrund hade man också fått fler kvinnor, yngre, andra yrkesgrupper etc.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det är dags att kvotera in kvinnor till styrelser. Detta för att bryta brödraskapsutnämningsvänskapshysterin. Har läst om högt uppsatta näringslivskvinnor som tidigare varit emot detta, som nu börjar tycka att kvotering kan bli en murbräcka (minns ej deras namn just nu). Decennierna tickar annars bara på och man ser minimal förbättring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i de undersökningar jag sett så är ju medelåldern för kvinnor när de får sitt första styrelseuppdrag lägre än för män vilket tyder på att man redan i dag kräver mindre av kvinnor än av män...

   Radera
 3. Uppenbarligen ett överklassproblem eftersom de flesta kvinnor inte ens tänker tanken att sitta i stora bolagsstyrelser. Detta är typiskt för feminismen i Sverige, som alltid handlar om att feministerna själva ska få mer makt. En kvinna i min släkt är VD och hon har startat företaget själv. Hon är ung förstås och sitter i sin egen styrelse.

  SvaraRadera
 4. Följande forskningsrapport fick inte många omnämnanden i svensk press: http://www.chef.se/dynamisk/index.php/index/artikel/fler-kvinnor-saemre-resultat/195352.html
  Nu är det bäst att ta skydd:-)
  //Pops

  SvaraRadera
 5. I vissa frågor får ingen ha en åsikt eftersom dessa frågor har mutats in av några mer eller mindre självutnämnda proffstyckare. Så fort någon av dessa frågor poppar upp i media börjar den svenska PK-polisen leta efter bisatser som kan utnyttjas till att ge upphittaren plats i media.
  Nu har Jens Spendrup råkat ut för en fraktion av denna maffia och vårt en gång så vederhäftiga SVT/SR hänger på, kanske för att inte beskyllas för att vara motståndare till åsiktsmaffian.
  Men hade egentligen JS fel? Jag har inte detaljgranskat intervjun, men jag instämmer i det budskap han försöker förmedla. Att sitta i en styrelse innebär mycket mer än att vara av ett förväntat kön. Det kan gälla erfarenheter från rätt branshcher och rätt typ av arbetsuppgifter, kanske krävs det rent av att aktivt leda företag som ingår i en större helhet än det enskilda företaget. En annan viktig kvalifikation brukar vara att ha varit VD för ett eller flera på något sätt jämförbara företag. Det finns många branscher dit kvinnor historiskt sätt inte sökt sig i någon större utsträckning, än mindre arbetat hårt under decennier för att nå seniora chefspositioner. För att vi skall ha jobb kvar i Sverige behövs kvalificerade chefer och styrelser, inte kvoterade ledare för detta kan få jobben att flytta ut från landet. Jag har arbetat i företag som för husfridens skull befodrade kvinnor till ledande befattningar. Dessa företag finns inte längre och de befodrade kvinnorna har fått lämna de jobb de sökte sig till när det första företaget lades ner. De var helt enkelt inte kvalificerade för den här typen av uppdrag, men deras befodringar skapade lugn för stunden, men på sikt fick hundratals söka efter nya jobb.
  Jag håller med om att kvinnor bör satsa på kvalificerade karriärer så att de på sikt i större utsträckning kvalificerar sig för fler uppdrag, men om vi börjar kvotera blir snart resultatet liknande det vi sett i de kommunala skolorna. De anställer obehöriga lärare och avstår från att kompetensutveckla dessa och sedan ser vi hur elevernas kunskap avtar år från år. Detsamma kan gälla vårt näringsliv. Om vi låter det ledas av ledare med fel kvalifikationer kommer företagens konkurrensförmåga att avta och jobben försvinner utomlands. Vem kommer då att försörja åsiktsmaffian - och alla oss andra?

  SvaraRadera