fredag 7 februari 2014

Bluffmejl från Västafrika

UPPDATERAT
Dr Phil berättade i veckan i svensk TV om en kvinna i USA, som hade låtit lura sig av en pojkvän på nätet. Han och hon hade umgåtts via mejl och telefon. Han hade smällt i henne en historia om att han var från England och var byggare. Ständigt råkade han ut för än det ena och än det andra så att han behövde pengar. Amerikanskan skickade ständigt mer slantar. Till slut var summan uppe i 700 000 kronor. Och hon väntade förgäves på den stora belöningen som fanns i ett bankkonto med sex miljoner kronor. Mannen hade lovat att komma till Dr Phils show och hon skickade honom 6 000 kronor till flygbiljetten, men han kom inte. 

Detta är en historia av många för ständigt lurar män och kvinnor från Västafrika av rika amerikanskor deras pengar. Dr Phil har berättat om detta i några år, men kvinnor vill fortsätta att bli lurade tydligen. Här är det senaste programmet som handlar om detta.

Ständigt trillar dessa bluffbrev in också här i Sverige. Det senaste fick jag i morse från Elfenbenskusten. En snyftig historia. Så här stod det:

Hej, Jag är mycket ledsen för att skicka meddelandet som du inte förväntar dig från mig i dag och behöver inte vara överraskande att läsa min e-post som du eftersom du är den avsedda mottagaren. Jag fick din e-postadress genom en katalog och jag kontaktat dig personligen för att jag på allvar behövde din hjälp. Mitt namn är Tanja Philippe, jag är 19 år gammal flicka och den enda dottern till min sena föräldrar Hr och Fru Desire Philippe. Min far var en mycket förmögen kakao köpman här i Abidjan, den ekonomiska huvudstaden i mitt hemland Elfenbenskusten och han arbetade också med Petroci oljebolaget som sin formella vd.

 Med djup känsla av sorg och stor förlorade, vill jag informera er om att min far var förgiftad till döds av sina affärspartner på en av deras affärsmöten. Min mamma dog när jag fortfarande var ett barn och det var anledningen till min far tog mig så speciell till sin död den 20 januari 2012. Innan döden av min pappa den 20 januari 2012 i ett privat sjukhus här i Abidjan, i hemlighet kallade han mig på hans säng, när jag satte mig ner för att lyssna på honom, han presenterade alla sina bankfiler till mig och började gråta och klagade på att jag är för ung för att hantera mitt liv med ingen att ta hand om mig. Min far var mycket ledsen eftersom jag inte är klar med min universitetsutbildning som han planerat för mig, han avslöjade för mig att han har en summa av 1.500,000.00 euro (en miljon, femhundratusen euro) kvar i en av de främsta bank här i mitt land Elfenbenskusten och han gav mig alla de dokument och bankkontakter. 


Jag kontaktade dig eftersom min far yngre bror (min farbror) försöker tvinga mig och samla mina ärvda pengar från mig eftersom jag är en liten flicka och jag är det enda barnet i min sena föräldrar. Han har sänt mig ut ur min faders familj hus för de senaste fem månader sedan. Jag är nu vistas i en lokal hotellrum för de senaste 5 månaderna på grund av min trygghet och jag kontaktar dig från mitt hotellrum just nu. Vänligen Jag vill att du hjälper mig på följande sätt. 1 - Jag vill att du hjälper mig att överföra medel -1,500,000.00 Euro- till ditt bankkonto. 2 - Efter överföringen till ditt bankkonto, kan du hjälpa mig att ansöka om en student resevisum för att jag komma över till ditt land för att fortsätta min utbildning i den medicinska universitet. 3 - Efter överföringen till ditt bankkonto, kommer du också hjälpa mig att investera pengarna i någon bra affär där borta i ditt land tills jag avsluta min universitetsutbildning, så jag kan börja från där du kommer att sluta i investeringarna. Dessutom är jag villig att erbjuda dig 20% (375,000.00 euro) av den totala summan som ersättning för din hjälp med överföringen av denna insättning till ditt land, som jag trodde att det här projektet skulle avslutas inom några dagar du ditt högsta intresse för hjälpa mig. Jag kommer att vänta på ditt snabba svar så att jag kommer att ge dig mer info. Hälsningar med all min kärlek, Fru Tanja Philippe


Hur någon kan gå på dessa brev är en gåta. Det måste i så fall vara människor som är mycket lättlurade och tror att en förmögenhet väntar runt hörnet. Några som tror på sagor. Så var det i Dr Phils program som gick senast i veckan. Den kvinnan behövde endast samla ihop 150 000 kronor till så skulle hon få tillgång till sex miljoner i en bank. Pengarna där stod i hennes namn. Hon trodde inte på Dr Phil när han berättade att det finns ingen bank som kan begära några lösenpengar för att personen ska få tillgång till sitt eget konto. Hon trodde fortfarande mer på mannen i Nigeria. Hennes son satt bredvid henne och han visste naturligtvis vad som hade hänt och försökte få sin mamma att begripa hur lurad hon var. Men hon ville inte inse det.  Men vid något tillfälle sade hon att hon hade betett sig som en knarkare, fast det i hennes fall handlade om pengar. Hon hade lånat av släktingar och gjort av med alla sina egna pengar.

Ovanstående brev, som jag fick i morse, vädjar till moderskänslor och till tyck-synd-om-mig. Och det finns en belöning. Dessa känslor som finns hos lättlurade kvinnor i Sverige tydligen. De vädjar till föreställningen om att du kan få belöningen för att du är hjälpsam på denna jord. Du behöver inte vänta till himlen. Släng genast alla knäppa mejl ni får!
10:55
Och naturligtvis fick jag ett bluffmejl till i dag. De har lagt till ett hot nu också. Trevligt!:
Hej, 
Vi har märkt att din senaste betalning åtalades tva ganger på samma gång, och det är på grund av ett tekniskt fel.
När du bekräftar informationen på kortet, kommer vi att återbetala till ditt konto.
Sida återbetalning:

OBS!: Detta är en obligatorisk åtgärd. Underlåtenhet att uppdatera dina uppgifter kommer att leda till kreditkort suspension.
© Copyright Visa Europe @ 2014

19:28
Och här är tredje sortens bluffmejl som kom in i dag: 
Hu Huimin Dept,
Hang Seng Bank Ltd,
Kow Loon Branch, Hong Kong.

Jag är ett konto officer av ovanstående bank, ledsen för överraskningen
mail Jag kontaktar dig för att hjälpa mig klara fonder i ditt namn och
erbjuder även 10% av medlen till barnhem i dina val.Jag vet att jag kan
lita på dig med detta företag . ditt råd är mycket viktigt enligt den
investering av medlen som 30% kommer att vara för din service.Only
kontakta mig med förtroende genom att visa ditt intresse som jag kommer
att förse dig med ytterligare information när du kontaktar mig. Vill nå
mig med denna e-postadress:

Med vänlig hälsning
Mrs Huimin--
"Independencia y Patria Socialista, Viviremos y Venceremos"

5 kommentarer:

 1. Tycker personligen det låter som Sverige.
  Där tror folk att de ska få en hygglig pension och hjälp med lite akut sjukvård.
  Av egna inbetalade pengar.
  Känner du personligen någon som blivit grundlurad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst låter det som Sverige. Dessa ekonomiska bluffar försiggår på alla nivåer. Själv har jag blivit lurad ja. Det beskrivs i min utgivna dagbok Ett sekel av tystnad. Hur staten tar ifrån mig och min familj tiotusentals kronor i månaden. Kanske dags att skriva en uppföljare.

   Annars blev jag lurad som ung och dum av mitt ex. Han är död nu så jag behöver inte upprepa den historien igen. Byten av förmögenheter pågår på alla nivåer, för en del människor i vår värld känner sig så förfördelade. Och tror att de har rätt till detta. Som tex våra politiker.

   Radera
 2. Här kan du läsa annars Skepparn om My, som har gått på den romantiska historien och skickat pengar. Numera sjukskriven. Hon ställer upp på bild. Står i tidningen i dag:

  http://www.expressen.se/kvp/my-41-blast-pa-40-000-av-karleksbluffare/

  SvaraRadera
 3. God morgon!
  Nu har jag läst din tipsartikel.
  Pluggat på lite
  Svensk mästare i detta gebit säges ju G Raskenstam vara
  Mer än 100 bedragna.
  Gifte sig med en Roslagens Ros.
  En man som blev sol och vårad var ju Gunnar Bengtsson, Bergvik.
  Denne man blev ju klassisk den 1/3 1970 då han likviderade fyra personer i Tingsrätten i Söderhamn.
  Personligen anser jag att den där lille, nakne med vingar försedde gudinnesonen som skjuter på hederligt folk med kortbåge borde spärras in...
  Om man nu får skoja om dylika känslor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå det får man skoja. Det som är lite konstigt i fallet med My är att hon bor ihop med Roger (jämngammal) plus Lucas (tonåring). Kanske har hon trots allt hittat lyckan? Eller är hon tvungen att dela lägenhet pga ekonomin? Hon gillar kärlekshistorier står det på en chattsajt om henne. Lucas har dubbelnamn så han är tydligen hennes och Rogers son. Hon vill tydligen ha uppmärksamhet fast hon tycker det är så förnedrande det hon har råkat ut för. Människan är märklig.

   Radera